Експерт сказав, як довго в Україні дорожчатиме газ

21 жовтня 2020, 18:03
Подорожчання газу в Україні не буде настільки сильним, як минулого року, спрогнозував експерт.
Експерт поділився, що газ в Україні дорожчатиме до кінця зими – Тарифи на газ для населення 2020
Газ в Україні дорожчатиме до кінця зими, поділився експерт / УНІАН

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев повідомив, що ціни на газ в Україні будуть зростати не лише до кінця року, але і протягом всієї зими.

Природний газ – це сезонний товар, і тому його ціни мінімальні на початку літа й максимальні наприкінці зими, до закінчення опалювального сезону, розповів Рябцев Главреду.

Співрозмовник зазначив, що істотне зниження цін на газ протягом першої половини 2020 року стало гарантією того, що вартість "блакитного палива" для промисловості та населення у поточному опалювальному сезоні не буде вищою, аніж ціна минулого опалювального сезону.

"Зростання цін на газ буде тривати не лише до кінця року, але й протягом всієї зими... яким воно буде – буде визначатися ринковою кон'юнктурою, в першу чергу, в Європі", – сказав експерт.

Рябцев додав, що ціна газу хоч і зростатиме, але не настільки сильно, як минулого року.

читайте такожКабмін знімає з себе відповідальність за тарифи: скільки заплатимо взимку"Таких кризових явищ, які призвели до зростання цін у Європі для промисловості, як у грудні минулого року, коли виникли проблеми з транспортуванням російського газу до Європи, цього року не буде. Тому ціни, хоч і будуть рости, але на щастя українських споживачів, не настільки сильно, як минулого року", – спрогнозував співрозмовник.

Раніше нардеп, голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус говорив, що в Україні ціни на газ зростатимуть до кінця зими. Політик додав, що вартість імпортного "блакитного палива" перевищила 180 доларів за тисячу кубометрів.

  • Довідка. У вересні поточного року середня вартість імпортного природного газу в Україні склала понад 140 доларів за тисячу кубометрів, що на 32,5% більше, аніж у серпні.
  • Влітку вартість газ була 80 доларів за тисячу кубометрів, тоді як у січні середня ціна становила понад 175 доларів.
  • Нагадаємо, в Україні з 1 серпня для побутових споживачів відкрився ринок природного газу – користувачі отримали можливість самостійно вибирати постачальника "блакитного палива".
  • Газопостачальні компанії запропонували українцям у жовтні купувати газ за ціною від 4,7 до 6,8 грн за кубометр, при цьому мінімальна ціна на газ на 7,1% більша, аніж місяць тому, а максимальна вартість "блакитного палива" зменшилася на 2%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти