Україна знищить Кримський міст ракетами ATACMS, війська РФ тікатимуть із півострова – Заблоцький

29 вересня 2023, 09:00оновлено 2 жовтня 2023, 10:03
Україна ліквідувала мозговий центр управління Чорноморським флотом – Росія може перебазувати свої кораблі до Новоросійська, вважає Володимир Заблоцький.
Україна знищить Кримський міст ракетами ATACMS, війська РФ тікатимуть із півострова – Заблоцький
Для звільнення Криму треба виснажити окупантів, знищити Кримський міст і влаштувати блокаду півострова – Заблоцький / Главред

Сили оборони України продовжують завдавати ударів по об'єктах військ Росії в окупованому Криму. Війська фактично знищили штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі і поступово встановлюють вогневий контроль над півостровом. Паралельно ЗСУ просуваються на Мелітопольському напрямку, крок за кроком долаючи "оборонні" редути загарбників, щоб вийти до адміністративних кордонів із Кримським півостровом.

В інтерв'ю Главреду капітан 1-го рангу у відставці, військово-морський експерт, оглядач Defence Express і науковий співробітник Національного військово-історичного музею Володимир Заблоцький проаналізував, що сталося з Чорноморським флотом РФ після удару ЗСУ по штабу, розповів, якою зброєю можна знищити Кримський міст, пояснив, як Україна може заблокувати Росії торговельні шляхи, і назвав найбільш імовірний сценарій звільнення захопленого Криму.

Сили оборони України після знищення ВДК Мінськ і підводного човна Ростов-на-Дону уразили штаб Чорноморського флоту Росії в окупованому Севастополі. На вашу думку, наскільки удари ЗСУ послаблять російський флот?

відео дня

Ураження штабу Чорноморського флоту РФ – позитивна для України подія. Були знищені структури самого штабу, мозок флоту. Втрачено управління флотом, тому що знищені досвідчені кадри. Втрачено апаратуру, зв'язок і керівні документи, які загалом визначають дії флоту. Тепер Чорноморський флот, як сказали у Військово-морських силах України, можна порівняти з куркою, яка з відрубаною головою намагається щось робити.

Чорноморський флот поступово втрачає свої можливості. Ми успішно прорвали торговельну блокаду в Чорному морі, просуваємося вперед, невдовзі можемо вийти до Азовського узбережжя і будемо здатні завдавати артилерійських ударів по шляхах сполучення Ростов-Керч. Фарватер проходить дуже близько до нашого берега, і вже Україна може влаштувати блокаду торгівлі Росії. Саме цим шляхом росіяни експортують зерно та інші товари, нафта йде із Новоросійська. Такими будуть наслідки зниження потенціалу Чорноморського флоту и знищення штабу.

Цей процес почався вже давно. Такі події, як звільнення Зміїного, удари по аеродрому Саки у Новофедорівці, знищення ППО противника на Тарханкуті і біля Євпаторії, повернення "вишок Бойка", вибухи на флотському аеродромі Бельбек, про це яскраво свідчать. Все взаємопов'язано.

Куди Росія могла б перебазувати свій флот? Чи може вона відвести кораблі до Каспійського моря?

Ні, до Каспійського моря Росія свій флот перебазовувати не буде. По-перше, не всі кораблі туди можна відвести. По-друге, там немає структури базування. До того ж такий великий флот із підводними човнами у Каспії не потрібен. Росіяни саме з Каспію перекинули до Чорного моря ракетні кораблі, а на заміну побудували там нові.

Кораблі Чорноморського флоту можуть відвести до Новоросійська. У часи Другої світової війни вже була ситуація, коли флот пішов до портів Кавказу. Але наразі така можливість обмежена – кораблі ж не відправлять до Грузії, яка є окремою країною.

Як удари по Чорноморському флоту позначаться на можливостях Росії завдавати ракетних ударів по Україні?

Теоретично можливості росіян могли б зменшитись, але справа в іншому. Командування бригадою підводних човнів – це одна структура, бригадою надводних кораблів, до якої входять два фрегати та 3-4 ракетоносії ракет Калібр – вже інша структура. І вони можуть діяти незалежно від ситуації зі штабом Чорноморського флоту.

Яке озброєння потрібне для знищення Чорноморського флоту? Яким чином може зміниться ситуація з ударами по флоту після надання Україні, наприклад, ракет Taurus і ATACMS?

Чорноморський флот можна знищити двома способами. Перший передбачає наявність флоту – лінійна відповідь, флот на флот. Втім, це неможливо, тому що у нас немає флоту. Тому для нас існує другий спосіб – асиметрична відповідь із використанням тих засобів, які нам доступні. І ми це успішно робимо. Противник дезорієнтований, тому що не розуміє, звідки і коли буде черговий новий удар. Знищення або пошкодження до двох десятків російських кораблів та інших плавзасобів є показником. І це країна, у якої немає флоту. З часом ми відновимо свій флот, але наразі його немає. Навіть якщо б і був свій флот, за військовими можливостями він би поступався потенціалу флоту противника чи навіть міг бути знищеним. Навіть за таких умов ми проводимо успішні операції. Наше завдання – знизити військовий потенціал флоту і противника в цілому, щоб у нього не було й думки навіть скоса дивитися в бік України.

Україна вже має можливості для того, щоб завдавати ударів по Чорноморському флоту. Звісно, ракети Taurus покращать наш потенціал, але я б не сказав, що вони критично потрібні. Крім того, 50 надводних дронів нам пообіцяла Німеччина. Я не думаю, що вони кращі за українські морські дрони, тому що наше озброєння пройшло перевірку боєм і має гарний бекграунд. Можливо, німецькі дрони можна буде використовувати як протимінні засоби. Ми вже зараз можемо закрити небо над північно-західною акваторією Чорного моря і проводити мінні операції. Припускаю певну спільну операцію з НАТО щодо розмінування, проте в цілому це питання вирішуватиметься вже після завершення війни.

Також для цього потрібні і наші тральщики, які наразі перебувають у Великобританії. Ще два тральщики нам обіцяли передати Бельгія і Нідерланди. Мова йде про чотири кораблі з надводними дронами. Використання таких кораблів допоможе нам дистанційно розмінувати всі небезпечні ділянки у нашій акваторії Чорного моря.

Яким ви бачите сценарій звільнення Криму? Це може бути звільнення півострова шляхом перерізання "суходільного коридору", знищення Кримського моста та новий "жест доброї волі" від окупантів чи варіант, за якого російські війська залишаться на півострові та їх треба буде звідти вибивати?

На мій погляд, ймовірним є перший сценарій. Якщо буде блокада Криму, росіянам доведеться шукати шляхи, щоб забезпечити свої війська та населення. Не буде запасів зброї, пального, продовольства і навіть води. Блокований острів перетвориться на заповідну зону, де бігатимуть без зброї злі та голодні зелені чоловічки. І буде "жест доброї волі", як вже було у Херсоні та інших місцях. Вся війна – це порушення логістики: ми намагаємося зруйнувати їхнє забезпечення, а вони наше. Наші зусилля є успішними. Обидві сторони зазнають втрат, і у росіян їх набагато більше. Хоча взагалі б не хотілось, щоб у нас були втрати.

Ми бачимо, як розгортається ситуація щодо України. США готуються ухвалити закон про безпеку у Чорному морі (закон може забезпечити присутність НАТО в Чорному морі, - ред.), розробляють рішення щодо відбудови країни після війни, готуються гостріше взятися за боротьбу з корупцією. І Москва вже не буде впиратися в Криму – російські війська тікатимуть звідти, як чорт від ладану. На даному етапі війна йде за збереження життя Путіна. Поки що в нього є гаманець, у якому гроші від продажу нафти, але це тимчасово.

Що чекає на Кримський міст? Чи вдасться його знищити?

Я сподіваюся, що нам вдасться знищити Кримський міст, це питання часу. Він нам не потрібен. Росія стикається з проблемами щодо ремонту естакади – опору, яка була підірвана під час атаки у липні, треба ремонтувати. Для того, щоб її відновити, треба взагалі її розбирати та заново складати. Їм ніхто не дасть цього робити. Автомобільна та залізнична гілки мосту продовжують працювати, але з обмеженнями.

Думаю, врешті-решт, ми таки винесемо Кримський міст ракетами ATACMS.

Віцепрем'єрка-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук днями закликала українців залишити окупований Крим. Чи може ця заява свідчити про те, що найближчими місяцями розпочнеться повноцінна операція зі звільнення півострова?

Ми не можемо цього виключати. Верещук зробила те, що і має робити уряд – попередити цивільне населення про бойові дії та заходи, які мають убезпечити людей. У політичному плані її заява є сигналом міжнародному співтовариству про те, що ми – не росіяни, які прийшли на нашу землю, а цивілізована країна.

Коли може розпочатися військова кампанія щодо звільнення Криму? Вона проводитиметься в межах весняного чи літнього контрнаступу ЗСУ наступного року?

Важко сказати. Хотілося б, щоб події розгорталися швидше, але без виснаження російського військового угруповання, без знищення Кримського моста і блокади Криму це все буде довго.

Можливо, наступ на Крим буде влітку чи восени наступного року, проте можливий і несподіваний удар з боку ЗСУ взимку. Під час громадянської війни в Росії, Кримської війни і Другої світової Крим брали у різні пори року. В тому числі, і у холодні. Там, на відміну від материка, немає чорноземів, які обмежували б рух військової техніки, особливо у степовому Криму. Замінувати ділянки росіяни там не зможуть, тому що вже використали свої можливості на півдні. Після прориву силами оборони південного фронту, виходу на оперативний простір і ударів по російських військах у Маріуполі і Бердянську Кримський півострів буде блоковано, і тоді все розвиватиметься швидше.

Військова операція зі звільнення Криму все-таки можлива без західних винищувачів F-16 і достатньої кількості ракет ATACMS?

За таких умов операція можлива, але це буде дуже складним завдання і з жертвами. Панування російських військ у повітрі нікуди не поділося. Повітряна перевага забезпечує бойові дії на землі – ми бачимо, як противник використовує авіацію з метою протидії нашому наступу. Шкода, що у нас немає засобів, які б дозволили вирішити цю проблему.

Наразі ситуація складається таким чином, що ми не можемо не наступати, а противник не може не захищатися. Окупанти вживають певних заходів, щоб не зазнати критичної поразки. Сили оборони України вже за декілька десятків кілометрів від Азовського моря, це становить певні загрози для окупантів. Ми вже можемо перекривати їхні логістичні шляхи артилерійським та ракетним вогнем. Але треба вийти до самого узбережжя, після чого можна буде відрізати Крим.

Хто такий Володимир Заблоцький

Володимир Заблоцький - капітан 1-го рангу в відставці, український військово-морський експерт, кореспондент-оглядач інформаційно-консалтингової компанії Defense Express і науковий співробітник Національного військово-історичного музею. Інженер-кораблебудівник.

Автор досліджень, статей і монографій з історичної, військової та військово-морської тематики. Публікації Заблоцького можна знайти в таких виданнях, як Defense Express "Експорт зброї та оборонний комплекс України", Ukrainian Defense Review, "Військо України", "Камуфляж", "Судноплавство", NowaTechnikaWojskowa, StatkiiOkrety, MorzaiOkrety та ін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти