ЗСУ здатні звільнити Крим у 2023-му, якщо за 2-3 місяці накопичать резерви та озброєння - Згурець

1 грудня 2022, 12:00оновлено 1 грудня 2022, 13:57
Щоб блокувати Крим, в першу чергу треба перерізати логістику військ Росії в Армянську, Чонгарі і на Арабатській стрілці, вважає Сергій Згурець.
Згурець, ВСУ
Краще спочатку звільняти Крим, повернення Донбасу наразі виглядає більш складним завданням - Згурець / Колаж 93-тя ОМБр Холодний Яр, Главред

Заяви України про твердий намір повернути всі окуповані Росією території дають підстави вважати, що взимку паузи на фронті не буде. Армія налаштована рішуче, однією з головних цілей є звільнення Криму. Влада очікує, що деокупація Кримського півострова може відбутися вже в першій половині 2023 року.

В інтерв'ю Главреду директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, журналіст і військовий експерт Сергій Згурець розповів, чому звільнення Криму зараз виглядає більш реальним, ніж деокупація Донбасу, пояснив, що потрібно зробити ЗСУ для повернення Кримського півострова вже в 2023 році і назвав точки логістики військ РФ, удари по яких призведуть до блокування Криму.

Видання The Economist опублікувало матеріал, в якому зазначило, що на Заході побоюються звільнення Криму або Донбасу шляхом військової операції через можливу кількість жертв і потенційне застосування Росією ядерної зброї. Як ви оцінюєте такий сигнал?

відео дня

Звільнення Криму наразі є більш реальним і перспективним варіантом розвитку подій, ніж спроба вибити противника з Донбасу. Питання повернення півострова неодноразово порушувалося військовим керівництвом України.

Коли ми говоримо про те, що Захід стурбований можливістю застосування Росією тактичної ядерної зброї через Крим, треба пам'ятати - все залежить від того, як ми представимо операцію з деокупації півострова.

Росія перетворила Кримський півострів на авіаносець. Авіація здатна застосувати ядерну зброю проти Європи, найближчої потенційної точки ураження. Потрібно показати США і Європі, що в разі звільнення Криму жити європейцям буде більш безпечно. Російські бойові літаки і кораблі не зможуть використовувати свої ракети для ударів по європейських країнах. І тоді на Заході стане менше побоювань щодо загрози застосування Москвою тактичної ядерної зброї.

Аргументи, пов'язані з можливим застосуванням Росією ядерної або хімічної зброї, найчастіше застосовуються для того, щоб європейці менше допомагали Україні. Якщо кампанія зі звільнення Криму буде правильно ідеологічно оформлена, сумнівів не буде.

Хто такий Сергій Згурець

Сергій Згурець - український журналіст і військовий експерт. Автор наукових видань про військово-промисловий комплекс України. Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, головний редактор однойменного журналу. Член правління громадянської організації Ліга оборонних підприємств України, пише Вікіпедія.

Примітно, після публікації в The Economist з'явилися заяви радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка і радника ОП Олексія Арестовича про те, що Крим може бути звільнено за півроку. На вашу думку, наскільки реальний сценарій повернення півострова до складу України в такі терміни?

Реалізація сценарію залежить від наявності сил і засобів. Потрібно звернути увагу на публікацію головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, яка вийшла у вересні – там були вказані завдання українських наступальних кампаній на 2023 рік. У статті йшлося про те, що для того, щоб сформувати наступальний потенціал, треба створити від 10 до 20 бригад, оснащених достатньою кількістю озброєнь. Якщо найближчим часом – протягом 2-3 місяців – нам вдасться збільшити свої резерви до таких показників, про які говорить Залужний, і накопичити засоби для блокування Криму дальніми ударами, проведення операції є можливим.

На мій погляд, для блокування Кримського півострова українській армії вигідніше купірувати угруповання противника, а не застосовувати свій наступальний потенціал. По-перше, можна перерізати три канали логістики російських військ - в Армянську, Чонгарі і на Арабатській стрілці. Причому лінію на Арабатській стрілці можна перекрити шляхом просування в Запорізькій області і забезпечити її досяжність. По-друге, потрібно зробити так, щоб Кримський міст і надалі працював з мінімальною ефективністю.

Після перекриття трьох логістичних ліній росіянам буде дуже складно організовувати забезпечення окупованого Криму з півдня півострова. Кількість десантних кораблів обмежена. Сценарій "удушення" можна реалізувати без серйозного застосування наземного наступального потенціалу.

Сили і засоби знадобляться ЗСУ для того, щоб виконати завдання в Запоріжжі – провести операцію, спрямовану на розчленування угруповань військ противника, наприклад, в Мелітополі та Бердянську. Однак для цього потрібно провести добре сплановану операцію з досить великою кількістю військових і техніки. Тактика відповідає концепції, яку описував Залужний.

Виходить, знищення "сухопутного коридору" через окуповані території України та Кримського мосту створить умови для запуску сценарію "жесту доброї волі" російських військ у Криму?

У ситуації з Кримом ми масштабуємо стратегію, яка була реалізована на правому березі Дніпра. Вона може спрацювати і на лівобережжі – в окупованих Херсонській та Запорізькій областях. Можемо купірувати забезпечення російських військ в районах Волновахи і Токмака, де наші війська перебивають основні лінії залізничного забезпечення противника.

Вся війна - за фланги або логістику. Війна за логістику спрямована на те, щоб мінімізувати забезпечення того чи іншого оперативного угруповання військ.

Наскільки я розумію, навіть після звільнення Криму питання повернення Донбасу залишиться проблемним?

Я прихильник того, щоб спочатку займатися Кримом, а потім Донбасом. На жаль, Донбас - це територія з більш розпланованою і багатоваріантною логістикою. Забезпечити звільнення Донбасу зараз набагато складніше, ніж вирішити питання зі звільненням Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти