(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

28 січня 2021, 15:32оновлено 28 січня 2021, 17:32
Серед батьків школярів розгорілася суперечка, чи потрібно з вересня дітям вводити новий обов'язковий предмет - християнську етику.
школярі, школа
Українським школярам хочуть викладати релігійний предмет на обов'язковій основі / flickr.com

В Україні розгорається черговий скандал, який розколов суспільство. Цього разу - на релігійній основі.

Причиною запеклої дискусії в мережі стала винесена на громадське обговорення ідея Міністерства освіти ввести в українські школи обов'язкове викладання християнської етики.

13 січня МОН опублікувало на своєму офіційному сайті проект Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. каменем розбрату стало те, що серед інших туди затесався предмет під назвою "Етика/курси морального спрямування".

відео дня

Передбачається, що в разі його затвердження, діти 5 і 6 класів будуть зобов'язані годину на тиждень присвячувати вивченню такого курсу.

При цьому школа за участю батьків вибиратиме один з декількох напрямків:

  • Етика;
  • Основи християнської етики;
  • Християнська етика в українській культурі;
  • Біблійна історія та християнська етика.

Варто зазначити, що хоч ідея і прозвучала, виглядає вона зараз як голий каркас – неясно, хто буде цю дисципліну вести, як готуватимуть педагогів, не показана програма і навіть навчальний матеріал, який школярам викладатимуть. Але при цьому вже відомо, що предмет буде внесений в інваріантну частину освіти – тобто, за його освоєння будуть ставити оцінки, вносити їх в табель, приймати іспит.

читайте такожНа онлайн-уроці школярам розповідали про Великдень на тлі ЛГБТ-прапораІніціатива належить міністру освіти Сергію Шкарлету. І на її обговорення Міносвіти виділили всього два тижні, тому списи ламаються в дуже прискореному режимі - із закликами з обох сторін слати листи в МОН з вимогами "не допустити" або "скоріше ввести" предмет.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики
Одна з популярних картинок у противників дисципліни, яка часто фігурує в дискусіях

Що говорить Конституція?

Україна, згідно з основним законом - світська держава, в якій кожен громадянин має право сповідувати будь-яку віру або не сповідувати ніякої. Церква і релігійні організації відокремлені від держави, а школа - від церкви. Ніяка релігія не може бути визнана державою як обов'язкова, претендувати на домінування в державі, бути офіційною ідеологією уряду. Також не може бути переслідувань або дискримінації за релігійною ознакою.

Юридично, обов'язкові предмети про моральні цінності будь-якої однієї релігії автоматично порушують права атеїстів і тих, хто сповідує віру, відмінну від християнської.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики
Прихильники нового предмету закликають писати листи до МОН України зі словами підтримки ідеї Шкарлета

А що по факту?

Незважаючи на всю світськість, Україна була і залишається віруючою, переважно православною країною. Згідно з соцопитуваннями, в Україні християн більше двох третин суспільства. Християнські свята, як православні, так і католицькі, вже давно є вихідними на державному рівні, і навіть президент, вступаючи на посаду, дає клятву на Пересопницькому Євангеліє.

читайте такожЯк працюють школи, дитсадки та вузи після локдауну: всі заборони та обмеженняУ 2019 році "Центр Разумкова" провів опитування "Релігія і церква в українському суспільстві", згідно з яким віруючими себе назвали 76% опитаних. Більшість - православними (64,9%), майже кожен десятий - греко-католиком (9,5%). "Просто християнами" себе назвали 8%. Іудеїв, мусульман, римо-католиків і протестантів – 0,1%, 0,1%, 1,6% і 1,8% відповідно.

Що кажуть громадяни

Позиції обох сторін мають право на життя. Прихильники віри напирають на те, що завдяки цій дисципліні діти стануть добрішими, чеснішими і моральнішими. Противники в свою чергу згадують, що віра – особиста справа кожної людини, пропонуючи батькам займатися моральним вихованням дитини самостійно вдома або віддавати його в парафіяльну гімназію.

Прихильники нового предмета пояснюють, що не можна виховати високоморальну, чесну, порядну людину без релігії. Противники заперечують, що віра - для церкви, школа - для отримання знань, і що більшість агітаторів "за" навіть Біблію в повному обсязі не подужали.

Зараз в групі Всеукраїнський Собор закликають писати листи в Міносвіти з вимогою ввести предмет, а в групі БАТЬКИ SOS закликають писати, щоб не допустити його появи.

За предмет

Володимир Пісоченко:Повністю підтримую впровадження даного предмета. Насправді, наше суспільство вже наскільки аморальне і збочене, що вже навіть не дивуєшся тому, що відбувається з нами. Ми називаємо себе християнською державою, а коли нам пропонується навчити наших дітей здорової моралі, поведінки і елементарним принципам доброчесності, що в себе і включає даний предмет, світські українці підняли гвалт. Друзі, християнство це не п'ять свят на рік, це стиль життя.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

Олександр Богданов: Ні, краще вивчати гендерологію, як перетворюватися з жінки в чоловіка і навпаки, а ще в безліч інших варіантів. А християнам, які саме проти цього намагаються боротися в освіті, натягнути намордник і кажуть, що Бог створив жінку і чоловіка тільки в своїх церквах. А в школах нехай дітей вчать, що ми самі собі боги, і можемо жити як завгодно, або за законами, які ми самі собі придумаємо. Ось Байден підписав наказ, що чоловікам, які вважають себе жінками, можна заходити в жіночі туалети і роздягальні, значить, можна, тому що це сам Байден сказав так ЛГБТ-спільнота вимагає! А не якийсь там Бог та відсталі середньовічні християни. Просто смішно. Ми ж живемо в безбожному (шаленому) суспільстві, тому Богу не місце в школі, на вулицях, в судах, держустановах і т.п. у цих місцях ми будемо чудити як нам заманеться. Та взагалі, яка там Християнська етика? А то будуть там вчити, що якийсь Бог говорить нам любити, поважати один одного, а якщо ще скажуть, що хтось там помер за нас на хресті, щоб звільнити від якогось зла, то це взагалі жах! Краще самих тих християн розіп'яти, а то кажуть дурниці, кажуть, що в жіночий туалет мужикам не можна! А якщо дуже хочеться, що тоді робити!?

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

Наталія Кравчук: Наше суспільство деморалізують за допомогою нав'язування різних збочень на зразок терпимості до одностатевих відносин і т. д. і т. п. Україна переважно християнське суспільство. Нам необхідно вкладати в дітей християнські цінності. Це допоможе їм орієнтуватися в житті і розпізнавати, де добро де зло.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

Проти предмета

Ольга Ільницька: Я проти, бо церква у нас окремо від держави, і так багато предметів на тиждень - виходить аж 32 уроки. Краще математику збільшіть, ніж якусь етику.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

Сруль Шмульський: Залиште державні школи в спокої! Всі бажаючі завжди можуть відвідувати недільні школи і водити туди своїх дітей.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

Олеся Мороз: Знову підміна понять і маніпулювання. Відкрийте очі і включайте мозок. Все, що хочуть ввести в школах має бути в сім'ї і в церкві. А замість цього будуть гроші капати зацікавленим особам, а ваші діти будуть менше вчитися тим речам, які вчать саме школи.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

Людмила Кружкова: Рівень культури та етики у дітей цей курс не підніме. Як розмовляють вдома дорослі - замість слів тільки мат, так розмовляють і діти. Виросте мій син і дочка і вирішать, яку віру їм сповідати. 8 клас - 8 уроків, дитина 13 років в школі з 8 до 15-35, так працюють дорослі люди, а не вчаться діти. Нехай змінюють програму навчання.

(Не) Дай Бог: у школах хочуть запровадити урок християнської етики

Чого чекати далі

Найбільш логічним на перший погляд виходом є переведення предмету з розряду обов'язкових в факультативні. Однак, такі існують і зараз.

Втім, яке рішення б не було прийнято, цю котлету прокрутити назад в фарш не вийде - ця ініціатива стала вододілом, за яким у сторін не знайшлося компромісів. І в разі, якщо урок стане обов'язковим, і в разі, якщо його так і не введуть, залишаться тисячі незадоволених - як самим рішенням, так і стороною, яка його проштовхнула.

читайте такожЗникнення старшої школи в Україні: що і коли змінитьсяІнший непорушний факт - в Україні все, за що береться держава, перетворюється на треш і повну протилежність початковим цілям. Патріотичне кіно перетворюється на "творчість" ім. режисера Сенцова, боротьба з корупцією - на недоторканих корупціонерів. Квоти на ТБ і радіо – втечею молоді в Ютуб на канали Дудя і Моргенштерна, заклики до єдності – розколом суспільства в усіх напрямках. Тому підозри, що замість корисного предмета діти отримають щось прямо протилежне, що перетворює чесні духовні пошуки в "обязаловку" і канцеляризм, цілком обгрунтовані.

Як би там не було, нова програма - з "етикою" або без неї - почне діяти з 1 вересня 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти