У Росії вистачить запасу ракет на 2-3 атаки, потім удари можливі не раніше весни - Світан

28 листопада 2022, 08:00оновлено 28 листопада 2022, 22:08
Якщо РФ буде балансувати на межі недоторканного запасу, то може завдати ще 2-3 масованих хвилі. Швидко заповнювати запаси росіяни не можуть.
Роман Світан, запаси ракет
Запаси ракет у Росії вичерпуються - Роман Світан / Колаж УНІАН

Росія продовжує завдавати ударів по Україні. Зокрема, під час атаки 23 листопада РФ випустила по об'єктах інфраструктури близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр", чим спровокувала системну аварію, через яку більшість українців залишилися без світла, води і зв'язку.

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, полковник запасу Роман Світан розповів про те, чи багато ракет залишилося у РФ, як скоро росіяни зможуть зібрати ракети для нових пусків, що робитиме РФ, коли вичерпає запас ракет і чому Путін не ризикне застосовувати ядерну зброю по Україні.

З урахуванням недавньої атаки на інфраструктуру і тієї кількості ракет, які РФ випустила по ній, як скоро може повторитися нова атака? Чи багато РФ необхідно часу, щоб заповнити запаси для залпу?

Відновлювати запас для залпу вони будуть дуже довго - на це потрібно кілька місяців. Але справа в тому, що сама підготовка до атаки займає від тижня до двох залежно від кількості ракет тієї номенклатури, які будуть використовуватися. Тобто близько 10 днів. Кількість ракет, які вони можуть зробити, за деякими позиціями доходить до 2-3 ракет на місяць, а деякі з них - на тиждень. Але росіяни випускають по нас ракети не зі знову поставлених і вироблених ракет. Такі ракети вони переводять у режим запасів, а із запасів дістають ракети, які там вже були, після чого працюють ними по нас. Це - оптимальний варіант заміщення недоторканних запасів.

Зараз ракет основного складу - Х-101, Х-555, "Іскандерів" - у них залишилося трохи більше сотні, "Калібрів" морського базування - трохи більше двох сотень. Тобто можна говорити про наявність 500-600 крилатих ракет. Але є і ракети з дальністю від 100 до 300 кілометрів - кілька сотень штук "Оніксів" і Х-22. Тому, якщо говорити про загальний стан ракет у РФ, то їх близько тисячі. Тобто приблизно на 9-10 хвиль, які вони можуть організувати, але тоді вони повністю залишаться без ракет. А цього не може допустити жодна країна, тому якщо РФ буде продовжувати балансувати на межі недоторканного запасу, то це можуть бути ще 2-3 хвилі. При цьому у них ще залишатиметься кілька сотень ракет.

Тобто після 2-3 хвиль вони не зможуть швидко поповнити запаси?

Так, швидко заповнювати запаси росіяни не можуть. Вони виробляють "Калібри", в якихось обсягах "Іскандери", Х-101. Але всі інші ракети в РФ не можуть виробляти через санкції і нестачу елементної бази. Навіть та кількість ракет, яку вони можуть виробляти, не відновлює запаси - для того, щоб зібрати кількість, необхідну для однієї хвилі, потрібно кілька місяців.

Ось ці дві-три хвилі на що можуть бути націлені? Добити ними українську енерго- або газову інфраструктуру?

Такого роду дії - це дії терориста, тобто це - геноцид українського народу через тероризм. Тому те, куди вони будуть бити далі, дуже складно спрогнозувати - це логіка маніяка, яку нормальній людині складно розкласти.

Тобто прямих цілей зі знищення інфраструктури або якихось об'єктів у РФ зараз немає?

Я б сказав навпаки - у них цілий спектр цілей, починаючи від дитячого садка і закінчуючи атомною станцією. Мости, гідроелектростанції, теплоелектростанції, розподільні станції, очисні та фільтраційні станції, водоканали - тобто, в принципі, вся інфраструктура. Що прийде в голову маніякові - дуже складно визначити. Така логіка не піддається прогнозуванню, тому тут може бути що завгодно.

Якщо говорити про ракети, які Росія поки ще може відтворювати сама. Які з них для України найбільш небезпечні, якщо Росія зможе перевести виробництво на військові рейки і виробляти їх швидше?

Справа в тому, що вони вже перевели виробництво ракет на військові рейки кілька років тому. Зараз вони можуть його збільшити на зміну, тобто відсотків на 20-30, але не більше - глобального збільшення кількості випущених ракет вони точно не зможуть досягти. Ми говоримо приблизно про один і той же потік, тим більше, що він знижується на деяких позиціях через відсутність елементарної бази. Тому ми не бачимо виробництва нових Х-555, через що вони використовують Х-55 (старі ракети на тій же базі), Х-22 замість Х-32, яких вже немає. Є кілька десятків "Кинджалів" - авіаційних "Іскандерів". Усі ці ракети приблизно однопланові. "Іскандери" - це балістичні ракети, і Росія може виробляти їх дуже мало - перед цією війною їх було вироблено до 1000 штук і практично всі їх вже використовували. Хоча вони виробляли їх кілька, йдучи від санкцій. Оскільки зараз санкції будуть ще жорсткіше застосовуватися, то виробляти їх більше росіяни навряд чи зможуть. При цьому вони можуть виробляти Х-101 - це досить проста у виробництві ракета великої дальності літакового плану. Її РФ може робити стартово, так як вона розроблялася з нуля для виконання подібних завдань. Ну а збільшити кількість вироблених ракет вони точно не зможуть. Тому поки залишаємося на цифрі, яка нам відома - на одну хвилю РФ може виробляти ракети протягом близько трьох місяців. Швидше за все, що ті ракети Х-555, які у них зараз є, РФ повністю використовує. Те ж можливо і з Х-22, тому РФ залишиться на виробництві Х-101 - ракета "земля-повітря" авіаційного базування, якою, в основному, працюють ТУ-95 і ТУ-160, а також "Калібрів" - крилатих ракет морського базування типу американських "Томагавків". Але це - ті позиції, які добре збиває українське ППО і ПРО. Тому збільшення проблематичності у виробництві ракет я тут не бачу.

Ви сказали про те, що у Росії залишилося ракет на 2-3 масованих атаки. Що може зробити Росія в разі, якщо у неї вичерпається запас ракет?

Частота повторення буде збільшуватися. Зараз вони ще можуть з частотою в 10-15 днів виробляти хвилі, а далі ця частота атак буде розтягуватися до двох-трьох місяців, поки РФ не зможе виробляти певну кількість ракет. Для цього їм потрібно зробити 70-100 ракет.

У такому режимі вони працювали влітку і восени, коли з цієї причини виробляли атаки раз в один-півтора місяці. Після 10 жовтня частота збільшилася тільки через те, що їм довелося вибирати вже стратегічний резерв. Але і навіть тут вони уткнулися в певну кількість, нижче якої вони вже не можуть вибирати ракети, бо у них не залишається носіїв ядерного заряду. Тобто стратегічних ракет у них не залишається, тому вони їх точно вибирати не будуть. Хоча ми бачили, як в якості "болванок" вони використовували Х-55. Тому більше двох-трьох хвиль з частотою в два-три тижні ми не побачимо, а далі ми будемо бачити одну хвилю на два-три місяці.

Тоді виходить, що і ядерну зброю вони не зможуть використовувати, включаючи тактичну, якою вони нас лякають?

Вони можуть використовувати цю зброю і з армійської артилерії - є певні види, які можуть працювати з тактичною ядерною зброєю. У тому числі - ракети, причому не тільки рівня Х-55 або Х-22. А тому не можна сказати про те, що вони повністю виберуть такі ракети, тим більше що основні носії стратегічної зброї - це балістичні ракети великої дальності, які росіяни можуть запускати з Сахаліну.

А якщо у них вичерпається запас ракет, за ці два-три місяці росіяни можуть до цього дійти і запускати балістичні ракети?

Балістичні ракети великої дальності - це стратегічні ракети з великим ядерним запасом. Вони - міжконтинентальні, і навряд чи РФ працюватиме ними по Україні, бо тоді це відкриє "ворота пекла" - ядерну війну. А тактична ядерна зброя по відповіді цивілізованого світу по Росії має такий же рівень, як і стратегічна. Тому про ядерну зброю поки не варто турбуватися - Росія не буде його застосовувати ні в якому вигляді.

Чи може РФ отримати ракети з інших джерел - від Ірану або Північної Кореї, наприклад? Як ви розцінюєте таку перспективу?

Північна Корея навряд чи без дозволу Китаю передасть ракети, оскільки тоді слід Китаю буде відразу видно. Адже Китай вже почав захищати Росію, і його участь у війні в Україні стало видно, але рух ракет з Північної Кореї навряд чи відбудеться, тому що китайці зовсім не горять бажанням "наслідити". Вони розуміють, що можуть виникати і фінансові питання, які можуть лягти і на Китай. Швидше за все, в поставках ракет може бути іранський слід - це може бути поставка балістичних ракет Zolfaghar або дронів Shahed-136, які вони і так поставляють. Але оскільки світова спільнота підключилася до цього питання, буде нівельована поставка ракет. Або, якщо це все-таки станеться, Україні передадуть паритетну зброю типу ATACMS на 300 кілометрів або Томагавків на 2000 кілометрів для того, щоб ми могли вражати точки пуску, логістичні ланцюжки і місця зберігання цих ракет. Тому ми від цього тільки виграємо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти