Заготівля на осінь: чому Зеленський масово звільняє силовиків

29 липня 2021, 09:15оновлено 1 вересня 2021, 13:13
Уся ця низка відставок - ні що інше, як забезпечення зміцнення позицій і керованості силовим блоком.
ВСУ
Зеленський затіяв велику чистку силовиків / Штаб ООС

Протягом двох останніх тижнів у силових відомствах України з подачі президента Володимира Зеленського відбулася низка гучних відставок. Зокрема, ввечері середи, 28 липня, стало відомо про звільнення трьох топ-військових: начальника Генерального штабу ЗСУ Сергія Корнійчука, командувача ООС Володимира Кравченка та командувача Десантно-штурмових військ України Євгена Мойсюка.

Днем раніше, 27 липня, не менш голосно звільнили Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. При чому його після звільнення перевели на іншу посаду-першого заступника секретаря РНБО. Крім того, кадрові ротації раніше відбулися і в Службі зовнішньої розвідки, СБУ та МВС.

Главред зібрав думки експертів про те, з чим пов'язаний вал відставок, до чого готується влада, як тимчасова турбулентність у лавах силовиків може вплинути на обороноздатність України і кого ще з чиновників можуть позбавити посад.

відео дня

В цілому всі ці кадрові зміни - і в оборонному секторі, і в спецслужбах - спрямовані на наведення порядку, коли деякі керівники виявилися неефективними, або наробили таких речей, після яких їх треба було звільняти.

У випадку з Міноборони і Генштабом було очевидно, що одна з головних проблем, яку треба було вирішувати – це складні відносини між Міністром оборони і командувачем ЗСУ.

Переміщення Хомчака на посаду в РНБО - це спосіб розв"язання цієї проблеми. Але місце - тут не головне, тому що тут визначальне те, що він залишається в команді. Статус заступника секретаря РНБО за політичною традицією є певним кадровим резервом. За деякими функціями - це досить впливова фігура. Для порівняння, Олег Гладковський теж був першим заступником. Хомчаку довіряють і його поважають, тому його перекидання на цю посаду може стати сигналом, що пізніше його можуть використати в іншому статусі. До того ж, у РНБО потрібно було посилити функціонал в оборонному секторі, тому що останнім часом цей орган стали сприймати виключно як інструмент для санкцій.

А оскільки оборонний сектор - це не тільки Міноборони і ЗСУ, а й Нацгвардія, спецслужби, то роль керівника, який відповідатиме за цей напрямок, дуже важлива. Адже він якраз має і координаційні контрольні функції. Тому далі все буде залежати від Хомчака, точніше від того, як він буде використовувати цей статус і як себе проявить.

У свою чергу, звільнення заступників Міністра оборони - це реагування на проблеми міністерства, зокрема, щодо реалізації Закону про оборонні закупівлі. Судячи з зовнішніх ознак, розглядалося і питання про відставку самого міністра - під час відставки Авакова були чутки, що можуть звільнити ще кількох міністрів, серед яких був і Таран. Але оскільки звільнили тільки заступників, це означає, що Таран отримав ще один випробувальний термін і шанс проявити себе. Тому питання щодо його відставки не закрите - все залежатиме від його подальшої роботи і "синергії" в команді.

Уся ця низка відставок - ні що інше, як забезпечення зміцнення позицій і керованості силовим блоком. А з ним у Зеленського завжди були проблеми. Зараз їх масштаб став очевидним, там є все: від особистих конфліктів до дурості та непрофесіоналізму.

Хоча у кожного з цих випадків є свої нюанси. Яровий з МВС - це людина Авакова, яка з ним прийшла і пішла.

читайте такожЧому Авакову різко закортіло у відставкуУ звільненні верхівки СБУ є два моменти. По-перше, це пов'язано з недавнім виступом держсекретаря США Блінкена, в якому чітко прозвучала вимога про реформу СБУ, яка в самій системі сприймається в багнети. Адже будь-яка реформа там наштовхується на протистояння кланів у верхівці спецслужби – там прекрасно розуміють, що у них можуть відібрати кормову базу. По-друге, досі не вирішена проблема боротьби з контрабандою, оскільки це занадто "смачна" тема.

Звільнення Кондратюка зі Служби зовнішньої розвідки і призначення Литвиненка може бути пов'язане з проколами у справі судді Чауса. Взяти машину в Кишиневі з GPS-трекером - це все одно що добровільно здатися. Зеленському найменше потрібен був Чаус у багажнику - жоден суд не прийме такого свідка.

Як відомо, між Тараном і Хомчаком виникали конфлікти, що стосувалися і транспортної авіації, і оборонного замовлення, які оберталися серйозними наслідками. Але хай там що, політична позиція одного й іншого не викликала питань, бо їх конфлікт перейшов на особистості. І в цій ситуації почали з оточення Тарана і звільнили трьох його заступників. Причому звільнили у справі - тих, хто якраз займався модернізацією ЗСУ, оборонним замовленням, матеріальним постачанням і комунікацією з Міноборони.

Міністр оборони - це політична посада. Управління військами здійснював Хомчак, але коли генерали не можуть знайти між собою спільну мову і елементарно налагодити між собою взаємодію – це нонсенс. У жодній державі така ситуація нетерпима, оскільки вона негативно відбивається на сфері безпеки.

Хомчака при цьому з обойми не викинули. Адже зняти могли, видаливши з команди, як це свого часу сталося зі Степановим, який відчув загрозу звільнення і спробував зіграти в політичні ігри з депутатами. Але його перемістили на посаду першого заступника секретаря. Враховуючи ту вагу, яку РНБО набула при Зеленському, це не означає, що його викинули з команди, щоб вирішити конфлікт.

Безумовно, для самого Хомчака це болісно, адже його сфера – це ВСУ. Але з іншого боку, це не знімає і питань до Тарана. Адже якщо до осені ситуація не покращитися, то цілком можливо (хоча зараз це питання ще не обговорюється), що восени трапиться його відставка – за чутками, йому зараз дали кілька місяців на виправлення ситуації.

Але звільнення Хомчака - це не остання резонансна відставка у силовому блоці. Судячи з тих листів, які шле представник президента в Конституційному суді генпрокурору, не виключено, що незабаром може наступити й відставка Венедіктової. Крім того, нестійкі позиції й у міністра юстиції Малюськи.

Для таких людей як Хомчак посада у РНБО - це можливість помножити його на нуль. По-перше, на своїй попередній посаді він підпорядковувався безпосередньо президенту України, а з Міністром оборони спілкувався лише адміністративно. Зараз першу людину в ЗСУ ставлять заступником секретаря РНБО. Це зроблено за принципом "тримай друзів близько, а ворогів – ще ближче", тому що під пильним оком пана Данилова він не зможе нічого зробити, а лише готувати Папірці для засідання РНБО, після чого за місяць-два про нього взагалі забудуть.

Тим більше, що є історичний приклад - свого часу керівника Генштабу Затинайка, якого двічі призначали на цю посаду, вдруге знімали саме таким чином і відправили в РНБО, після чого про нього всі забули. Тобто призначення Хомчака в РНБО навмисне, щоб контролювати його поведінку, адже він має сильний вплив на "генеральську мафію".

читайте такожХомчака помножили на нуль: чого чекати після звільнення головнокомандувача ЗСУСудячи з того, як зняли Хомчака, то Таран, ймовірно, залишиться. А призначення командувача оперативного командування "Північ" Залужного, людини з периферії, замість Хомчака обумовлено його завданням із зачистки команди Хомчака і досягнення співпраці з Міністерством, створивши для цього відповідну команду з лояльних людей під міністра Тарана. Наскільки ця заміна професійна - буде залежати від Залужного. Якщо у нього вистачить командирських якостей, щоб швидко переформатувати Генштаб, то у нього буде шанс показати себе як кризового менеджера, якщо ж цього не станеться, то його швидко замінять – святе місце порожнім не буває.

Загалом такі кадрові ротації можуть вплинути на настрої в армії. Зараз може початися хвиля звільнень командирів бригад (ключова посада в ЗСУ) - ті, хто був лояльний до Хомчака, намагатимуться при нагоді звільнитися з посад, щоб не потрапити під примусове звільнення.

Однак цей процес буде короткочасним, адже відповідні призначення формуватимуть свою внутрішню політику. Але для рядового службовця, який не бере участі в тіньових схемах, особливо нічого не зміниться.

Але не треба виключати того, що цією лазівкою може скористатися РФ, яка намагатиметься влаштувати нам "гарячу осінь", особливо з початком роботи Верховної Ради. Тому що саме тоді Банкова може винести на обговорення парламенту імплементацію "формули Штайнмаєра". А для того, щоб підштовхнути українське політичне керівництво до цього кроку, Росія може збільшувати обстріли. Адже коли є політична доцільність, Росія завжди намагається такою можливістю скористатися. І цей випадок не винятковий, тому на Сході варто чекати активізації бойових дій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти