Залишимося без грошей та підтримки: чим Україні загрожує скандал навколо екссудді Чауса

3 серпня 2021, 10:25оновлено 1 вересня 2021, 13:06
Гучна історія з затриманням судді Чауса загрожує Україні проблемами із західними партнерами.
чаус
Микола Чаус знайшовся у селі Вінницької області / скріншот

У середу, 4 серпня, відбудеться судове засідання щодо обрання запобіжного заходу скандальному екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколі Чаусу, про місцеперебування якого стало відомо днями після того, як ще у квітні 2021 року його викрали з території Молдови. Главред дізнавався в експертів, як може розвиватися ситуація і якими наслідками ця справа загрожує Україні.

Прийшов здаватися в одних трусах

Микола Чаус, який у 2016 році став відомим завдяки нехитрому способу зберігання хабарів у трилітрових банках, за три місяці з моменту зникнення виходив на зв'язок усього кілька разів, публікуючи відеоролики, в яких обіцяв прояснити ситуацію, але не називав місця, в якому він знаходиться.

30 липня екссуддю, якого, за повідомленнями офіційної влади Молдови (там суддя перебував три останні роки і просив політичного притулку) викрали українські спецслужби, раптово та в одній спідній білизні з'явився в селі Мазурівка Вінницької області неподалік від кордону з Молдовою. Сам Чаус заявив голові сільради Мазурівки, який і повідомив про "знахідку", що був викрадений невідомими.

відео дня

Згодом за Чаусом виїхали поліцейські, після чого перевезення судді-втікача до Києва обернулося справжнім екшеном у дусі голлівудських детективів. НАБУ, яке розслідує справу Чауса про хабарництво, зажадало від правоохоронців видати суддю їм, проте його встигли перехопити у поліції співробітники СБУ, після чого Чауса в супроводі кількох мікроавтобусів везли до главку СБУ на Володимирській в Києві.

Дізнавшись про це, співробітники НАБУ, своєю чергою, намагалися перехопити його, але "бусики" СБУ перекривали їм дорогу, не реагуючи на вимоги про зупинку. До того ж співробітники спецслужб під час погоні одне за одним навіть примудрилися влаштувати ДТП і збити мотоцикліста.

В СБУ деякий час факт викрадення екссудді заперечували і стверджували, що діяли в межах повноважень.

"Співробітники СБУ виконували свої посадові обов'язки в межах розслідування відповідного кримінального провадження. Будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями", - заявили в пресслужбі відомства.

Навіть знаючи про можливе місцеперебування Чауса його адвокат зміг потрапити до нього тільки через майже дві доби. "СБУ в присутності співробітника надало мені можливість з ним поспілкуватися. Вид у нього втомлений, йому надається необхідна медична допомога. У Миколи Чауса два статуси - підозрюваного у справі НАБУ і потерпілого у справі про викрадення. Він не є затриманим і знаходиться під захистом СБУ", - заявив адвокат Чауса Ростислав Кравець.

Спроба "відмити" Чауса

Експерти, опитані Главредом, відзначають, що настільки манірна поява судді пов'язана зі спробою Банкової його легітимізувати, щоб надалі представити Чауса як важливого свідка.

"Легітимація Чауса стала лише питанням часу - він багато знає про угоди попереднього режиму Порошенка, бо він був у ньому ручним суддею. Відповідно, рішення, які ним приймалися, були політичними. Саме тому його викрали з Молдови і шукали варіанти легітимації в Україні як того, хто може дати свідчення", - говорить директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За словами політичного експерта Тараса Загороднього, попри те, що Чаус спочатку проходив у справі в НАБУ, для влади краще, щоб одіозним екссуддею займалися в СБУ через його контроль з Банкової, адже саме так було б легше отримати необхідні свідчення.

читайте такожЧому справа Чауса не стане Вотергейтом для Зеленського"Зрозуміло, що Банкова хотіла б, щоб Чаус сказав, що особисто Порошенко віддавав йому якісь вказівки. Але ланцюжок посередників насправді був набагато довшим, багато з них вже не знаходяться в країні і недосяжні для українського правосуддя", - розповів політичний експерт Тарас Загородній і зазначив, що той факт, що Чаус досі знаходиться у СБУ під виглядом кримінальних справ, яких поки ніхто не бачив, говорить про те, що влада хоче зам'яти цей скандал (до того ж офіційної реакції через чотири дні так і не було).

Водночас на думку Кулика, будь-які потуги Банкової у використанні цінних свідчень Чауса у своїх цілях через численні помилки спецслужб зведено нанівець.

"Те, як його викрадали, легітимізували, не робить його цінним свідком - Його свідчення вже зараз піддаються сумніву як політичне замовлення. Тому з бездоганного свідка проти Порошенка, яким його хотіли зробити на Банковій, Чаус перетворився на смішного персонажа в трусах на дорогах Вінницької області", - сказав експерт.

Загрожує міжнародний скандал?

За словами політолога, кандидата наук з державного управління Віктора Тарана, ситуація з Чаусом матиме для офіційного Києва як короткострокові, так і довгострокові наслідки. За його словами, Україна після цієї історії втратила моральний авторитет в очах західних партнерів.

"Тепер Молдова точно не захоче з нами співпрацювати в будь-якому разі, навіть якщо ми покараємо всіх винуватців (а цього не станеться). Те ж стосується й інших наших партнерів. Європа укотре переконалася в тому, що Україна не є для них надійним союзником і співпрацювати з українськими спецслужбами – небезпечно", - говорить Таран.

На його думку, відреагують на ситуацію і США. "Якщо наші чиновники неправильно відреагують на невербальні сигнали, це негативно відіб'ється, в тому числі на візиті Зеленського до Штатів. У цьому разі всі розумітимуть, що Байден зустрічається з президентом з диктаторськими замашками. І якщо Чаус почне давати свідчення проти Порошенка, то для міжнародної спільноти стане очевидним, що Зеленський – людина, яка не тільки краде людей, а й використовує правосуддя для розборок з політичними опонентами. І тоді будь-які відносини з Києвом можуть бути розірвані, що може вилитися в зупинку будь-якої допомоги для України - фінансової, військової і т.д.", - додав Таран.

читайте такожПомилка виконавців: експерт пояснив, чому СБУ і НАБУ зчепилися через ЧаусаКрім того, на думку Віталія Кулика, кейс з Чаусом може негативно відбитися й особисто на президенті Зеленському, проти якого цю ситуацію вже використовують. "У Порошенка це вже називають спецоперацією проти нього. Ба більше: Порошенко про це говорить не тільки в Україні, а й за кордоном через свої контакти в США і ЄС, а фан-клуб підтримки Ситника вже починає співати про незаконність. Це, звичайно, правда, але це подається як велика проблема чинного режиму, порушення прав людини. Тому після цього неодмінно виникнуть проблеми у співпраці між Вашингтоном і Україною насамперед, у частині того, що Україна блокує або створює проблеми для функціонування антикорупційних інститутів", - зазначає Кулик і додає, що попри те, що ситуацію з Чаусом намагаються використовувати проти Зеленського, навряд чи вона призведе до серйозних наслідків для президента – як максимум, вона лише посилить політичну кризу. Але, попри це, виправдовуватися за цей скандал Києву все ж доведеться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти