Росія полює на ЗРК Patriot, нічні атаки триватимуть - Коваленко

30 травня 2023, 09:00оновлено 31 травня 2023, 13:22
Денний удар по Києву був результатом отриманої інформації після дорозвідки після нічного удару, РФ намагалася спіймати ЗРК Patriot, вважає Олександр Коваленко.
Росія полює на ЗРК Patriot, нічні атаки триватимуть - Коваленко
РФ збиратиме ракети, за півтора тижні атаки стануть не масовими - Олександр Коваленко / колаж: Главред / коллаж: Главред

Уже майже місяць країна-агресор Росія тероризує українців масованими нічними обстрілами з використанням іранських дронів-камікадзе та крилатих ракет. Зокрема, лише Київ за цей час витримав 16 ракетних атак, причому вперше за цей період Росія вдалася до денної атаки на місто балістичними ракетами.

В інтервʼю Главреду блогер, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів, чи багато Росія має балістичних ракет та чи зможе Україна їх збивати у разі масового застосування, яка ситуація у РФ з запасами дронів та крилатих ракет та як довго Росія зможе вдаватися до нічних обстрілів.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що ракети під час денної атаки на Київ рухалися балістичною траєкторією. Яка мета цих обстрілів?

відео дня

Швидкість ракет під час денної атаки була досить великою, по всій Україні пролунала повітряна тривога, а після декількох хвилин почалося відпрацювання ППО. Ця швидкість перевищує дозвукову, тобто до 1000 кілометрів на годину. Відповідно, це були лише балістичні ракети. В ніч на 29 травня було використано велику кількість дозвукових крилатих ракет та дронів-камікадзе. Загальна кількість елементів ураження становила приблизно 75, з яких близько 40 ракет Х-101/555 та 35 дронів-камікадзе. Росіяни використовували таку кількість для виявлення нашої системи ППО, після чого відбувалася дорозвідка, щоб виявити розміщення ЗРК Patriot, яка є фетішем для російських окупантів. Денний удар по Києву був результатом отриманої інформації після дорозвідувальної діяльності, для якого росіяни використали засоби сухопутного базування, які були у них в наявності.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр закінчив Одеську академію зв'язку. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Напередодні обстрілів була інформація про перекидання Росією додаткових комплексів С-400 до Білорусі. Хотілося б зрозуміти, який у росіян запас, та наскільки часто Росія може застосовувати саме наземні комплекси з Півночі?

Якщо ми кажемо про ракети до комплексів С-300/С-400, то їхній боєкомплект налічує тисячі одиниць. Це – спадок ще з часів Радянського Союзу. Мінус цих ракет полягає у їхній поганій точності. Якщо ми кажемо про "Іскандер", то їх можуть виробляти в обмеженій кількості, до кількох одиниць на місяць. Тому саме з "Іскандерами" у росіян ситуація значно гірша, та й навіщо їх використовувати, коли є необмежений боєкомплект С-300 та С-400?!

Якщо говорити про напрямок застосування цих комплексів, з півночі, то чи може йтися в осяжному майбутньому про обстріли України саме з території Білорусі?

Я цього не виключаю. Вони так робили на початку повномасштабного вторгнення, коли обстрілювали нас з території Білорусі оперативно-тактичними комплексами "Іскандер" та "Точка-У". Тому у перспективі РФ може продовжити їхнє використання і надалі.

Тобто Лукашенко зараз проти не буде? Адже протягом певного періоду обстрілів з території Білорусі не спостерігалося…

Деякий час обстрілів з Білорусі з сухопутних елементів дійсно не спостерігалося, але тим не менш з повітряного простору Білорусі протягом 2022-2023 року запускалися ракети авіаційного базування, а також використовувалися МіГ-31К та розвідувальна авіація ДРЛО А-50.

З іншого боку, що їм заважає? Лукашенко отримає від Росії ще кілька мільярдів фінансової допомоги, і все почнеться спочатку. Бо Білорусь дає Росії можливість використовувати свою територію для використання ракетних комплексів сухопутного базування.

Наскільки я зрозуміла з ваших слів, наразі виникає загроза застосування наземних комплексів з північного напрямку. Не могли б ви розʼяснити механіку застосування таких комплексів - як швидко підлітають такі ракети та чи маємо ми наразі можливість їх збивати у разі активного використання?

Сьогодні С-300 та С-400 можуть збивати виключно ЗРК Patriot та SAMP-T. Оскільки С-300 мають погану точність залежно від відстані (чим більша відстань від цілі, тим менша точність), то вони можуть влучити не тільки безпосередньо в обʼєкт, на який їх спрямували, а й в поле, ліс чи впасти в озеро. Використання ресурсу ракет для С-300 у Росії вистачає, тоді як в України ресурс ракет для ЗРК Patriot та SAMP-T обмежений. І кожна така ракета коштує мільйони доларів. Якщо перехоплювати високоточні Х-47М2 "Кинджал", то у цьому випадку використання ЗРК Patriot та SAMP-T доцільне, як і у випадку з "Іскандерами". Але у випадку з С-300 доцільність протидії їм дороговартісними ЗРК Patriot та SAMP-T сумнівне, незважаючи на те, що саме такі ракети можуть вразити. Тому усі ці моменти потрібно прораховувати.

Зважаючи на те, що попередні атаки починалися з дронів-камікадзе та крилатих ракет, то наскільки великим у Росії може бути запас дронів?

Ми бачимо, що на Shahed-136, які росіяни постійно використовують, з 2022 року, щойно розпочалося військово-технічне співробітництво між Іраном та Росією, отримали достатньо фінансування. Іран має від цього фінансову та технологічну користь, адже натомість Іран отримав винищувачі Су-35. Тому вони мають мотивацію нарощувати виробничий потенціал для постачання дронів до РФ вже не у форматі партія до партії, а на постійній основі.

Чи є загроза передачі Росії балістичних ракет від Ірану?

Підтвердження того, що Іран міг передати Росії такі ракети, поки що немає. Іран має деяку номенклатуру балістичних ракет, Fateh-110 та Zolfaghar, але про їхню передачу поки що нічого не відомо. До того ж, це не просто передача саме ракет, а й пускових установок, проведення інструктажу операторів цих установок, їхнього технічного обслуговування тощо. Тобто це не простий процес.

Зважаючи на те, що від Зеленського лунали заяви до іранських еліт, чи є у Заходу якісь важелі впливу на Іран?

Ні, немає. Тільки силовий елемент. А його ніхто застосовувати не буде. Сьогодні банально таліби можуть у цьому сенсі зробити більше, ніж увесь колективний Захід та Ізраїль. Але таліби, на жаль, дуже непостійні у своїх діях.

Окремо хотіла б обговорити з вами ракетний потенціал РФ. Оскільки для атак росіяни застосовують ракети ледь не щоночі, наскільки великі запаси Росії у ракетах та як довго вона в принципі продовжувати обстріли у такому темпі?

Так чи інакше, скоро у РФ має початися період накопичення ракет. Коли саме вона почнеться - невідомо, бо росіяни мають можливість накопичення боєкомплекту різної номенклатури від 2 до 5 одиниць на добу. Нагадаю, що з 9 березня по 28 квітня росіяни масовано не використовували ракет, що дало змогу накопичити щонайменше від 100 до 150 ракет. Станом на 29 квітня РФ вже сумарно використала 179 ракет. Отже, цей потенціал накопичення у росіян може бути умовно виснажений вже за тиждень. Тобто приблизно за тиждень-півтора РФ має або розпочати накопичення боєкомплекту, або завдання ударів максимально обмеженим боєкомплектом, який співпадатиме з добовими темпами виробництва ракет.

А якщо будуть ракет, наскільки вистачить російської авіації, щоб вона щоночі запускала навіть цей обмежений запас ракет?

Авіації для запуску обмеженого боєкомплекту вистачить, якщо Росія не перенавантажуватиме носії ракет. Тобто не Ту-95МС чи Ту-22М3 не можуть бути завантажені більше ніж на 6 тонн чи однією ракетою Х-22 відповідно. Це повʼязано з тим, що ресурс силових агрегатів, двигунів та інших елементів відпрацьовано, і саме тому РФ намагається уникати перевантажень літаків.

Протягом останнього місяця росіяни влаштовували саме нічні масовані атаки, і, зокрема, в Києві вперше за тривалий час була денна атака. Які ваші прогнози стосовно того, як найближчим часом може діяти Росія?

Це і надалі будуть переважно нічні атаки, але те, що ми спостерігали 29 травня, можна вважати реакцією на їхню дорозвідку. Бо росіяни, не варто виключати, намагалися завдати ударів, де міг би розміщуватися ЗРК Patriot. Тому в РФ свідомо пішли на такий крок — завдання ударів балістичними ракетами, допоки система не змінила свого розташування. При чому, на жаль, не варто чекати зменшення ударів після початку контрнаступу ЗСУ, оскільки він не матиме впливу на завдання таких ударів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти