StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Календула: потужний антиоксидант і протираковий засіб

12 січня 2021, 20:57
Екстракт календули відомий своїми протигрибковими та антимікробними властивостями.
Календула
Екстракт календули відомий своїми протигрибковими та антимікробними властивостями. / Pixabay

Календула, квітуча рослина може подаватися як чай або використовуватися в якості інгредієнта в різних трав'яних складах.

Хоча чай роблять, замочуючи квіти в киплячій воді, екстракт отримують як з квітів, так і з листя.

Незважаючи на легку гіркуватість, чай з календулою є традиційним засобом, використовуваним в народній медицині через його лікувальних властивостей. Тим часом, ви можете знайти екстракт в маслах, мазях і настоянках.

Ось 7 потенційних переваг чаю та екстракту календули.

читайте такожРомашка і шавлія: 6 інгредієнтів для здоров'я мозку

1. Містить антиоксиданти

Антиоксиданти-це корисні сполуки, які нейтралізують шкідливий вплив окисного стресу на ваш організм. Екстракт календули має кілька потужних антиоксидантів, включаючи тритерпени, флавоноїди, поліфеноли та каротиноїди.

Крім того, він може містити протизапальні сполуки, такі як фактор некрозу пухлини альфа (TNFα). Хоча запалення-це нормальна реакція організму, хронічне запалення пов'язане з безліччю станів, включаючи ожиріння, метаболічний синдром і діабет 2 типу.

2. Може сприяти загоєнню ран і шкірних виразок

Екстракт календули, що міститься в маслах, мазях і настоянках, можна використовувати місцево для лікування ран і виразок. Ви також можете нанести чай на шкіру за допомогою тканинного компресу або пульверизатора. Однак неясно, чи дає чай такий же ефект.

Дослідження в пробірках і на тваринах показують, що екстракт календули може регулювати експресію певних білків, що сприяють загоєнню ран.

Одне дослідження в пробірці показало, що екстракт календули збільшує кількість колагену в ранах у міру їх загоєння. Цей білок необхідний для формування нової шкіри.

3. Антиоксидант календули може надавати протипухлинну дію

Дослідження показують, що флавоноїдні та тритерпенові антиоксиданти календули можуть боротися з лейкемією, меланомою, раком товстої кишки та підшлункової залози.

Дослідження показують, що екстракт активує білки, які вбивають ракові клітини, одночасно блокуючи інші білки, які в іншому випадку перешкоджали б загибелі клітин.

Проте, дослідження на людях відсутні. Чай з календулою або інші продукти з календулою ні в якому разі не можна використовувати для лікування раку.

4. Може володіти протигрибковими і антимікробними властивостями

Екстракт календули відомий своїми протигрибковими та антимікробними властивостями.

Примітно, що в одному дослідженні масло квіток календули виявилося ефективним проти 23 штамів дріжджів Candida - поширеного грибка, який може викликати інфекції порожнини рота, піхви і шкіри.

Інше дослідження в пробірці показало, що екстракт календули пригнічує ріст лейшманії, паразита, відповідального за лейшманіоз - захворювання, яке може викликати шкірні виразки або вражати внутрішні органи, такі як селезінка, печінка і кістковий мозок.

Ви можете наносити масла календули, мазі, тканинні компреси або спреї прямо на шкіру, але пам'ятайте, що необхідні дослідження на людях, тому неясно, наскільки ефективні ці методи лікування.

5. Може підтримувати здоров'я порожнини рота

Календула може допомогти в лікуванні захворювань порожнини рота, таких як гінгівіт.

Гінгівіт, який характеризується хронічним запаленням ясен, є одним з найбільш поширених захворювань порожнини рота.

У 6-місячному дослідженні за участю 240 осіб з гінгівітом, у тих, хто отримував рідину для полоскання рота з календулою, спостерігалося зниження рівня запалення на 46% у порівнянні з 35% у контрольній групі.

Більш того, дослідження показало, що рідина для полоскання рота на основі календули знижує кількість мікроорганізмів на шовних матеріалах, використовуваних для видалення зубів.

Дослідження пов'язують ці ефекти з сильними протизапальними та антимікробними властивостями календули.

Крім того, вважається, що полоскання горла відваром з календулою полегшує біль в горлі, хоча докази є анекдотичними.

6. Може поліпшити здоров'я шкіри

Екстракт календули широко використовується в косметиці, включаючи креми та мазі.

Дослідження як в пробірці, так і на людях показують, що екстракт календули може посилювати зволоження шкіри і стимулювати її пружність і еластичність, що може уповільнити появу ознак старіння.

Ці ефекти, ймовірно, пов'язані з вмістом в ньому антиоксидантів, які можуть зменшити пошкодження шкіри, викликане окислювальним стресом.

Вплив ультрафіолетового (УФ) випромінювання є основною причиною окисного стресу шкіри. Цікаво, що одне дослідження в пробірці показало, що масло календули має фактор захисту від сонця (SPF) 8,36 (30).

Таким чином, сонцезахисні креми з маслом календули можуть захистити від сонячних опіків.

7. Інше використання

Багато людей стверджують, що календула має і інші застосування, але лише деякі з них підтверджені наукою.

Може регулювати менструальний цикл. Вважається, що календула викликає менструацію і знімає менструальні спазми, хоча підтверджуючих досліджень немає.

Може полегшити біль у сосках під час годування груддю. При місцевому застосуванні продукти з календулою можуть лікувати тріщини на сосках під час годування груддю.

Може працювати як тонік для обличчя. Вважається, що календула зменшує вугри і висипання через своїх антимікробних властивостей. Однак це твердження не підтверджується ніякими доказами.

Може поліпшити здоров'я серця. Протизапальний і антиоксидантний потенціал календули може знизити ризик серцевого нападу. Однак ці ефекти були помічені в одному дослідженні в пробірці, в якому використовувалися високі дози.

Може зняти м'язову втому. Дослідження на мишах показало, що екстракт календули знижує м'язову болючість, викликану фізичним навантаженням. Однак в дослідження включені екстракти двох інших рослин, що ускладнює визначення того, як календула працює сама по собі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти