StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Може викликати серцевий напад: який підсолоджувач не варто вживати - вчені

11 червня 2024, 04:55оновлено 14 червня, 17:04
220
Відомо, що ксиліт часто додають у жувальні гумки, зубні пасти, ополіскувачі, сиропи від кашлю, жувальні вітаміни.
Може викликати серцевий напад: який підсолоджувач не варто вживати - вчені
Низькокалорійний підсолоджувач ксиліт може збільшувати ризик серцевих нападів / колаж: Главред, фото: pixabay, ua.depositphotos.com

Низькокалорійний підсолоджувач ксиліт, який додають у жувальні гумки та зубні пасти, може збільшувати ризик серцевих нападів та інсультів у споживачів. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в European Heart Journal, пише CNN.

Вам також може бути цікаво: Навіщо в спекотну погоду люди залишають ложку цукру в саду: відповідь здивує наповал.

Зазначається, що вчені шукали раніше невідомі хімічні речовини або сполуки у крові людини, які могли б передбачити ризик серцевого нападу, інсульту або смерті протягом наступних трьох років.

відео дня

Автор дослідження Стенлі Хейзен і його команда проаналізували 1157 зразків крові людей, які проходили обстеження на серцево-судинні захворювання, зібрані між 2004 і 2011 роками.

"Окремо науковці дослідили зразки крові понад 2100 людей, які могли мати високий ризик захворювань серця. Вони виявили ряд спиртовмісних цукрів – ксиліт і еритритол, які, на думку вчених, впливають на серцево-судинну функцію", - пише видання.

Варто підкреслити, що люди з найвищим рівнем ксиліту мали майже вдвічі більший ризик серцевого нападу, інсульту та смерті ніж ті, у кого концентрація підсолоджувача в крові була мінімальною.

"Наші тромбоцити мають рецептор, який розпізнає молекулу підсолоджувача та "сигналізує" тромбоцитам бути більш схильними до згортання. Смакові ж рецептори не можуть відрізнити структуру цукру від інших підсолоджувачів", – зазначив автор дослідження.

В свою чергу, президентка Ради з контролю калорійності у США Карла Сондерс зазначила, що результати дослідження суперечать десятиліттям наукових доказів, які підтверджують безпеку та ефективність низькокалорійних підсолоджувачів, як-от ксиліт, глобальними медичними та регуляторними органами.

"Ці висновки є поганою послугою для тих, хто покладається на альтернативні підсолоджувачі як на інструмент для покращення свого здоров’я", – додала вона.

Де використовують ксиліт?

Ксиліт часто додають у жувальні гумки, зубні пасти, ополіскувачі, сиропи від кашлю, жувальні вітаміни. Також його використовують у виробництві цукерок, випічки, сумішей для тортів, соусів для барбекю, кетчупу, арахісового масла, пудингів, сиропу для млинців.

Цей підсолоджувач є природним, бо у мікродозах міститься у різноманітних фруктах та овочах. У промислових масштабах його виготовляють із качанів кукурудзи, березових дерев або генно-інженерних бактерій.

Що відомо про CNN?

CNN — одна з провідних телерадіокомпаній світу. Була заснована у 1980 р. Тедом Тернером виключно як телевізійне агентство новин. Зараз розташована у м. Атланта, штат Джорджія, США. CNN першою почала цілодобове мовлення у 25-ту річницю свого заснування, 1 червня 2005 року, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти