ЗСУ не переламали хід війни: РФ тисне на Донбасі, а Захід зволікає зі зброєю – генерал Романенко

17 липня 2022, 06:00
Є надія, що зустріч на Раммштайн-4 завершиться для України ракетами ATACMS до HIMARS з дальністю пуску до 300 км, сказав Ігор Романенко.
ВСУ Романенко
Захід повинен прискорити постачання озброєнь Україні, інакше виникне проблема з запуском багатьох планів - Романенко / Колаж Генштаб ЗСУ, Reuters, Главред

Збройні сили України продовжують протистояти на полі бою військам РФ. Українська армія досягає успіхів, завдаючи влучних та ефективних ударів по ворожих об'єктах. Однак наші підрозділи ще не готові перейти до масштабної контрнаступальної операції і звільнити свої землі від російських загарбників.

Главред поспілкувався з колишнім заступником начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенантом Ігорем Романенком щодо просування армії України на Херсонському напрямку, успіхів військ у застосуванні ракетних систем HIMARS, планів та дій Москви стосовно окупації Донецької та Луганської областей, а також проблеми зі зволіканням Заходу у наданні Києву військової допомоги.

Як ви оцінюєте ситуацію на фронті станом на зараз? Чи є перші ознаки перелому і передумови переходу ЗСУ до контрнаступу?

Противник проводить другу наступальну операцію в східній і південній операційних зонах. Але зважаючи на відсутність резервів і сил, для наступу в обох зонах у нього немає можливості. Тому він зосередився на захопленні, відповідно до завдань, які поставив Путін своїм збройним силам, Луганської та Донецької областей в адміністративних межах. Принаймні, наскільки це йому вдасться. Наразі говорити про перелом не доводиться, тому що противник повільно, але продовжує наступати. Ми це бачимо у ситуації з захопленням Сєвєродонецька та Лисичанка і інтенсивним боям в напрямку Слов'янська, Бахмута та Краматорська. На південному напрямку, оскільки немає сил - вони перейшли до оборони, будують оборонні рубежі, здійснюють нанесення ударів артилерією та ударною авіацією.

Головком ЗСУ Залужний каже, що на Херсонському напрямку наші війська успішно просуваються. Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив про підготовку росіян до "здачі Херсона". Коли у нашої армії може з'явитися реальна можливість звільнити місто?

На Херсонському напрямку суттєвих наступів немає. Виходячи зі своїх можливостей і сил, наші позахоплювали там відповідні плацдарми, десь знайшли слабкі місця в обороні противника. Але, в цілому, сил, щоб провести наступальну операцію, поки що немає. З урахуванням того, що, загалом, військовий потенціал збройних сил РФ перевищує можливості наших Збройних сил, нам не вдалося виконати завдання оборонної операції. Це означає, перевести противника по всій лінії фронту до оборони. На південному напрямку, Херсонському, це вийшло, а в східній оперативній зоні йдуть запеклі бої, де ми обороняємося, а противник наступає. Тому, наразі, на поточний момент, про суттєвий перелом говорити передчасно.читайте такожЗСУ з HIMARS захопили ініціативу на полі бою: наступ Росії буксує навіть на Донбасі – Жданов

Неодноразово лунають заяви про ефективність застосування систем HIMARS. Скільки таких РСЗВ потрібно Україні, щоб досягти паритету з артилерією Росії?

Треба хоча б зрівнятися в кількості, але це (ракетні системи HIMARS, - ред.) більш точна зброя, включаючи дальність та інші параметри. За даними зарубіжних фахівців, у російської армії в 5-7 разів більше ствольної, і в 3-4 рази реактивної артилерії, ніж у нас. Тому дуже важлива поява РСЗВ HIMARS, а також M270 MLRS, які повинна передати Британія. Наразі кількості такої далекобійної важкої артилерії недостатньо, хоча це призводить до певних змін. Ми б'ємо шляхи їх логістики, пункти управління, порушуємо координацію в організації ведення бойових дій. Але оскільки чисельності ракетних систем недостатньо, то тут теж переломних моментів поки що не настало.

Росія знизила темпи наступу

В цілому, посилення інтенсивності бойових дії призвело до знищення пунктів управління, особового складу – вищого і старшого – ліквідації боєприпасів, складів з паливом. Інтенсивність ведення бойових дій підрозділами РФ знизилася, це помітно на карті Діп Стейт. Якщо порівнювати момент, коли вони захоплювали Сєвєродонецьк та Лисичанськ, і нинішню ситуацію, навіть незважаючи на їх триваючі спроби наступу і штурмових дій в районі Слов'янська та Бахмута, можна побачити, що інтенсивність боїв знизилася.читайте такожЯк і коли закінчиться війна в Україні: експерти озвучили три сценарії

Однак для того щоб ситуація змінилася, необхідно зрівняти паритети військових потенціалів. Для наступу потрібно перевищувати потенціал російських збройних сил. Зокрема, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вже заявляв, що нам необхідно 2000 ББМ, близько 1000 гаубиць, 1000 ударних дронів, 500 танків, 300 одиниць РСЗВ. Така кількість озброєнь дійсно стала б суттєвим посиленням, але цього немає. Американці наразі поставили менше гаубиць, ніж вони залишили талібам у Афганістані. Можна подивитися й інші показники.

США повинні почати повноцінно використовувати ленд-ліз для допомоги Україні

Є надія, що вони все ж таки розпочнуть повноцінно використовувати ленд-ліз, такі можливості у президента США є. Наразі на ЗСУ виділено тільки 9 $ млрд., з яких на поточний момент використовували тільки 40% грошових коштів. Можливості стосовно грошей є, питання в ухваленні рішень. Можливо, питання вирішиться на зустрічі групи з оборони України Рамштайн-4, і нам дадуть тактичні ракети ATACMS до HIMARS для дальності стрільби до 300 кілометрів. Слід піднімати питання з кількістю зброї - потрібні масовані і швидкі постачання сучасних озброєнь, інакше багато з того, що заплановано, не буде реалізовано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти