Дорога комуналка, великі податки і відмова від соцвиплат: чим українці заплатять за кредит МВФ

2 червня 2020, 20:53оновлено 12 червня 2020, 16:00
Як позначаться на житті українців нові вимоги МВФ - Главред дізнавався у експертів.

Знижка на газ, від якої відмовляються в меморандумі з МВФ, і раніше нікого ні до чого не зобов'язувала. Це була рекомендація, бо по суті вона не працювала. Наприклад, якщо взяти дані Держстату за січень, де вже повинні були нараховувати знижку, українці заплатили на 25% більше комунальних послуг, ніж у січні 2019 року, оскільки фактично з понад 1000 підприємств єдиноразову знижку надали трохи більше сотні з них.

При цьому замість цієї знижки Мінрегіон, як і годиться перед прийняттям Кабміном, заздалегідь опублікував текст постанови для громадського обговорення про порядок змін у формуванні тарифів на виробництво тепла з урахуванням ціни газу. Відповідно, вже в червні його цю постанову ухвалять і до 1 серпня, як і зобов'язалися перед МВФ, усі тарифи повинні будуть переглянути. І те, що пропонує ця постанова - це ще гірше, ніж знижка. Бо знижка хоча б передбачала щомісячну зміну тарифу на тепло з урахуванням зміни ціни на газ. Але тепер цим просто доб'ють усіх споживачів, адже тепер для розрахунку ціни газу на наступний опалювальний період пропонується взяти середню ціну газу, яка сформувалася минулої зими. Якщо говорити в цифрах, то середня торішня ціна газу становить 6000 гривень, а це означає, що тарифи вже точно не будуть нижчими за ті, що діяли минулої зими. Це рішення злочинне, оскілкки Нафтогаз має право формувати ціну газу щомісяця, але на тарифи це не поширюється.

читайте такожПідписання меморандуму з МВФ стане початком кінця ЗеленськогоІ це, в свою чергу, ще більше посилить боргове навантаження по комуналці. Тим більше, що з урахуванням змін у субсидіях, які Кабмін Гончарука ухвалив у жовтні минулого року, норма оплати послуг ЖКГ була підвищена з 15 до 20% від доходу. Ця постанову через карантин запрацює у жовтні і фактично цим сім'ям вже доведеться платити за комуналку на 30% більше. Наприклад, якщо сім'я з доходом у 10 тисяч гривень з 2 тисяч комуналки оплачувала 1500 і ще 500 гривень оплачувалися державою, то тепер, з урахуванням підвищення, всі 2000 такій родині вже доведеться платити самій. І в такому випадку грабувати населення в кризу будуть ще більше.

Якщо виходити з логіки того, що завжди вимагає МВФ та інші фінансові структури, які так чи інакше дають кредити Україні, то всі вони вимагають одного - скорочення коштів на соціальні витрати. І наша влада дуже добре навчилася це робити - достатньо подивитися на минулий секвестр бюджету - тоді забрали у всіх, але при цьому в дороги закопали більше 70 мільярдів, що вважають нормальним, і ще 1 млрд гривень додали суддям та антикорупційних органів, які абсолютно бездарні і куруються тільки з-за кордону і це теж визнали нормальним. Тому, якщо думати про те, що саме скоротять, то, в першу чергу, мова йде про соцвиплати (починаючи від виплат після народження дитини і закінчуючи абсолютно усіма існуючими соціальними виплатами), охороні здоров'я і системі освіти - усі витрати на ці сфери фізично будуть зменшувати.

Насправді позичати гроші - стандартний інструмент, але в нашій країні при будь-якому уряді діє одна і та ж логіка: "беру я, а віддавати буду не я".

Однак у цьому випадку ситуація дещо інша - МВФ свідомо скоротив цьогорічну програму до 18 місяців і, швидше за все, якщо за цей час не відбудеться чергової ротації уряду, то цьому ж уряду і доведеться віддавати ці гроші.

Доля нинішньої програми МВФ - це такий брат-близнюк програми 2018 року, коли спочатку нам видали тільки частину кредиту, а інші дві частини видавали в прив'язці до майбутніх виборів. Тому не виключено, що ця програма дійсно може стати фінальною, оскільки якщо говорити про гарантоване Україною підвищення тарифів для населення, в умовах того, що восени у нас буде погано з економікою, буде досить велика кількість безробітних і не виключена імовірність того, що буде чергова хвиля коронавірусу і карантин. У зв'язку з цим курс національної валюти почне слабшати, і курс долара почне суттєво зростати, що викличе невдоволення суспільства.

Вимоги, які висуває Міжнародний валютний фонд, просто вражають. По суті МВФ - це банк, який, з урахуванням оцінки ризиків, видає нам кредит. Але вимог того, чим ми повинні займатися і на яких умовах, як відомо, не ставлять ні в одному банку.

Україна - багата країна з розумними людьми, якій не вистачає хіба що інвестицій. І якщо МВФ наполягав на ухваленні закону про національні ринки капіталів, то це можна було б розцінювати як занепокоєння про повернення грошей. Але в іншому випадку це виглядає знущанням над країною і її людьми.

Традиційно у нас скорочують соціальні статті витрат, тому цього разу, якщо фіскальні доходи не будуть належного рівня, уряд знову може звернутися до нашого терплячого народу з проханням затягнути паски.

читайте такожВ ім'я МВФ в українців будуть відбирати останнєІ, щоб хоч якось утримати баланс, будуть піднімати і ціни на енергоресурси - попереду у нас підвищення цін на електроенергію і газ. Адже, наприклад, "приведення цін на газ до ринкового рівня" - це стандартне формулювання для того, щоб піднімати ціни. І це на тлі того, що ціни в Європі падають, а у нас і далі тривтиме подорожчання, при тому, що ціни в Україні вже і без того на порядок вище за європейські. Тому основна маса українців отримає подвійний удар у вигляді підвищення податків і цін на енергоресурси.

Звичайно, якщо говорити про податки, вже ніхто не буде розповідати про підвищення ПДВ, тому що тепер відомо, чому його так вперто не хочуть скасовувати - у всьому винні скрутки і схеми, на яких заробляють мільярди. Однак і це не заважає черговими "витонченими" методами підвищувати тиск на бізнес.

Дивлячись на цей меморандум, у мене таке враження, що своїми вимогами МВФ просто кепкує над нашими владою, висуваючи їй нові умови. І виходить, що замість того, щоб створювати умови для поліпшення становища бізнесу, фактично цими вимогами з України виштовхують працездатне населення шукати собі робочі місця в інших країнах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти