Рано радіємо: чому в Україні зміцнюється гривня і чим це загрожує

9 лютого 2021, 09:03оновлено 9 лютого 2021, 12:46
Зміцнення гривні - явище тимчасове. Причому загрожує воно не тільки подальшим зростанням валют, а й прискоренням інфляції, що може погіршити стан економіки.
Долар, гривня
За кілька останніх днів курс долара закріпився на рівні в 27,7 гривень / УНІАН

Протягом кількох останніх днів курс гривні по відношенню до долара вперше від початку року опустився нижче 28 гривень - у понеділок, 8 лютого, курс впав до 27,77 гривень за долар.

Утім, радіти зниженню курсу доведеться недовго - експерти стверджують, що вже до кінця місяця гривня знову почне стабільно дешевшати.

Чому долар різко подешевшав і чим це загрожує

Останні кілька днів гривня несподівано почала зміцнюватися, а курс іноземної валюти – падати: 8 лютого долар впав відразу на 13 копійок - до 27,65 гривень. Але радіти не варто - це тимчасове коливання, а за його причини доведеться заплатити в майбутньому.

відео дня

Як кажуть в НБУ, зміцнення гривні відбулося після покупки 90 млн доларів на міжбанку з 1 по 5 лютого.

Однак експерти стверджують, що справжні причини зміцнення гривні - продаж Україною державних паперів під неймовірно вигідний відсоток, в успішних державах немислимий. За два останні тижні НБУ і Мінфін розмістили ОВДП на суму близько 13 мільярдів гривень.

Міжбанк вже давно перетворився на рай для міжнародних спекулянтів, які купують в України і продають їй назад її цінні папери з хорошим "наваром": НБУ бере кошти в борг у учасників ринку, а повернення грошей в строк гарантує своїми цінними паперами. Це стандартна процедура кредитування, але в українських умовах - зі своїми особливостями.

читайте такожЕксперт пояснив, чому українцям не світять європейські зарплати"Справа в тому, що якщо в Європі ставка залучення за облігаціями досягає всього лише 1-1,5%, то українські гривневі ОВДП були розміщені в середньому під 11,5% річних. Як наслідок, європейські спекулянти вклали кошти в українські ОВДП, бо це забезпечить їм отримання прибутку", - пояснив Главреду виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Іншими словами, з кожної взятої в борг гривні Нацбанк повинен буде повернути 11,5 копійок. Тобто, тимчасове зміцнення гривні обійдеться Україні в 1 млрд 495 млн гривень, коли держава почне викуповувати свої облігації назад.

Ролі ж економіки в зміцненні гривні немає, відзначає Пендзин, вказуючи на вкрай вигідну для іноземних банкірів процентну ставку:

"З точки зору української економіки, ніяких об'єктивних причин для зміцнення гривні немає, оскільки економіка знаходиться в кризі. Тому те, що зараз відбувається на валютному ринку, прямо пов'язане з великою кількістю закупівлі ОВДП нерезидентами".

Ще одна причина зміцнення, за версією голови Комітету економістів України Андрія Новака, криється в низькому попиті на долар і євро.

"У зимовий період в українців немає особливого попиту на іноземні валюти, адже більшість країн все ще дотримуються жорстких обмежень щодо перетину своїх кордонів і перебування у них іноземних громадян. Отже, поки більшість українців проводять Зимовий відпочинок всередині України, вони змінюють іноземну валюту, щоб отримати вітчизняну", - сказав Главреду Новак.

Він зазначає, що відновлення роботи малого та середнього бізнесу після закінчення локдауну також позначилося позитивно - тепер українцям є на що гривню витрачати, перш за все - на наших курортах.

Зниження курсу - крок до розгону інфляції

У той же час, пояснили Главреду експерти, радіти пониженню не варто. Якщо у найближчому майбутньому Київ не отримає нових траншів від МВФ, курс національної валюти повернеться до вже звичного рівня у 28,1-28,2 гривень за долар.

читайте такожБюджет "спилососили", українців чекає небувала інфляціяТим більше, що курсу є куди рости. Цьому сприяє закладений до держбюджету середньорічний курс в 29,2 гривні за долар, що дозволяє Нацбанку тримати курс на цій позначці. Також до зростання курсу регулятор може підштовхнути і ухвалений Кабміном минулого року прогноз економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки, згідно з яким середній обмінний курс до кінця поточного року може досягти 29,3 гривні за 1 долар.

Як зазначив економіст Борис Кушнірук, зміцнення гривні може спричинити і зворотний, далеко не позитивний ефект.

"Я критично ставлюся до зміцнення гривні, адже це спровокує інфляцію вище тієї, що прогнозує НБУ. Емісія гривні, яку ми спостерігали минулого року, вже збільшила монетарну базу на 24%. І, виходячи з цього, ми можемо зіткнутися зі зростанням інфляції. А якщо на цьому тлі курс буде зміцнюватися, то це зробить продукцію українських виробників менш конкурентною і від цього економіка тільки постраждає", - сказав Кушнірук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти