Більше учасників, краща ціна: як відбуватимуться торги на Prozorro без аукціонів

5 січня 2023, 12:21
Prozorro
Стало відомо, як відбуватимуться торги на Prozorro без аукціонів / УНИАН

Хоча уряд тимчасово скасував проведення електронних аукціонів, торги на майданчику Prozorroбудуть відбуватися, а експерти кажуть, що, завдяки рішенню Кабміну, у тендерах тепер буде брати участь більше постачальників.

Кабінет міністрів України оголосив про скасування електронних аукціонів у системі електронних закупівель Prozorro, що закріплено постановою уряду №1495. Передбачено, що аукціони скасовуються на найближчі шість місяців, а причиною такого рішення стали блекаути у країні. Про це йдеться у новій статті Фокусу "Торги без аукціонів? Чому скасування електронних аукціонів не вплине на систему публічних закупівель".

Такі зміни не стануть причиною скасування торгів загалом – наголошують у ДП "Прозорро". "Відмова від аукціонів — це тимчасове рішення. Навіть за відсутності аукціонів у системі Prozorro і надалі проводитимуться конкурентні закупівлі, що дозволятимуть заощаджувати кошти. Система автоматично визначатиме найбільш економічну вигідну пропозицію на основі цін, які надали постачальники при подачі своєї тендерної пропозиції", — повідомила в.о. директора ДП "Прозорро" Наталя Шимко.

відео дня

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Радзієвський і Партнери" Юрій Радзієвськийпояснює: останнім часом з виникненням блекаутів багато учасників торгів не мають доступу до системи, і коли призначені аукціони, то учасники просто не можуть брати в них участь через відсутність інтернету. "Очевидно, що права таких учасників порушуються. І задля вирішення проблеми ініційовано такі зміни. Скасовуються аукціони, а переможець торгів буде визначатися за найменшою запропонованою ціною", - каже Юрій Радзієвський.

Заступник міністра економіки України Надія Бігун каже: в умовах енергетичної нестабільності уряд тимчасово, на 6 місяців, змінив правила проведення торгів, тим самим забезпечивши рівний доступ до системи публічних закупівель Prozorro. І наразі скасовується лише один елемент в процедурі, коли суб‘єкти торгуються, - "аукціон". Проте сама система закупівель продовжує працювати.

У Міністерстві інфраструктури кажуть, що система торгів без аукціону на цьому етапі дозволяє створити вищу конкуренцію та посилити підготовчий процес до першого етапу участі у торгах. "За новими правилами, учасники мають приходити на торги зі зваженою та вирахованою остаточною ціновою пропозицією. Тобто ціновий фактор залишається ключовим при виборі виконавця", - повідомили в Мінінфраструктури.

Експерти впевнені – призупинка аукціонів Prozorro не є "зрадою".

"Все залишається прозоро. І оприлюднення тендерної документації, і оскарження, і подання пропозицій, і оголошення переможців. Чому саме на етапі аукціонів зараз виникли проблеми? В мене і на роботі, і вдома генератори. Але якщо вимикається світло , при перепідключенні на генератори інтернет починає працювати через 1-3 хвилини. А час на зміну ціни у учасника саме це 2 хвилини. І це критично", - каже експертка із закупівель Проєкту реформи оборонних закупівель Неллі Стельмах. Вона зауважила, що аукціони повернуться, коли налагодиться ситуація з енергопостачанням.

Екс-гендиректор ДП "Прозорро" Василь Задворний повідомив: на аукціони має істотний вплив відключення електроенергії, адже за часом аукціон триває 10-15 хвилин. Тож тепер, коли аукціонів немає, учасники матимуть суттєво більше часу на відправлення пропозицій.

Отже, система публічних закупівель Prozorroпісля ухвалення урядом постанови про скасування електронних аукціонів продовжує функціонувати, замовники оголошують тендери, а учасники подають свої цінові пропозиції, і переможець визначається за найнижчою ціновою пропозицією. Експерти впевнені – такий підхід не лише дозволить брати участь у торгах якомога більшій кількості постачальників, що сприятиме зростанню конкуренції, але й позитивно впливатиме на питання економії коштів замовників.

Нагадаємо, через постійні обстріли з боку рф об’єктів енергетичної інфраструктури не всі учасники торгів у системі електронних закупівель Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах. У зв’язку з цим Кабінет Міністрів України тимчасово змінив правила проведення торгів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти