Порошенко дихає в потилицю: чому у Слуги народу падає рейтинг

24 жовтня 2021, 11:26
Більшість експертів погоджуються, що відрив від Зеленського Порошенку наростити не вдасться.
Порошенко, Зеленський
Партії Порошенка і Зеленського вперше за довгий час розділили перше місце у рейтингу / Reuters

Днями Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) опублікував дані опитування, згідно з яким у рейтингу партій пропрезидентська Слуга народу вперше за довгий час поступилася першим місцем партії п'ятого президента Петра Порошенка - "Європейській солідарності".

Незважаючи на те, що відрив ЄС поки незначний, усього 0,2%, експерти звертають увагу на те, що зниження рейтингу через недавні скандали навколо партії влади - цілком закономірне. А оскільки рейтинг СН міцно пов'язаний із особистим рейтингом Зеленського, то шанси повернути лідерські позиції (хоч і не суттєво) все ж залишаються.

Скандали навколо Зеленського і в команді негативно б'ють по іміджу президента, і, відповідно, по рейтингах його політичної сили. Крім того, на зниженні рейтингу СН відбився їх відхід від програмних основ, із якими вони йшли на вибори - були завищені очікування, які не реалізувалися. Тобто вони декларували нову якість політики, але реакція пересічних громадян часто вказує на те, що ці "нові" ще гірші за попередні, та й до того ж - непрофесійні.

По суті, зараз влада стикнулася з тією ж проблемою, яка була на початку року, коли в січні-лютому рейтинг СН жахливо котився донизу, але санкції проти Медведчука цей процес на певний період стабілізували. Тепер відкат знову почався, і його можна пояснити відставкою Разумкова, офшорними скандалами і проблемами зі ЗМІ - усе це разом створює партії влади негативний фон, через що рейтинг падає.

До того ж, у Зеленського безліч ворогів навколо і жодного союзника, тому, як кажуть, разом батька бити легше. Адже він керує всім, але вже 2,5 роки не проводить жодних системних змін.

Оскільки тарифна проблема не вирішена, підозрюю, що після цієї зими Зеленський вийде з гіршими рейтингами, ніж у неї заходить. Тому єдиний варіант для Слуги народу на переобрання в новий парламент-зміна виборчої системи на зразок Ізраїлю або Фінляндії і скасування прохідного бар'єру. Тобто створити умови для заходу до парламенту десятків партій.

Адже зазвичай влада створювала б потенційні проекти-сателіти, які могли б бути потенційними членами коаліції. Але в цьому напрямку ніякої роботи в СН не ведуть-по-перше, у них немає для цього фахівців, по-друге, немає ідей, а по-третє, вони не готові вкладати кошти в цю роботу, тому що це дорога справа. Але саме за таких умов у "слуг" є можливість створити "строкату ковдру" з партнерів по коаліції або ж тоді домовлятися з системними гравцями (наприклад, із Тимошенко).

Безумовно, Порошенко буде намагатися скористатися нинішньою перевагою першого місця. Але говорити про можливий реванш не доводиться - у нього захмарний антирейтинг і його електоральне ядро розмиється в разі запуску проектів Кличка або Притули, адже монополії на патріотичний консервативний електорат у нього вже давно немає. Так само є питання і по Слузі народу, адже в міру "розкрутки" Разумкова їх рейтинг буде падати.

Тобто запит на нових політиків (але професіоналів) нікуди не подівся. Тому Зеленському варто коригувати свою політику - реалізовувати кадрові рішення, розганяти уряд і, можливо, навіть парламент. Тому що в будь-якому випадку далі все залежатиме від керованості фракції - якщо президент не зможе її забезпечити, то можуть початися проблеми з групами впливу всередині партії.

Результати рейтингу партій - це миготлива лампочка для команди президента. Впасти рейтингу було через що-тут зіграв кумулятивний ефект цілого ряду факторів. Перш за все - зниження рейтингу Зеленського. Але навряд чи це його "Чорний лебідь" - це, скоріше, чорне каченя, тому що в лютому рейтинг президента вже знижувався до 21%, але після епопеї з РНБО і демонстрації" сильної руки " він знову пішов вгору.

Тим не менш, це попередження, тому що рейтинг СН намертво прив'язаний до рейтингу Зеленського. Той же Разумков (через якого теж, до речі, знизився рейтинг), хоч і зробив чималий внесок у виборчу кампанію, але якщо не було б президентства Зеленського, то напевно він би і далі консультував політиків. Крім того, позначилися і постійні "зашквари" СН, як то ситуація із заявами Третьякової, скандал з відходом ряду депутатів (наприклад, Людмили Буймістер), і сезонний фактор, так як восени виборець стає зліше.

Надалі все залежатиме від того, чи будуть зроблені практичні висновки. Якщо Зеленський зробить якісь популярні кроки, то ми побачимо ту ж картину, що і навесні, і рейтинг Слуг народу також дещо зросте.

Такого роду опитування-дуже часто річ лукава, і в цей раз до нього теж є питання. По-перше, самі соціологи в ході виборчих кампаній або під час телефонних опитувань "кривляться", даючи зрозуміти, що це річ досить відносна.

По-друге, те, як розганяють результати опитування, вказує на його маніпулятивність. Тому що обігнати когось, як у випадку з Європейською солідарністю, можна тільки у випадку, якщо щось рухається, а рейтинг ЄС стоїть колом або ж коливається в рамках похибки.

Зрозуміло, що їм потрібна ілюстрація того, що рейтинги президента і його політичної сили падають - мовляв, виборець розчарується в Зеленському і все повернеться на круги своя. Тому вони взялися за старе, хоча, за великим рахунком, ЄС як залишався у своєму електоральному гетто, так і залишається. Бо те, що втрачають Слуги народу, не переходить ні до ЄС, ні до ОПЗЖ - швидше за все, виборець "Слуг" просто не піде на вибори.

Іншими словами, проблеми "Слуг" не приносять їм нічого, крім морального задоволення, і реваншем це назвати не можна. Однак Порошенко може використовувати цю перевагу в чисто пропагандистських цілях - критикуючи владу і заявляючи про зміцнення позицій, тому як з його антирейтингом говорити про будь-який реальний рух вперед не доводиться.

Водночас, зростання рейтингу "Батьківщини" також зрозуміле - вона активно працює з темою тарифів, запропонувала план виходу з тарифної кризи. Тому тренд зростання її підтримки, що позначився влітку, може мати місце, але поки ні політична сила Порошенка, ні Медведчука не робили ніяких серйозних кроків, щоб її обігнати.

Нинішній рейтинг Слуги народу - це не те зниження, якому зраділи всі недоброзичливці, їх рейтинг коливається залежно від того, хто і як опитує. Більше того, рейтингу партії як такого не існує - є тільки тінь, що відкидається від рейтингу Зеленського.

Тому говорити про падіння відверто рано. Причина серйозного зменшення абсолютно очевидна - ми бачимо масований медійний "наїзд" на Зеленського і його оточення (причому з різних сторін), що потрапляє в голови різного електорату. Тобто критикують в Росії і це чують ті, хто на неї орієнтується - на Донбасі і півдні України. Критикують Штати-і це чує "Західна" публіка, не кажучи вже про те, що критикують СН і в Україні за шашні з олігархами, з якими нібито повинні боротися.

Але це - коливання. Серйозне падіння буде, коли з'явиться або компромат, спрямований прямо на Зеленського, або спрацюють платіжки і ціни на комунальні послуги. Поки він б'є по площах-старі офшори не так сильно вражають українську публіку, яка звикла до всього. Нагадаємо, що Порошенко оформляв офшор під час Іловайського котла, і то - це не надто вдарило по його рейтингу.

Поточний рейтинг - це лише перша ластівка, на яку влада реагує нервово і непрофесійно. Підняти свій рейтинг вона може за рахунок тих же олігархів - наприклад, після чергового "наїзду" на Порошенка або кого-небудь ще, а також прийняття антиолігархічного закону. Для електорального ядра Зеленського, яке не схильне думати і живе емоціями, це буде хорошим знаком.

У той же час, у Порошенка немає жодних шансів підвищити рейтинг. Тому що поки він критикує владу, до нього ще доброзичливо ставляться, але рівно до тих пір, поки народ не зрозуміє, що він хоче повернутися.

Наш народ все ще хоче нових облич, але вже з досвідом держуправління. Як це виглядає - ніхто не знає, тому що люди хочуть чесних, не заплямованих, але з досвідом. І Порошенко під цей опис не підходить, а тому і шансів у нього ніяких. При цьому, якщо Разумков вийде з окопу і почне діяти, то його рейтинг почне рости. Але поки те, що він робить, підвищенню рейтингу не сприяє - йому потрібно визначитися, псує він стосунки із Зеленським чи ні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти