Україна отримає F-16 до кінця березня, з новим радаром літак здатний вдарити на 370 км - Криволап

30 грудня 2023, 09:00оновлено 4 січня, 12:12
Сили оборони України вибили вже третину російських військових літаків Су-34, чим шокували росіян, вважає авіаційний експерт Костянтин Криволап.
Україна отримає F-16 до кінця березня, з новим радаром літак здатний вдарити на 370 км - Криволап
Україні доведеться модернізувати отримані F-16, щоб протистояти російській авіації - Криволап

Україна на 2024 рік ставить перед собою завдання перехопити у російських окупантів панування у повітрі. Сили ППО ЗСУ виконують ефективну роботу зі знищення ворожих цілей, таких як бойові літаки, ракети і дрони, але сучасних засобів для захисту неба, як і раніше, не вистачає. Серйозним посиленням для Повітряних сил стануть винищувачі F-16, які дозволять підвищити як оборонні, так і наступальні можливості на полі бою.

В інтерв'ю Главреду авіаційний експерт, аналітик, колишній інженер-випробувач конструкторського бюро "Антонов" Костянтин Криволап проаналізував ситуацію із розтрощенням Су-34 ВКС РФ на фронті, зробив прогноз про терміни отримання винищувачів F-16, розповів, якої модифікації літак можуть дати Україні і пояснив, як модернізувати F-16, щоб вони дали бій російській авіації і стали потужною далекобійною зброєю.

ЗСУ днями збили чотири винищувачі-бомбардувальники Су-34 і винищувач Су-30. Наскільки серйозна для Росії втрата літаків Су-34? У чому їх особливість?

відео дня

Втрата літаків Су-34 - це серйозний удар для Росії. Літаки виробляються на Новосибірському авіаційному заводі, за 17 років там зібрали близько 140 таких машин. Росіяни збирають приблизно 8 літаків Су-34 на рік. Фактично за декілька днів була знищена піврічна програма випуску. Бойові машини Су-34 регулярно постачаються на фронт, оскільки під час війни вони "йдуть в інший світ". Раніше було збито 26 таких літаків, тепер ще 4. Разом виходить 30 збитих російських Су-34.

До початку повномасштабного військового вторгнення у Росії було 104-105 літаків Су-34. І, таким чином, зараз знищено фактично 30% цих бомбардувальників. Це дуже серйозно. Втрата чотирьох літаків за один "присід" – вже мінус 4% від усього потенціалу. Якщо подібні події будуть відбуватися щодня або раз на тиждень, авіаційне щастя росіян дуже швидко закінчиться.

Я от спостерігаю за всім цим господарством, рухами тіла, і бачу, що росіяни зараз у стані повного шоку. Справа в тому, що вони страшно пишалися своєю системою радіолокаційного протидії Хібіни, яка була встановлена саме на тих самих Су-34 і Су-30. Влітку вони помпезно розповідали, як модернізували Хібіни з урахуванням українських реалій і досвіду застосування літаків у бойових умовах. Дуже пишалися, говорили, що в результаті роботи цієї системи, коли до літака підлітає ракета, а в цей момент він як би пропадає з екранів локаторів. Мовляв, от так хитро вони зробили так, що виникає такий ефект.

Росіяни говорили про те, що літак Су-34 зникає з екранів ворожих радарів. Чудова заява, так і є - він тоне у морі і тому зникає. І, я думаю, тепер до тих, хто розробляв цей комплекс і модифікацію, поїхала серйозна делегація, яка дуже хоче запитати, а як же так вийшло.

На вашу думку, чим збили російські Су-34? Це могли бути ЗРК Patriot, С-300або будь-які інші комплекси?

Щоб відповісти на це питання, потрібно розуміти, на якій дистанції все сталося. Припустимо такий варіант: якщо літаки Су-34 були збиті у районі Кринок Херсонської області, вони намагалися завдати ударів на відстані 30-40 кілометрів. Приблизно в 120 кілометрах від цього місця міг стояти зенітний ракетний комплекс Patriot, який здатний наносити удари на дистанції 160 км. З огляду на те, що відстань між радіолокаційною станцією і пусковою установкою становить близько 25 кілометрів, сама пускова установка може стояти від місця подій досить близько. Причому доки пускова установка не вімкнена, вона нічого не випромінює, і визначити її можна лише візуально. Тому Patriot міг уразити літаки Су-34. Втім, це дорогий захід, оскільки не так багато у нас таких ракет. До того ж вони використовуються більше для збивання не балістичних ракет, а аеродинамічних цілей.

Можливо, бомбардувальники були збиті за допомогою установки SAMP/T, у якій практично такі ж характеристики, як і у Patriot. За певних обставин могла бути застосована установка NASAMS. Також можна припустити роботу IRIS-T SLM – модифікації з середньою дальністю удару на 40 кілометрів. Наші фахівці могли під'їхати на потрібну локацію, провести розвідку, вивчити ситуацію і розібрати до молекулярного рівня, як росіяни там діють у повітрі. Далі знайти потрібну точку і зробити постріл. І за таких обставин спрацював би навіть ЗРК Бук. Загалом, варіантів може бути багато.

Що стосується розтрощення Су-34 на Маріупольському напрямку, там дистанція була вже більшою. У цій ситуації Бук і NASAMS не застосовуються, залишаються варіанти лише з Patriot і SAMP/T.

Перша група українських пілотів пройшла базову підготовку у Великобританії і проходить навчання управлінню винищувачами F-16 у Данії. Як ви гадаєте, коли слід чекати на появу F-16 в небі України?

Хотілося б, щоб це сталося якомога швидше. Спочатку здавалося, що так і повинно бути, тому що всі процеси йдуть вже не в мирний, а у воєнний час. Ми вже бачимо, що нашим фахівцям скоротили програму навчання, яка, все-таки, повинна була бути більш тривалою. Наших пілотів навчають тільки тим навичкам, які знадобляться для конкретних місій. Думаю, програма не передбачала навчання місіям, наприклад, в нічний час або в умовах погодних обмежень. Бойовому застосуванню літаків присвячена лише третя частина курсу. Насправді, це не дуже багато.

На мій погляд, перші літаки ми отримаємо до кінця березня, про що вже говорив Кулеба. На той час потрібно завершити підготовку льотчиків і технічного персоналу, який повинен буде обслуговувати літаки. Одна година польоту - це 16 годин обслуговування винищувача. Для отримання літаків повинна бути готова і інфраструктура. Вилітати на бойові завдання нам доведеться з українських аеродромів, такі умови країн-партнерів. Також нам не можна буде ковбасити по росіянах на території Росії. Дуже неприємне обмеження, але така заборона поки що буде діяти.

Коли можна очікувати масового застосування винищувачів F-16 на полі бою?

На мій погляд, винищувачі F-16 почнуть застосуватися у війні одразу після того, як їх поставлять. Вони будуть виконувати завдання в рамках заходів із протиповітряної оборони – збивати крилаті ракети. Шахеди важче збити, оскільки вони летять занадто повільно, але це теж можливо.

Які ракети може нести F-16?

Список озброєнь, які здатний нести на борту літак F-16, перевищує 100 одиниць. Серед них такі ракети, як RIM-7 Sea Sparrow, AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM та інші.

Звичайно, найбільше нас могли б зацікавити ракети великого радіусу дії. Проте я думаю, що до перших партій винищувачів їх нам не дадуть. По Росії стріляти не можна, а більше нам застосувати їх ніде.

А якого типу ракети здатний збивати винищувач F-16?

Літак F-16 може збивати все, крім балістики. У винищувача немає ракет проти балістики, оскільки він не призначений для її перехоплення. Але крім балістичних ракет бойова машина здатна збивати все, що завгодно – Іскандер-К, Калібри, Х-101, Х-555, Онікси та інші ракети. Щоб їх збивати, літак повинен перебувати в режимі чергування в повітрі – у зоні, де передбачається проходження ракети.

Винищувач F-16 здатний протидіяти і ракетам Х-59, які злітають не так високо. У такій ситуації він повинен просто ударом ракети їх збивати. Але на практиці F-16 навряд чи буде баражувати або патрулювати зону, де може з'явитися ракета Х-59. Про сирійське небо тут говорити не варто, бо війна в Україні докорінно відрізняється від тих подій присутністю ППО, РЕБ та інших засобів. Ніхто не полетить на борту з ракетами Х-59, якщо на відстані 200-400 кілометрів чергуватиме F-16, тому що ймовірність зіткнення літаків або пуску ракет досить висока. Вже на відстані 150 кілометрів обидва літаки – як наш, так і ворожий – можуть бути уражені. Також все буде залежати і від того, які на нашому літаку будуть стояти радари, і яку модифікацію винищувача нам передадуть.

Якого покоління і модифікації F-16 ми можемо отримати?

Умовно кажучи, є F-16 A/B, F-16 C/D, F-16E/F…

Раніше були припущення, що ми можемо отримати F-16 C/D.

Так, припущення були. Модифікація C/D починається з версії, яка йде до Block 30. В принципі, по "блоках" зручніше рахувати, що йде в комплектацію літака F-16. От був Block 1, слідом Block 5, після нього Block 10, далі 15, 20 та інші. Конкретно C/D починається з блоку 25. Втім, я думаю, що нам дадуть літак Block 20, тому що Нідерландам його зручно списати, щоб взяти на заміну F-16 винищувач F-35. Судячи з кількості літаків, які повинні надати Україні, і низки параметрів, схоже, що ми отримаємо Block 20, який раніше пройшов програму Big live update – продовження життєвого циклу. Такі літаки за своїми характеристиками дотягують до рівня Block 50-52.

Втім, найголовніше, які на літаках будуть встановлені радари. Наприклад, в Block 50-52 встановлений радар AN/APG-68 версій V-5, V-7 і V-8. А от на Block 70-72 стоїть AN/APG-83 – радар останні версії, з активною фазованою решіткою. І вважається, що F-16 Block 70-72 майже нічим не поступається F-35, крім хіба що радіопомітності, оскільки у винищувача п'ятого покоління ефективна площа розсіювання значно менше. Радар AN/APG-83 дозволяє повноцінно використовувати останні модифікації ракети AIM-120 AMRAAM останніх версій – С-7, С-8 або D. Це ракети, які дозволяють протидіяти російським ракетам Р-30 і Р-37, що запускаються з літаків, де встановлені радари Ірбіс.

Росіяни декларують, що ці локатори Ірбіс виявляють повітряні цілі на відстані 300 кілометрів, але ці заяви вкрай сумнівні. Якщо є хороший локатор, то повинна бути і досить пристойна площа для його розміщення. І де розташувати такий локатор в носовій частині Су-35, не зовсім зрозуміло. Коли американці або європейці кажуть, що їхній локатор дозволяє наносити удари на дальності 200-250 кілометрів, то зрозумілі його розмір і машина, якою він обладнаний. Заяви росіян про дальність 300-400 кілометрів – локшина на вуха фахівцям, які розбираються в цьому питанні. За такої маси, ваги і габаритів ракета не повинна літати на відстані 300 кілометрів, а вони стверджують, що вона, мовляв, легко долає заявлену ними дальність. От якщо говорити про ракету AMRAAM, то її дальність сягає 120-180 кілометрів. І вона дійсно летить на відстань, яка заявлена.

Я думаю, що Україна отримає літак F-16AM/BM Block 20 MLU. Локатор на бойових машинах буде модернізований, інакше вони не зможуть нічого протиставити російським Су-30 і Су-35. Заміна радара - оптимальний варіант, адже етап оновлення винищувача проходив в 1995 і 2005 роках, це було давно. В рамках програми продовження життєвого циклу додавалися додаткові опції, одна з них – встановлення радара AN/APG-83, який стоїть на Block 70-72. Він дійсно дозволяє виявляти цілі на дальності 300-350 км, і повністю інтегрований з ракетами AIM-120 AMRAAM і AGM-158 JASSM. Ракета AGM-158 JASSM з двигуном має дальність польоту 925 км, без двигуна вона летить на 370 км. Це крилаті ракети повітря-поверхня.

Винищувачі F-16, які отримає Україна, з часом повинні будуть повністю модернізовані. Тому що якщо не буде оновлення, західний літак буде ненабагато ефективнішим вітчизняного МіГ-29. А нам потрібно вирішити ключові завдання - відігнати бомбардувальники Су-34, щоб вони не били ракетами Х-59, і прикрити наші тактичні війська. Ми вже стикалися з проблемами у прикритті техніки, і російські вертольоти Ка-52 уражали її. Зараз у противника з'явилися ще більш сучасні ракети, які б'ють на 15 кілометрів, нам їх нічим діставати.

Згідно зі стандартами НАТО, танкове просування має підтримуватися засобами тактичної авіації. Вона йде попереду і знищує всі осередки можливого опору. За нею слідує сухопутна складова, яка зачищає територію. І F-16 в такій ролі дійсно гарно працює. В принципі, я припускаю, що нам можуть дати набір: одні літаки будуть не в кращій комплектації, а другі і треті більш модернізовані. Можливо, це стане розумним рішенням.

Чи зможуть винищувачі F-16 стати зброєю перелому на полі бою і забезпечити перевагу в рамках визвольних операцій на півдні та сході?

Навіть якщо ми отримаємо F-16 максимальної комплектації, одразу всіх проблем ми не вирішимо. Сучасна війна - сукупність засобів, можливостей і ресурсів. Це авіація, ППО, РЕБ, засоби радіотехнічної розвідки, дрони, артилерія з прицільними ударами в певну ціль, і бронетехніка з піхотою. Остаточну зачистку все одно робить піхотинець.

Винищувач F-16 буде йти в перших рядах, щоб придушити ППО, РЕБ, радіотехнічну розвідку і знищити техніку противника на своєму шляху. Але для вирішення ключових завдань потрібно, щоб літак летів не один, а його супроводжували позаду. Повинен бути вибудуваний чіткий ланцюжок – від авіації до піхотинця.

Хто такий Костянтин Криволап?

Костянтин Криволап - український авіаційний експерт і аналітик. Колишній інженер-випробувач конструкторського бюро "Антонов". Коментує на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах авіаційну тематику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти