Експерт пояснив, що може серйозно пригальмувати розвиток української економіки

5 липня 2021, 17:37оновлено 6 липня 2021, 17:46
За словами експерта, світовий досвід показує, що спроби наповнити бюджет за допомогою підвищення податків ніколи не призводять до бажаного результату.
гривня, гривня
Спроби наповнити бюджет за допомогою підвищення податків ніколи не призводять до бажаного результату, вважають експерти

Політичний експерт Володимир Фесенко, коментуючи прийнятий у першому читанні урядовий законопроект про підвищення податків для бізнесу (№5600), заявив, що збільшення податкового навантаження на бізнес може пригальмувати зростання і розвиток української економіки.

"Чому виникла така ініціатива? Це викликано банальною необхідністю поповнити бюджет після тривалої економічної кризи. Бюджет потрібно наповнювати, є необхідність знайти гроші. Шукати кошти за рахунок збільшення податків - найлегший шлях, але він, як правило, пов'язаний із ризиками, адже чим більше податки, тим важче бізнесу. Зрештою економіка країни отримує негативний ефект", - зазначив експерт.

За словами економічних експертів, спроби наповнити бюджет за допомогою підвищення податків ніколи не призводять до бажаного результату, а тільки, навпаки, заганяють бізнес в кут і сприяють зростанню тіньової економіки, яка і так має в Україні загрозливі масштаби. Однак, наголошується у статті, українська влада із завзятістю наступають на одні й ті ж граблі, при тому що є чимало прикладів інших країн, які свого часу пішли слизьким шляхом фіскальних методів наповнення бюджету і згодом усвідомили свою помилку, пише УНІАН.

відео дня

У публікації наводиться приклад Сербії, де у 2012 році уряд ухвалив рішення про збільшення низки податків. За їхніми розрахунками, це повинно було забезпечити економію близько 1,5 мільярда доларів і скорочення бюджетного дефіциту у 2013 році на 3,5% від ВВП.

Зокрема, уряд Сербії збільшив прибутковий податок з 10 до 15 відсотків, ставку податку на додану вартість (ПДВ) - з 18 до 20 відсотків, а також акцизи на дизельне паливо, сигарети та скраплений газ.

Однак, як зазначається, дані реформи не увінчалися успіхом: за підсумками 2012 року інфляція зросла з 11,1% до 13%. Зростання інфляції більшою мірою стало наслідком підвищення цін на товари, які перебували під прямим адміністративним контролем уряду (Нафта і продукти її переробки, алкоголь, тютюнові вироби та інші підакцизні товари). В результаті сукупний державний борг Сербії на кінець 2012 року склав 23 мільярди доларів, або 62,7% ВВП.

Щоб уникнути повторення подібного сценарію експерт Володимир Фесенко радить українській владі сісти за стіл переговорів і знайти баланс інтересів.

"Мистецтво державної політики лежить в балансі інтересів. Необхідно шукати такий баланс інтересів, який був би оптимальним, щоб економіка нормально розвивалася, щоб було більше грошей саме завдяки розвитку, а не просто через різке збільшення податків", - сказав політолог.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроект №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Верховна Рада схвалила даний законопроект у першому читанні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти