Ціни на алкоголь в Україні злетять з 1 січня

30 грудня 2021, 21:07
На сьогодні в Україні обов'язкове маркування акцизними марками для всіх алкогольних напоїв.
алкоголь, ціни
Ціни на алкоголь / pixabay

Податковий закон № 5600 вже з 1 січня 2022 року передбачає скасування акцизних марок для звичайних (неігристих) вин і тестових зразків алкогольних напоїв.

Документ розширює перелік товарів, які не підлягають маркуванню марками акцизного податку. Тепер до списку увійдуть тестові зразки алкогольних напоїв і натуральні вина без додавання спирту, міцність яких не перевищує 15%.

За роз'ясненнями Державної податкової служби, мова йде про звичайні (неігристих) винах і зброджених напоях, фактична міцність яких вище 1,2% об'ємних одиниць етилового спирту, але при цьому не перевищує 15%. Обов'язковою умовою також є ферментне походження етилового спирту, який містить продукт.

Що стосується тестових зразків алкогольних напоїв, маються на увазі не призначені для роздрібного продажу і ввезені суб'єктами господарювання, які мають оптові ліцензії, примірники для проведення досліджень або випробувань, але не більше 3 л кожного найменування.

"Мова не йде про скасування сплати акцизу, тільки про те, що у виробників відпадає необхідність закуповувати цю марку у податківців і клеїти її (якщо приклеїли неправильно - це автоматично штрафні санкції від податкової)", – пояснив голова Громадської спілки Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України Володимир Печко.

читайте такожЦіни на гриби в Україні накрутили до непристойної позначки: де печериці найдорожчі

На сьогодні в Україні обов'язкове маркування акцизними марками для всіх алкогольних напоїв з вмістом етилового спирту понад 8,5% об'ємних одиниць, що реалізуються в країні.

Ціни на алкоголь з 1 січня 2022 року

  • Пляшка пива з 8% вмісту алкоголю подорожчає більш ніж на 2 гривні.
  • Горілка, коньяк і вина підвищиться в середньому на 5%.
  • На ігристі вина зросте ціна з 11,65 грн/літр до 12,23 грн/літр.

Нагадаємо, вперше Мінекономіки запропонували підвищити мінімальні відпускні ціни на деякі види алкогольних напоїв.

Раніше експерти прогнозували, що в Україні продовжить дорожчати хліб - вартість продукту буде збільшуватися приблизно на 1,5% на місяць. Також в країні зростуть ціни на цукор. Подорожчає також соняшникова олія і курячі яйця.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти