Хто в Україні залишиться без пенсій: як негайно перевірити майбутні виплати

28 березня 2024, 08:14
Тим українцям, які планують вийти на пенсію вчасно (тобто з 60 років), потрібно мати не менше 35 років стажу після 2027 року.
Монети, пенсії
Скільки треба стажу для пенсії? / колаж Главред, фото УНІАН та ua.depositphotos.com

В Україні для отримання пенсії в 65 років потрібно не менше 15 років трудового стажу. Для того, щоб перевірити, коли ви вийдете на пенсію, варто пройти реєстрацію в Пенсійному кабінеті, повідомляє портал "Обозрєватель".

Водночас тим, хто планує вийти на пенсію вчасно (тобто з 60 років), потрібно мати щонайменше 35 років стажу після 2027 року. Зараз норма за стажем становить 31 рік, і вона зростає рівно на рік кожну дюжину місяців, поки не досягне 35 років.

На кожного українця, який досяг повноліття, оформили пенсійну справу. У ній відображається і стаж, і розмір зарплати. Пройти верифікацію на порталі можна за допомогою системи BankID або Кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

відео дня

Щоб вийти на пенсію в 60 років, людині потрібно мати:

  • у 2024-му - мінімум 31 рік стажу;
  • у 2025-му - мінімум 32 роки стажу;
  • у 2026-му - мінімум 33 роки стажу;
  • у 2027-му - мінімум від 34 року стажу;
  • у 2028-му - мінімум 35 років стажу.

Для того, щоб вийти на пенсію в 63 роки, до такого віку обов'язково потрібно мати:

  • у 2024-му - від 21 до 31 року стажу;
  • у 2025-му - від 22 до 32 років стажу;
  • у 2026-му - від 23 до 33 років стажу;
  • у 2027-му - від 24 до 34 років стажу;
  • у 2028-му - від 25 до 35 років стажу.

Пенсійний фонд України (ПФУ)

Пенсійний фонд України - центральний орган виконавчої влади, який здійснює управління соціальною системою загального обов'язкового державного пенсійного страхування, здійснює збір, акумуляцію та облік страхових внесків; призначає пенсії і готує документи щодо їх виплати; забезпечує своєчасне та в повному обсязі фінансування і виплату пенсій, соціальних виплат, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України, а також за їх використанням.

Соціальні виплати в Україні - останні новини по темі

Як повідомляв Главред, у квітні громадянам, які досягли 65-річного віку, перерахують пенсії. Українські пенсіонери, які мають повний страховий стаж і продовжують працювати, можуть також очікувати збільшення своїх пенсійних виплат.

Також, щорічна індексація пенсій, яка відбулася 1 березня, призвела до підвищення розмірів пенсій для військових пенсіонерів. Більші пенсії військові тепер отримують і по інвалідності.

До того ж, в Україні з 1 квітня 2024 року мінімальну пенсію підвищать із 7,1 тисячі до 8 тисяч грн. Як ідеться в матеріалі порталу "Обозреватель", унаслідок цього частину пенсій буде підвищено з 2,840 тисячі до 3,2 тисячі грн.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти