У парламенті хочуть посилити контроль над обігом підакцизних товарів

22 листопада 2022, 17:52
Частка нелегальної тютюнової продукції від загального обсягу ринку в Україні станом на серпень 2022 року складає 21,9%.
У парламенті хочуть посилити контроль над обігом підакцизних товарів
Фото pixabay

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким посилять контроль за обігом підакцизних товарів. Як йдеться у пояснювальній записці, за даними дослідження маркетингової компанії Kantar Ukraine, обсяг тіньового ринку сигарет в Україні оцінюється у 8,5 млрд штук сигарет щорічно, а сума несплачених податків до бюджетів України – 20,7 млрд гривень. Частка нелегальної тютюнової продукції від загального обсягу ринку в Україні станом на серпень 2022 року складає 21,9%. Водночас, у минулому році така частка складала 16,9%, а у 2020 році – 6,9%. При цьому обсяг тіньової частки продовжує зростати. Близько 36,5 відсотків контрафактних цигарок становлять підробки, 55,7 відсотків – продукція, маркована Duty Free, а решта – контрабанда.

Разом з тим, діюча плата за ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами була встановлена ще у 2007 році і становить 500 тисяч гривень.

Проектом закона "Про внесення змін до Прикінцевих положень Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо посилення заходів контролю за обігом підакцизних товарів" №8174-2, що є альтернативним до законопроекту, поданого нардепом Євгеном Петруняком, пропонується наступне:

відео дня

- на період до припинення або скасування воєнного та/або надзвичайного стану не звільняти від сплати ПДВ та акцизного податку алкогольні напої і тютюнові вироби, які безмитно ввозяться в Україну;- доповнити законодавство України новими підставами анулювання ліцензій, наприклад, рішення суду щодо факту торгівлі, транспортування чи зберігання фальсифікату- збільшити річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами до 300 розмірів мінімальної заробітної плати (близько 2 млн грн);- встановити відповідальність за порушення норм закону, що вчиняються суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність з оптової чи роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Також законопроєктом встановлено норму, що підприємства, які отримали ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами для електронних сигарет, можуть здійснювати розрахункові операції виключно у безготівковій формі.

"Таким чином, частка нелегальної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами зменшиться, а податкові надходження до бюджету України збільшаться. І все це – без додаткових фінансових витрат з боку держави", – пояснює автор законопроекту Олександр Дубінський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти