Ударами по енергетиці Путін зібрався "погасити" військове виробництво і влаштувати катастрофу – Жданов

22 березня 2024, 17:26оновлено 23 березня, 13:36
Путін відкрив сезон ракетних атак, обстрілів потрібно чекати щодня, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Путін відкрив новий сезон ракетних ударів, найскладніше буде Харкову, застеріг Олег Жданов
Ударами по енергетиці Росія намагається змусити Україну капітулювати – Жданов / Главред

Не минуло й тижня з дня "виборів Путіна", як Росія відновила ракетний терор України, влаштувавши найбільшу атаку на українську енергосистему від початку повномасштабного вторгнення. Унаслідок цієї атаки було уражено десятки енергетичних об'єктів, зокрема, було завдано ударів по ДніпроГЕС. Найбільше дісталося Харкову, де Росія спробувала знищити практично всі основні енергооб'єкти.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, яка була мета масованої ракетної атаки Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури, чому найбільше дісталося Харкову, чим небезпечні для України удари по енергетиці в теплу пору року, чого РФ домоглася ударом по ДніпроГЕС, а також чому найближчими днями слід чекати нової серії ракетного терору від Москви.

Якою логікою керувалися росіяни, які вирішили здійснити такий масштабний обстріл енергетичної інфраструктури зараз, навесні, коли перебої з теплом та електроенергією не такі критичні, як узимку? Чому зараз?

відео дня

Раніше ракетних ударів не завдавали, по-перше, тому що Путіну потрібно було не зіпсувати передвиборчу кампанію. По-друге, Росії потрібно було накопичити ракет. Згадайте, у грудні 2023-го Буданов говорив, що у Росії залишилося близько 900 ракет різних типів.

Зараз у РФ запас понад тисячу ракет. От Росія і відкрила сезон ракетних атак. Удар по Києву 21 березня став відкриттям сезону, а удар по Україні 22 березня чітко лягає в систему тотального терору нашої країни і примусу нас до капітуляції.

Удар 21-го числа був здебільшого політичним і був зосереджений на столиці. Росії треба було сповістити весь світ, що Путін у змозі завдати удару. У Путіна прекрасно знають, яке ППО прикриває Київ, і прекрасно усвідомлювали, що ефективність цього удару буде мінімальною. Але все одно три-чотири години всі іноземні представництва в Києві сиділи в підвалах і бомбосховищах, слухали, як гудуть, свистять і рвуться ракети. Світ сповіщений. На щастя, убитих не було, але кількість постраждалих взагалі відійшла на другий план – на першому плані був сам факт того, що Путін відкрив сезон ракетних ударів.

Удар 22 березня був військовим, і Росія завдала його по економіці України. Адже як можна зупинити економіку? Потрібно погасити енергетику. Неважливо, буде тепло в будинках чи ні. Якщо підстанція відключиться, то не буде не тільки світла і тепла, а й води. А не буде води – не працюватиме каналізація. Якщо взимку росіяни могли робити акцент на тому, що ми замерзнемо, то зараз, за плюсових температур, коли тепло, відсутність водопостачання і перебої в роботі каналізації (очисних споруд) призведе до різкого погіршення епідеміологічної ситуації.

Тобто тепер росіяни мають на меті залишити Україну без води?

Так. Але епідеміологія – це другорядне завдання.

Головне завдання противника пов'язане з тим, що Україна почала переводити економіку на військові рейки, почала розвивати виробництво. Навіть при збиранні дронів у гаражі на колінах потрібна електроенергія. Тому противник і гасить електроенергію. Причому робить це комплексно.

22 березня було завдано комбінованого удару. Складність такого удару полягає в тому, що застосовано шахеди, які літають зі швидкістю 180 км/год, крилаті ракети, які летять, як літак, зі швидкістю 850 км/год, плюс балістика. І, зверніть увагу, що шахеди, крилаті ракети і балістика підлітають до цілі практично в один час, що сильно напружує нашу систему ППО щодо вибору пріоритетних цілей. Тому такий поганий результат по збиттю, особливо крилатих ракет. Адже зазвичай ми збиваємо дуже добре, високий відсоток збитих ракет.

Удари про ДніпроГЕС наскільки серйозними можуть бути наслідки? Чи намагатимуться росіяни розбити дамбу і, взагалі, чи продовжуватимуть атакувати цю ціль?

Питання з ДніпроГЕС росіяни фактично вже вирішили. Далі її обстрілювати немає сенсу, але, можливо, удари ще будуть.

Саму греблю зруйнувати ракетами нереально – її можна тільки підірвати зсередини. Ми в цьому переконалися двічі: вперше в 40-ті роки, коли більшовики підірвали ДніпроГЕС, і тільки підривом зсередини вони змогли зруйнувати греблю і скинути воду, вдруге – під час підриву Каховської ГЕС.

Удари по ДніпроГЕС було завдано з іншою метою. Під час удару по ДніпроГЕС вивели з ладу ГЕС-2 і пошкодили ГЕС-1. Ці електростанції допомагають атомним станціям пройти пікове навантаження. Атомна станція дуже повільно може змінювати потужність, вона не може реагувати на різкі перепади навантаження. Для цього потрібні теплові та гідроелектростанції. До речі, в деяких нових підручниках ГЕС називають гідроакумулюючими електростанціями, тобто ці станції акумулюють енергію, щоб або гасити пікові навантаження, або перекривати пік, якщо не вистачає потужності реактора. Без цієї станції гнучкість системи повністю порушується.

Чи з'являються тепер якісь загрози для Запорізької АЕС?

Ні, тому що ЗАЕС сьогодні не працює на всю потужність, вона лише забезпечує сама себе. Вона дає максимум 3% від своєї загальної потужності і забезпечує прилеглі населені пункти, зокрема, місто Енергодар, яке повністю сидить на цій голці. А так, ЗАЕС практично зупинена.

Однак у загальній системі країни, особливо в таких промислових регіонах, як Запоріжжя і Дніпропетровщина, ГЕС, коли йде пікове навантаження, включається для його згладжування.

І зараз, виходить, Росія "вибила мізки" двома ударами – по ГЕС-1 і ГЕС-2. Про ГЕС-2 вже сказано офіційно: вона не підлягає відновленню – потрібно все старе виймати і ставити нове.

Найбільше дісталося енергосистемі Харкова. Чому? Просто позначається близькість і доступність міста до Росії, росіянам просто зручно бити?

Зараз для Харкова зірки зійшлися в найгіршому варіанті: місто-мільйонник, розташоване близько до кордону з Росією, у нього немає потрібних засобів захисту.

Росіяни просто "гасять" Харків. Вони знають, що в місті, незважаючи ні на що, ще велика кількість населення, і, якщо залишити Харків без електроенергії та води, це буде катастрофа, гуманітарна катастрофа. А це вже геноцид у чистому вигляді.

За вашими прогнозами, ракетні атаки Росії найближчими днями продовжаться?

Думаю, що продовжаться. Тепер потрібно чекати атак щодня, тому що у Росії було три місяці на підготовку, виробництво, тестування і транспортування ракет.

Судячи з того, що наша і західні розвідки мовчать, сьогодні навіть немає розуміння, скільки в Росії ракет, готових до бойового застосування. Тому, як кажуть військові, завжди потрібно відштовхуватися від найгіршого варіанту, тобто вважати, що всі 900-1000 ракет готові до бойового застосування.

Ви сказали про те, що Росія "відкрила сезон ракетних ударів". А для чого це робиться зараз? Це попередня робота перед наступом?

Ні, це примус України до миру на умовах Москви, примус Києва до капітуляції. Росія – не та країна, яка буде що-небудь відкладати в довгий ящик. Якби у Росії сьогодні були сили і засоби, вона б повторила і Бахмут, і Авдіївку. Адже політичного завдання із захоплення чотирьох областей України в їхніх адміністративних кордонах ніхто не скасовував. А в Запорізькій і Херсонській областях ще ого-го скільки території не захоплено Російською Федерацією.

Скоро вже рік, як у Луганській області стоїть 100-тисячне угруповання російських військ навпроти Куп'янська та Лиману. Воно кілька разів намагалося почати наступальну операцію, але не виходило. А зараз уже є інформація, що Герасимов ухвалив рішення зняти частину військ із Куп'янського напрямку для локалізації вогнищ бойових дій у Курській і Білгородській областях.

Тому, якби у Росії була можливість, вона б наступала.

Чи можуть ракетні атаки на Україну змусити Захід прискоритися в плані поставок озброєнь і засобів захисту, зокрема, ракет ППО?

Цей процес не стоїть на паузі. Європа просто не може швидше, вона намагається з усіх сил. Останні ракетні атаки просто додадуть очок на нашу користь і дадуть зрозуміти європейцям, що вони на правильному шляху.

А так, Європа сьогодні надривається і намагається перехопити ініціативу, тому що США здулися, як повітряна кулька.

Можливо, у США щось зміниться тепер для нас?

Ні, США загрузли у внутрішньополітичній боротьбі. Візит Грема показав, що жодних перспектив найближчим часом не буде. Адже він сказав, що спочатку в США мають ухвалити державний бюджет на новий фінансовий рік (у них 30 вересня закінчився старий фінансовий рік, а вони досі ще не ухвалили бюджет на новий рік), і тільки тоді американці зможуть розглядати питання про надання допомоги Україні. Проголосувати бюджет вони мають днями, а потім у них великодні канікули. Тому я майже впевнений, що до квітня у Штатах навіть не відкриють цього законопроєкту. А потім, після великодніх канікул, станеться ще якась нісенітниця.

Трамп надсилав до Києва свою людину, щоб оцінити ситуацію тут. Судячи з того, що Трамп не змінив своєї думки в плані прискорення процесу розгляду цього законопроєкту, все залишається, як і раніше. Фактично Трамп сьогодні керує внутрішньою політикою США, яка повністю перекриває зовнішню.

Загалом, наша надія і опора сьогодні – це Європа, не США.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти