20% надбавки: кому пощастить і хто отримає додаткові гроші до пенсії

18 вересня 2023, 13:13
Пенсіонери, які проживають в гірських регіонах, можуть отримати 20% надбавки до пенсії, кажуть експерти.

пенсії, пенсіонер
На "гірську" доплату в 20% можуть розраховувати і переселенці / колаж Главред, фото УНІАН

Пенсіонери, які проживають в гірських регіонах України, а також переїжджають на місце проживання в гірську місцевість ‒ можуть отримати 20% надбавки до пенсії. Про це повідомляє спеціалізований портал "На пенсії".

Такі надбавки передбачені законом України "Про статус гірських населених пунктів України".

відео дня

Для отримання додаткових грошей необхідно оформити відповідне посвідчення, яке видається протягом тридцять діб. Але відразу після оформлення необхідно звернутися до Пенсійного фонду з відповідною заявою.

Наприклад, кажуть чиновники, тільки в Закарпатській області понад 190 населених пунктів мають статус "гірських", а подібні доплати отримують близько 50 тисяч пенсіонерів.

На "гірську" доплату можуть розраховувати і переселенці, яким через війну довелося переїхати в гірські райони.

Для того щоб такі переселенці могли претендувати на додаткові 20% до пенсії, їм необхідно отримати статус жителя на території гірського населеного пункту.

Такий статус підтверджується спеціальним посвідченням, яке можна отримати, звернувшись до муніципальної влади або в місцевий ЦНАП.

Також дуже важливо, що така доплата покладається жителям гірських районів не тільки в разі пенсій. Доповнення йде і до стипендій, і до інших видів державної матеріальної допомоги громадянам, які мають підтвердження проживання в горах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в липні 2023 року відбувся перерахунок пенсій - і деякі категорії українців змогли отримати до 1000 гривень. Йдеться про заплановану індексацію на 19,7% пенсійних виплат держслужбовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, народним депутатам і науковцям.

Як повідомляв Главред, після закінчення повномасштабної війни проти Росії знову виникне питання перегляду пенсійного віку.

Є два варіанти розвитку ситуації. Перший - пенсійний вік не підвищуватимуть до 2028 року. Другий - пенсійний вік підвищать раніше, після закінчення війни. Це залежить від дуже багатьох факторів ‒ і від ситуації на ринку праці, і від демографічної ситуації, і від вимог, які висуваються з боку міжнародних кредиторів України.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти