Декретні виплати 2024: як розраховується допомога по вагітності та пологах

5 березня 2024, 04:20оновлено 6 березня, 12:58
Декретні виплати 2024 року працюючим і непрацюючим - що важливо знати і пам'ятати.
вагітність
Скільки платитимуть дитячі у 2024 році / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Pexels, УНІАН

Вагітність і пологи ставлять перед будь-якою жінкою нові виклики, зокрема й матеріальні. За законом кожна жінка, яка готується стати мамою, має право на отримання допомоги по вагітності та пологах.

Розміри виплат, а також порядок отримання допомоги визначені спеціальними законодавчими актами, які залежать від багатьох обставин. Про це йдеться на сайті Міністерства соціальної політики України.

Читайте наш матеріал "Виплати переселенцям, індексація пенсій, курс валют: що змінюється з 1 березня".

Держава встановила, що особливості надання допомоги різняться для:

  • працюючих жінок;
  • жінок-підприємців;
  • незастрахованих жінок.

Оформлення документа непрацездатності

Спеціальний документ непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами видається за місцем спостереження за вагітною жінкою відповідно. Порядок визначено спеціальною Інструкцією. Форма документа визначена спеціальним наказом Міністерства охорони здоров'я України.

Куди звертатися

Визначено, що спеціальна допомога по вагітності та пологах виплачується породіллі за місцем роботи. З цією метою надається документ про непрацездатність у зв'язку з вагітністю та пологами. Також необхідно оформити відповідну заяву, де вказати з якого дня породілля йде у відпустку.

Передбачено порядок на випадок, якщо у жінки є кілька місць роботи. Тоді вона може претендувати на допомогу і за сумісництвом. Тут порядок теж передбачений - породіллі необхідно принести копію документа про непрацездатність, завірену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Також важливо не забути довідку про середню заробітну плату за основною роботою і прикріпити свою заяву.

Розмір допомоги

Визначення розміру допомоги по вагітності та пологах регламентовано законодавством і ґрунтується на середньоденному заробітку жінки за останні 12 місяців до місяця виходу в декретну відпустку.

При її визначенні береться за основу середньоденна зарплата в розрахунку на один календарний день за спеціальною формулою. Якщо жінка поєднує свою роботу, тоді середня зарплата розраховується виходячи з розрахункового періоду роботи за сумісництвом.

Є свої особливості нарахування допомоги, якщо посадовий оклад не встановлено. У цьому випадку розрахунок проводиться виходячи з мінімальної зарплати (або її частини - у разі роботи в режимі неповного робочого часу).

Дивіться відео - зміни в процесах формування в категорії "Вагітність і пологи":

Дитячі виплати: на яку допомогу розраховувати

Держава визначила, що розмір грошової допомоги при народженні дитини становить 41 280 гривень. Як пояснила ТСН.ua перша заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак, у 2024 році завдяки підвищенню прожиткового мінімуму розмір деякої державної соціальної допомоги зросте.

Чиновниця уточнила, що держава планує підвищення прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років - 2 563 грн, для дітей від 6 до 18 років - 3 196 гривні. Відповідно, це буде поштовхом до збільшення соціальної підтримки сімей з дітьми.

Розмір виплат при народженні дитини

Уточнимо, що встановлений законом № 2811 розмір допомоги при народженні (усиновленні) дитини встановлений у сумі 41 280 грн, і не залежить від того, яка кількість дітей у сім'ї.

При цьому виплачується не відразу вся сума, а спочатку одноразово перераховується 10 320 грн. Причому решта суми допомоги рівномірно розподіляється протягом наступних 36 місяців рівними частинами - по 860 грн.

Додамо, що у 2024 році підвищення виплати при народженні дитини не заплановано, тому що ця фіксована сума не залежить від розміру прожиткового мінімуму.

Допомога при народженні дитини

Розмір допомоги визначено в сумі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово в сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами. Для призначення допомоги при народженні дитини при пред'явленні паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подається: заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, копія свідоцтва про народження дитини (з пред'явленням оригіналу), повідомляє Мінсоцполітики.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти