Допомога по безробіттю: як його отримати і які проблеми можуть чекати

30 червня 2020, 11:31оновлено 30 червня 2020, 12:43
Для отримання матеріальної допомоги безробітним українцям доведеться освоїти електронний кабінет.
безробіття
безробіття / фото: telegraf.com.ua

Затримки із соціальними виплатами, у тому числі допомога по безробіттю, за інформацією Фонду соціального страхування, в середньому в Україні складуть 10 робочих днів.

Як повідомила голова Фонду соцстраху Тетяна Михайленко, гроші скоро мають прийти. За словами чиновниці, на допомогу по безробіттю Україна затвердила програму надання Фонду 1,8 мільярда гривень з Фонду по боротьбі з коронавірусом. Це ж стосується інших видів допомоги (допомога по вагітності та пологах, допомога по пологах, допомога на дитину, допомога матері одиначки і т. д).

Затримки ж, на думку Михайленко, відбуваються з причини зниження надходжень Єдиного соціального внеску (ЄСВ) - наприклад, у квітні 2020 року, за інформацією Держказначейства України, надходження від ЄСВ склали 22,59 млрд гривень, що на 882 млрд гривень менше (або на 3,8%), ніж за аналогічний період 2019 року.

відео дня

Зростання соцвиплат буде мізерним

Адвокат Ростислав Кравець в коментарі Главреду розповів, що не поділяє оптимізму Михайленко і допускає нові затримки з виплатами допомоги по безробіттю.

"В Україні збільшується тиск на бізнес, який продовжує все більше йти в тінь. Тому негативна тенденція щодо значного зменшення надходжень від справляння податків, включаючи і ЄСВ, буде ще більше наростати. Що стосується масштабів зростання рівня безробіття в Україні, то вона також з причини небувалого тиску різних державних органів на підприємців буде зростати. В першу чергу, це вдарить по підприємствах малого та середнього бізнесу, керівники яких будуть змушені ще більше скорочувати кількість своїх найманих працівників", - сказав Кравець.

читайте такожВлада не усвідомлює масштаб проблем, які звалилися на українцівВін також зазначив, що, у зв'язку із збільшенням розміру прожиткового рівня в Україні з 1 липня 2020 року, будуть збільшені і розміри різних соципособий по безробіттю (з 2102 до 2197 гривень).

"Однак це буде мізерною цифрою, не здатною вплинути на якість життя людей, які змушені в такий складний час шукати собі роботу. Хоча в масштабах всієї країни обсяги державних витрат на збільшення розмірів різних видів допомог по безробіттю будуть звичайно ж вагомими", - додає експерт.

Безробітні в регіонах скаржаться на затримки

Як свідчить інформація з форумів по безробіттю, на сьогодні в регіонах дійсно спостерігаються затримки з виплатами. Так, наприклад, безробітні з Донецької області повідомляють, що останній раз виплати були 3-4 червня, очікували наступні виплати до 20-21 червня, але їх станом на 25 червня ще не було.

Безробітні з Запорізькій області повідомляють, що виплати були тільки за другу декаду травня і першу декаду червня. Затримують з виплатою частини допомоги по безробіттю за першу і другу декаду червня і в Харківській області.

У той же час, як повідомили Главреду у прес-службі Київського міського центру зайнятості, допомога по безробіттю Київ виплачується регулярно і затримок у столиці України немає.

Як виплачується допомога по безробіттю

Допомога по безробіттю виплачується щодекади (тобто кожні десять днів місяця) безробітному, який отримав такий статус і оформив свій особистий кабінет на сайті diia.gov.ua. Однак, за правилами, така виплата буде залежати від кількості відвідувань безробітним свого кабінету.

Наприклад, якщо безробітний не відвідував свій особистий кабінет у другій декаді, а в третій декаді такі відвідини були, то гроші виплачуються лише по закінченню третьої декади.

Допомога нараховується завжди в останній день відповідної декади - кожного 10-го, 20-го, 30/31-го числа відповідного місяця. Якщо ця дата припадає на вихідний день, то нарахування відбуваються в найближчий робочий день. Своєчасною вважається виплата допомоги через 3-20 банківських днів з дня її нарахування.

Однак безробітний може прийти сам в територіальне відділення Держслужби зайнятості для реєстрації свого статусу. Йому необхідно подати заяву про надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю, а також копії документів (зразки заяв та перелік документів додаються) через скриньки для кореспонденції в приміщенні регіонального Центру зайнятості.

Тим не менше, і в цьому випадку подальше "спілкування" з інституціями з виплати соціальних допомог по безробіттю все одно будуть відбуватися через його особистий електронний кабінет.

Допомога по безробіттю під час карантину - як отримати

Люди часто самі винні в тому, що не виконують правила центрів зайнятості. На думку експертів і самих безробітних, ситуація ускладнюється тим, що багато клієнтів служб зайнятості не вміють користуватися своїми особистими кабінетами на сайті і не вчасно їх відвідують. А від цього і залежить регулярність виплат грошових допомог. Також справжня чехарда відбувається з отриманням електронного підпису власника такого кабінету.

Якщо допомога по безробіттю за скорочення або при звільненні громадянин хоче отримувати в онлайн режимі, необхідно звернутися до представника акредитованого в Україні центру сертифікації ключів, де потрібно заповнити всю інформацію про майбутнє господаря електронного кабінету. До того ж, отримання права на такий підпис у центрах не безкоштовно – послуга коштує 200 гривень.

Однак, як відзначають фахівці, користувачі популярного банківського сайту Приват24, можуть оформити такий підпис на цьому ресурсі в своєму кабінеті безкоштовно, або ж звернутися у відповідне відділення банку.

Допомога по безробіттю - скільки можна отримати

З 1-го липня 2020 року згідно із законом про державний бюджет на 2020 рік, в Україні збільшується прожитковий мінімум з 2102 до 2197 гривень. Саме від цього показника залежить і розмір максимальних виплат по безробіттю. Він обчислюється у відсотковому співвідношенні від середнього доходу за останні шість місяців і не може перевищувати певну кількість прожиткових мінімумів. Так, до 1 липня 2020 року цей показник не може перевищувати чотири прожиткових мінімуми, або 8,41 тисячу гривень.

З липня 2020 року, за інформацією директора Київського міського центру зайнятості Віктора Билича, безробітні отримуватимуть до 8,79 тисяч гривень.

Однак, за словами чиновника, розмір мінімальної допомоги по безробіттю залишиться на колишньому рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти