В Україні підвищать пенсії: чи буде великий приріст

5 грудня 2023, 10:02оновлено 5 грудня 2023, 11:01
В Україні у 2024-му, у березні, проведуть планову індексацію пенсій. При цьому для цього можуть використовувати нову формулу розрахунку.
Літній, пенсія
Кабінету Міністрів доведеться представити законопроект про перерахунок пенсій профільному комітету Ради / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні у 2024-му, у березні, проведуть планову індексацію пенсій. При цьому для цього можуть використовувати нову формулу розрахунку. У Мінсоці формулу ще не представили. Як повідомляє портал "Обозрєватєль" з посиланням на експертів, цілком ймовірно, Кабінету міністрів доведеться представити відповідний законопроект профільному комітету Ради.

Однак відповідний документ поки не був зареєстрований в парламенті. Якщо ж збережеться нинішня система підвищення, то розмір пенсій в середньому можуть в березні збільшити на 15,2%. Точна цифра на даний момент невідома, тому що для цього Пенсійний фонд повинен підрахувати середній розмір зарплати, з якої сплачені внески, за останні три роки. Також повинні підрахувати статистику рівня інфляції.

Наприклад, якщо розмір вашої розрахункової пенсії становить 5 тисяч грн, то після індексації в березні наступного року її розмір збільшиться до 5760 грн. Але це станеться тільки в тому випадку, якщо формулу індексації не змінять.

відео дня

Поки, судячи з озвучених раніше заяв Мінсоцполітики, введуть помісячну оцінку стажу. Зарплату за кожен місяць будуть порівнювати з середньою зарплатою по країні. В результаті оцінки кожного пенсіонера будуть переведені в бали. Чим довше працював і чим більше заробляв, тим більше буде пенсія. Разом з тим більш гідного підвищення можна буде очікувати і в наступному році.

Індексація пенсій

Індексація всіх без винятку виплат відбулася 1 березня 2023 року. Тоді пенсія зросте у переважної більшості пенсіонерів. Однак є і ті, у кого вона знизиться, наприклад, у колишніх чиновників.

До слова, в Україні частина пенсіонерів мають право на доплату до пенсії ‒ за віком. Їх щомісячний розмір становить від 300 до 570 грн. Згідно з чинним пенсійним законодавством, а саме постановою № 168 Кабінету міністрів України від 24 лютого 2023 року, вікові надбавки до пенсії призначаються особам, які досягли 70 років (а за кожні п'ять наступних років ці надбавки збільшуються).

Також в Україні людям, які постраждали від аварії на ЧАЕС і ліквідаторам трагедії покладені в доповнення до основної державної пенсії ще й додаткові виплати. Про це йдеться в поясненні Пенсійного фонду України (ПФУ). За словами чиновників, розмір допомоги залежить від категорії постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти