Як Україна прогавила угоду Росії та Угорщини щодо газу, і які будуть "ягідки"

29 вересня 2021, 13:30
Україна "проспала" угоду Угорщини та Росії. І тепер, крім втрати грошей на транзиті, українцям доведеться мерзнути взимку.
Як Україна прогавила угоду Росії та Угорщини щодо газу, і які будуть 'ягідки'
Між Україною та Угорщиною розгорівся політичний скандал / Главред

Після того, як днями стало відомо про підписанні між Угорщиною і Росією 15-річного контракту на постачання газу в обхід України, розгорівся політичний скандал. Україна звинуватила Угорщину в порушенні добросусідства і підіграванні Росії, а Угорщина у відповідь - в недружніх діях.

Однак, як запевняють експерти, цей скандал навряд чи матиме серйозні політичні наслідки. Зате фізичну нестачу газу в трубі Україна відчує на собі в самий розпал опалювального сезону.

"Недружні дії"

Угорщина повідомила про підписання контракту з російським "Газпромом" 27 вересня. Новий контракт розрахований на 15 років з можливістю перегляду умов через 10 років. Згідно з ним, до 2036 року Газпром буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік, з яких 3,5 мільярда кубометрів газу будуть надходити по "Турецькому потоку" через Сербію і ще 1 мільярд "кубів" – через Австрію.

відео дня

Того ж дня МЗС України вибухнуло критикою цієї угоди. "Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремля і на шкоду національним інтересам України та українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про засади добросусідства і співробітництва між Україною та Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року", - заявили у відомстві. Крім того, українська сторона також має намір звернутися до Єврокомісії для надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики.

У свою чергу Росія заявила, що підписана з Угорщиною угода не порушує нічиїх прав і відповідає нормам міжнародної торгівлі."Ми реалізуємо наші двосторонні відносини з Угорщиною. Йдеться саме про довгостроковий контракт, який і гарантуватиме надійні, передбачувані, ритмічні поставки блакитного палива в Угорщину за гарантованими, економічно вигідними маршрутами. Нічиї права тут не порушуються. Ніякі норми міжнародної торгівлі тут не порушуються", - сказав прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Угорщина ж зі свого боку звинуватила Україну в недружніх діях.

читайте також"Це удар, і ми відповімо": Кулеба жорстко відреагував на угоду Угорщини з російським Газпромом"Цей крок недружній після безлічі субсидій (вентилятори, медичне обладнання, догляд за солдатами, відпочинок дітей, фінансування інвестицій), які Україна отримала від нас... Зараз ми звернулися до Посла України в МЗС", - написав на своїй сторінці у Фейсбуці глава угорського зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сійярто, тим самим спровокувавши аналогічні дії і з українського боку.

"Я проти того, щоб у цій ситуації ми керувалися емоціями - ми або наші угорські партнери. Ми ж не заперечуємо права Угорщини укладати угоди з "Газпромом", але ми чітко бачимо, що економічно Угорщина могла б укласти не менш економічно вигідний контракт, який би включав в себе транзит через Україну", - зазначив глава українського МЗС Дмитро Кулеба і додав, що виключення України зі схеми транзиту було вимогою Російської Федерації, яку Угорщина прийняла.

Від сварки з Угорщиною до забуття в НАТО і ЄС

Варто відзначити, що думки експертів, опитаних Главредом, щодо претензій України до Угорщини розділилися.

"Комерційні зобов'язання з постачання газу передбачають три сторони, а не дві. Тепер Тристороннє питання Угорщина намагається представити виключно як внутрішню політику - настільки нахабно і жорстко вони не поводилися навіть тоді, коли відбувалося перетягування каната з приводу освітнього закону", - вважає політичний аналітик, експерт з питань міжнародної політики, Тарас Чорновіл.

Але, за словами політичного та економічного експерта Тараса Загороднього, ніяких правомірних претензій бути не може.

"Угорщина захищає свої національні інтереси, Росія - свої і використовують всі можливості. Росія ніколи не приховувала, що хоче закрити тему транзиту через Україну і послідовно до цього йде", - розповів Загородній.

читайте такожЧим більше Україна буде сваритися з Угорщиною, тим гірше їй буде"Україна в цій ситуації поводиться нахабно, тому що міжнародні договори - це суверенне право будь-якої держави. Тому Угорщина має повне право діяти так, як вона вважає за потрібне, виходячи з власних національних та економічних інтересів. Думати про Україну вона абсолютно не повинна, також як і Україна не повинна думати про Угорщину. У даній ситуації Угорщина виходить зі своїх суверенних прав та інтересів, тому Україна не може вказувати їй на те, які контракти вона може підписувати, а які - ні", - погоджується з колегою політолог, історик, керівник Фонду "Українська політика" Кость Бондаренко.

У той же час експерти єдині в тому, що Угорщина на тлі газового скандалу може послабити і без того хиткі позиції України в питанні вступу до Євросоюзу і НАТО.

"Угорщина, очевидно, буде використовувати це нагнітання нервів. В першу чергу для того, щоб відвести увагу від можливих порушень домовленостей про транспортування газу через українську територію. Крім того, Зеленський знову почав активно говорити про НАТО, тому Угорщина буде висувати до України додаткові претензії, щоб ця тема взагалі була заглушена, а імідж України був ще більш зіпсований", - переконаний Тарас Чорновіл.

"Під час розгляду питань про подальшу інтеграцію України в НАТО і Євросоюз, голос Угорщини буде надзвичайно важливим. А оскільки в Європі всі рішення приймаються консенсусом і якщо хоча б один член ЄС буде проти членства України, то, очевидно, що ми можемо ставити хрест на будь-яких європейських перспективах", - додає Кость Бондаренко.

Кандидати на виліт

Варто відзначити, що про ймовірність укладення контракту між Угорщиною і Росією подейкували ще з минулого року, так як в 2021 році закінчувався термін дії контрактів, що діяли ще з 1998 року. Згідно з ними, поставки в Угорщину велися за двома напрямками - через пункти Берегово і Баумгартен на українсько‐угорському та словацько‐австрійському кордонах. У серпні поточного року наміри Угорщини про підписання нового контракту з "Газпромом" підтвердив Петер Сійярто, коли обговорював це питання з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

Однак рівно до того моменту, поки в Угорщині не оголосили про фіналізацію угоди, в Україні її вперто не хотіли помічати.

"Якби не було реакції угорського МЗС, то до них не було б за що зачепитися - можна було просто сказати, що Україна "проспала" цю загрозу. У цій ситуації можна говорити про колосальний провал української дипломатії. В першу чергу, в особі глави МЗС Дмитра Кулеби... такий провал, взагалі-то, мав би тягнути за собою навіть відставку міністра, тому що він просто демонструє свою вражаючу недієздатність у всіх напрямках, а його домовленості з угорським міністром виявилися абсолютним блефом", - говорить Чорновіл.

Але в порівнянні з політичними наслідками розбрату з Угорщиною, важче Україні доведеться в економічному плані.

"Історія з Угорщиною, контрактом з "Газпромом "і скандалом МЗС України - це вирок Макогону як керівнику "Оператора ГТС" і Кулебі як керівнику МЗС. Що Макогон, що Кулеба настільки "тупо" відпрацьовували тему "Північного потоку-2", що "забули" про "Турецький потік". Через Макогона і Кулебу Україна втратила хоча б примарний шанс застовпити за собою угорський ринок. Мало шансів, але вони були. Тому мінус 4,5 млрд кубів і мінус як мінімум 100 млн доларів доходу від транзиту", - пише у своєму Телеграм-каналі енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Прикрути 2.0" вже не за горами

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики Валентин Землянський пояснює, що головна причина претензій України полягає не стільки у втраті транзиту, а в тому, що між Україною та Угорщиною донедавна існувала точка, через яку здійснювався віртуальний реверс в обсягах близько половини імпортного газу, який нібито заходив на територію України. Тому Україні напередодні опалювального сезону варто готуватися до проблем через брак в системі щонайменше 4 мільярдів кубометрів газу.

"В даному випадку мова йде про наявність фізичного ресурсу на ринку. Вся ця реверсно-віртуальна історія по суті була заточена під російський транзит - на фізичній наявності газу в українській трубі. Тепер через контракт Угорщини його фізично стає менше, відповідно, вже не вийде реалізувати віртуальний реверс і відсутні обсяги доведеться закуповувати фізично. А купити газ через ситуацію на європейському ринку особливо ніде", - зазначив Землянський.

За словами Землянського, відчути цю нестачу Україна може в самий розпал опалювального сезону - в січні-лютому, коли споживання газу найбільше.

читайте також"Занадто дорого": у Нафтогазі відповіли на газову пропозицію КремляЄдиним реальним варіантом отримання відсутніх обсягів газу, за словами Землянського, могла б стати Росія. До слова, вона вже не проти вести переговори про відновлення прямих поставок газу в Україну. "Готовність обговорювати це неодноразово озвучувалася і представниками нашого газового монополіста, і представниками російської сторони на різному рівні", - заявив Дмитро Пєсков.

Однак, як заявила радник голови НАК Нафтогаз Світлана Заліщук, російський газ занадто дорогий для нашої країни з економічної, геополітичної та безпекової точок зору.

"Росія планує зменшувати обсяги прокачування через Україну, відповідно, можуть виникати проблеми з транзитною системою як такою. Це примус до миру-показати Україні, що є альтернативний шлях", - сказала Заліщук.

Але, на думку Землянського, географічно в України альтернативних варіантів все ж немає, а тому доведеться знову вдатися до акції "Прикрути" часів екс-керівника Нафтогазу Коболєва.

"Щоб ми не придумали, ми будемо впиратися в Росію, як у випадку, наприклад, з Туркменістаном. Поставки з Польщі для нас дуже дорогі - купувати американський скраплений газ по 1000 доларів ніякі бюджети українських споживачів не витримають. Тому єдиний варіант - обмеження споживання, як це зараз відбувається в Китаї", - заявив Валентин Землянський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти