StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи так вже корисні мультивітаміни: дивовижна правда

2 березня 2021, 19:59
Деякі люди вважають, що полівітаміни можуть поліпшити здоров'я.
Вітамін
Деякі люди вважають, що полівітаміни можуть поліпшити здоров'я / iPhones

Мультивітаміни і мультимінерали - найбільш часто використовувані добавки в світі. Їх популярність швидко зросла за останні кілька десятиліть.

Деякі люди вважають, що полівітаміни можуть поліпшити здоров'я, компенсувати неправильне харчування і навіть знизити ризик розвитку хронічних захворювань, повідомляє Healthline.

Що таке полівітаміни?

Мультивітаміни-це добавки, які містять багато різних вітамінів і мінералів, іноді разом з іншими інгредієнтами.

відео дня

З огляду на, що не існує стандарту для полівітамінів, їх поживний склад залежить від марки і продукту.

читайте такожМультивітаміни: вчені розповіли, чи насправді вони корисні

Мультивітаміни також називають мульти -, множинними або просто вітамінами.

Вони доступні у багатьох формах, включаючи таблетки, капсули, Жувальні гумки, порошки та рідини.

читайте такожНазвано найкращий час для прийому вітамінів

Більшість полівітамінів слід приймати один або два рази на день. Обов'язково прочитайте етикетку та дотримуйтесь рекомендованих інструкцій щодо дозування.

Мультивітаміни доступні в аптеках, великих дисконтних магазинах і супермаркетах, а також в Інтернеті.

Що містять полівітаміни?

Тринадцять вітамінів і близько 15 мінералів необхідні для вашого здоров'я.

Багато з них виробляють ферменти і гормони, підвищують імунітет і підтримують нормальне функціонування нервів і органів.

Вашому організму також необхідні ці поживні речовини для відтворення, підтримки, зростання і регулювання тілесних процесів.

Мультивітаміни можуть містити багато з цих вітамінів і мінералів, але в різних кількостях. Вони також можуть містити інші інгредієнти, такі як трави, амінокислоти та жирні кислоти.

Живильні речовини в полівітамінах можуть бути отримані зі справжніх продуктів або вироблені синтетичним шляхом, тому купувати вітаміни у відомого виробника дуже важливо.

Мультивітаміни і хвороби серця

Хвороби серця-одна з основних причин смерті в усьому світі.

Хоча деякі вважають, що прийом полівітамінів може допомогти запобігти серцевим захворюванням, дослідження, здається, не підтверджують це остаточно.

Деякі дослідження показують, що полівітаміни корелюють зі зниженням ризику серцевих нападів і смерті, в той час як інші не показують ніяких ефектів.

В рамках дослідження вивчався вплив щоденного прийому полівітамінів у більш ніж 14 000 лікарів-чоловіків середнього віку протягом більше десяти років і не було виявлено зниження серцевих нападів, інсультів або смертності.

Мультивітаміни і рак

Докази щодо використання полівітамінів та ризику раку також неоднозначні.

Деякі дослідження показують, що вони не впливають на ризик раку, тоді як інші пов'язують використання полівітамінів з підвищеним ризиком раку.

В одному огляді було вивчено п'ять рандомізованих контрольованих випробувань за участю 47 289 осіб. Було виявлено, що ризик раку на 31% нижче у чоловіків, які приймають полівітаміни, але не впливає на жінок.

Два обсерваційних дослідження, одне з участю тільки жінок, а інше за участю чоловіків і жінок, пов'язали тривале вживання полівітамінів зі зниженням ризику раку товстої кишки.

Чи є у полівітамінів які-небудь інші переваги для здоров'я?Мультивітаміни були вивчені для кількох інших цілей, у тому числі для поліпшення функції мозку та здоров'я очей.

Функція мозку

Кілька невеликих досліджень, присвячених вивченню конкретних груп населення, показали, що полівітаміни можуть поліпшити пам'ять у літніх людей.

Мультивітаміни також можуть вплинути на ваш настрій. Дослідження не тільки виявили зв'язок між поганим настроєм і дефіцитом поживних речовин, але і між харчовими добавками і зменшенням симптомів тривоги і депресії.

Однак інші дослідження практично не показують змін в настрої.

Здоров'я очей

Вікова макулярна дегенерація є однією з провідних причин сліпоти у всьому світі.

Одне дослідження показало, що прийом вітамінів і мінералів-антиоксидантів може уповільнити його прогресування і допомогти запобігти його.

Крім того, деякі дані вказують на те, що полівітаміни можуть знизити ризик розвитку катаракти, ще одного широко поширеного захворювання очей.

У деяких випадках полівітаміни можуть бути шкідливими

Дозування-важливий фактор, який слід враховувати при прийомі полівітамінів.

Хоча для деяких людей прийнятні високі дози деяких вітамінів і мінералів, великі кількості можуть бути шкідливими.

Відповідна дозування може залежати від розчинності вітаміну, який ділиться на наступні дві групи:

Вода. Ваше тіло виводить надлишки цих вітамінів з сечею.

Жиророзчинний. Оскільки у вашого тіла немає простого способу позбутися від них, надмірна кількість може накопичуватися у вашій печінці.

Вагітним людям потрібно бути особливо обережними зі споживанням вітаміну А, оскільки надмірне споживання було пов'язано з вродженою інвалідністю.

Токсичність вітаміну D зустрічається рідко і навряд чи може розвинутися при вживанні полівітамінів. Однак токсичність вітаміну А зустрічається частіше.

Якщо ви приймаєте полівітаміни і їсте багато продуктів, багатих поживними речовинами, ви можете перевищити рекомендовану добову норму багатьох поживних речовин.

Курцям слід уникати полівітамінів з великою кількістю бета-каротину або вітаміну А, оскільки ці поживні речовини можуть збільшити ризик раку легенів.

Високі дози деяких мінералів, таких як залізо, можуть викликати розлад шлунка, запор, блювоту і непритомність. Залізо також може обмежувати здатність організму засвоювати цинк.

Зокрема, чоловіки повинні пам'ятати про своє споживання заліза, оскільки вони схильні накопичувати його більше, ніж жінки, а також люди з гемохроматозом.

Цей стан може призвести до накопичення токсичних рівнів мінералу і може викликати цироз печінки, рак печінки і хвороби серця. Тим, хто страждає цим захворюванням, також слід уникати прийому добавок вітаміну С.

Інший ризик-неправильні виробничі процеси, через які полівітаміни можуть містити набагато більшу кількість поживних речовин, ніж передбачалося.

Чи варто приймати полівітаміни?

Мультивітаміни підходять не всім і можуть навіть нашкодити деяким людям.

Тим не менш, певні групи населення можуть отримати користь від полівітамінів, в тому числі:

Літня людина. Всмоктування вітаміну B12 може зменшуватися з віком. Крім того, людям похилого віку може знадобитися більше кальцію та вітаміну D (47, 48).

Вегани та вегетаріанці. Оскільки вітамін B12 міститься в основному в продуктах тваринного походження, ті, хто дотримується рослинної дієти, піддаються більш високому ризику дефіциту цього вітаміну. Їм також може не вистачати кальцію, цинку, заліза, вітаміну D і жирних кислот омега-3.

Інші люди, яким можуть допомогти полівітаміни, включають тих, хто переніс операцію по зниженню ваги, дотримується низькокалорійної дієти або не отримує достатньої кількості поживних речовин тільки з їжі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти