8 тисяч для ФОП: як отримати і кому готуватися до перевірок

29 березня 2021, 19:20оновлено 30 березня 2021, 08:53
В Україні знову хочуть повернути виплати ФОПам і найманим співробітникам по 8 тисяч гривень держдопомоги. Главред дізнався, як їх отримати.
бізнес, ФОП
В Україні ФОПам знову хочуть виплатити по 8 тисяч гривень допомоги / УНІАН

У зв'язку з карантином в Україні пообіцяли виплатити ФОПам і найманим співробітникам по 8000 гривень матеріальної допомоги. Для цього в Раді вже у вівторок, 30 березня, планують розглянути відповідний законопроект.

Але разом з тим, підприємцям радять готуватися до нових перевірок після отримання допомоги від держави.

    Хто може отримати виплати

    Претендувати на отримання матеріальної допомоги можуть ФОПи і наймані співробітники підприємств, які працюють у "червоних" карантинних зонах.

    відео дня

    Однак і в цьому випадку виплату отримають тільки ті підприємці, чия діяльність підпадає під певний код діяльності - КВЕД.

    Повний список КВЕДів, згідно з якими можна отримати допомогу, можна подивитися тут. КВЕД з таблиці повинен бути вказаний як основний - тільки у цьому випадку підприємці або найняті працівники матимуть право на компенсацію. Причому якщо крім основного підприємець попутно надає послуги або продає продукцію по іншому, додатковому класифікатору, збитки за них відшкодовуватися не будуть.

    Важливо - для ФОПів діють обмеження по виплаті.Зокрема, допомога не надається, якщо:

    • підприємці зареєстровані як ФОП менше трьох місяців;
    • сплатили ЄСВ менш ніж за шість місяців;
    • основна діяльність підприємців не підпадає під обмеження;
    • підприємці є найманими співробітниками.

    Також система може відсіяти заявку, якщо надходження на рахунок ФОП постійні і приблизно в рівних обсягах - в такому випадку, система може порахувати, що такий ФОП не постраждав, а тому не надасть держдопомогу.

    У той же час, наймані співробітники не зможуть отримати держдопомогу, якщо:

    • працюють на підприємстві за сумісництвом;
    • їх середня зарплата за останні три місяці перевищує 30 000 грн;
    • роботодавець не сплатив ЄСВ за всі місяці відповідного кварталу.

    Як і коли можна подати заявку

    Щоб отримати 8 000 грн державної допомоги через портал Дія необхідно подати заяву на отримання держдопомоги протягом 30 днів з дня посилення в регіоні карантинних обмежень.

    Зробити це можна буде тільки після того, як буде офіційно дозволений прийом заявок. На даний момент прийом на сайті Дії закритий, оскільки Радою ще не проголосований президентський законопроект, який це дозволяє.

    читайте такожУ Зеленського анонсували "податкові канікули" для ФОПів: названо терміниЯк уточнила в коментарі Главреду заступник голови парламентської фракції Слуги народу Євгенія Кравчук, депутати планують розглянути проект на позачерговому засіданні у вівторок, 30 березня. "Я впевнена, що ми проголосуємо цей законопроект за основу і в цілому, щоб його невідкладно підписали глава парламенту і президент, щоб закон набув чинності", - сказала Кравчук.

    Щоб подати заяву, потрібно:

    1. Зареєструватися або авторизуватися в особистому кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.
    2. У розділі "Послуги" обрати пункт "Одноразова матеріальна допомога ФОПам та найманим працівникам" (Дія автоматично перевірить дані в реєстрі застрахованих осіб пенсійного фонду України на відповідність умовам отримання допомоги);
    3. Вказати в заяві П.І.Б., дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код), серію та номер паспорта, адресу реєстрації ФОП, номер банківського рахунку за IBAN;
    4. Перевірити і відправити заповнену заяву.

    Крім того, згідно з вищезазначеним законопроектом, окрім виплати в 8 тисяч, одноразову допомогу підприємцям можуть надати і місцева влада - у цьому випадку сума допомоги буде залежати від можливостей місцевих бюджетів.

    Коли чекати зарахування коштів

    Як і минулого року, якщо заявку на отримання коштів схвалять, на сайті Дії у неї повинен з'явитися статус "Очікуйте зарахування".

    Згідно із законопроектом, гроші почнуть виплачувати через 10 днів після підписання документа президентом і набуття ним законної сили на наступний день після опублікування, тобто приблизно з середини квітня.

    Саме зарахування коштів відбуватиметься на рахунок (IBAN), зазначений у заяві. Причому гроші, як показала практика минулих виплат, зараховуються на рахунок на наступний банківський день.

    Крім того, оскільки це соціальна виплата, вона не оподатковується, навіть у разі, якщо буде зарахована на рахунок ФОП.

    Варто готуватися до перевірок

    Екс-голова Державної регуляторної служби, активістка руху SaveФОП Ксенія Ляпіна зазначила, що 8000 гривень для покриття збитків, які несуть підприємці, недостатньо.

    "Безумовно, це не компенсує всі втрати. Для Києва 8 тисяч мало, але для маленького райцентру - це вже гроші, оскільки різний рівень і цін, і споживання, і рівня життя. Але допомога - це не манна небесна, а наші податки, які перерозподілені через держбюджет. Тому навряд чи є можливість розподілити більше ніж 8 тисяч гривень. А з урахуванням того, що минулого разу допомогу отримали понад півмільйона підприємців, це говорить про те, що навіть у такому обсязі вона потрібна", - переконана Ляпіна.

    читайте такожРозплата за допомогу: ЗМІ дізналися, яким ФОПам в локдаун загрожують перевірки, і що робитиУ той же час, отримання допомоги, як показав січневий локдаун, загрожує і додатковими перевірками бізнесу.

    "Проведення цієї перевірки стало можливо, якраз завдяки нормам самого закону про видачу 8000 гривень, він скасував заборону на планові перевірки", - повідомив співвласник концертного залу Stereo Plaza і член Наглядової Ради Української ресторанної асоціації Максим Шульженко, який отримував повідомлення про перевірку ДСНС і Держпраці.

    "Держава, виплачуючи будь-яку допомогу, має на увазі і перевірку використання державних коштів. Тому бізнес повинен бути готовим до перевірок. І боязнь таких перевірок у реального сектора є", - розповів Главреду глава Асоціації малого і середнього бізнесу Києва Руслан Соболь. І уточнив, що перевірок, безпосередньо пов'язаних з отриманням держдопомоги, не було.

    "В Україні досі діє мораторій на перевірки малого бізнесу. Ті перевірки, які проводилися раніше, були одиничними і в основному стосувалися питань компенсації співробітникам і їх офіційного працевлаштування", - зазначила Ксенія Ляпіна. І додала, що в разі нових перевірок з боку податкової, підприємцям варто звернутися зі скаргою в ДПС на ім'я керівника, бо вони вважаються незаконними.

    Однак, як пояснювали раніше в Державній податковій службі, в 2021 році перевірок ФОПів не планується.

    "У списках, які дозволені до перевірки, взагалі немає ФОПів, немає малого і середнього бізнесу. В основному це великий капітал, великі підприємства", - заявила перший заступник голови ДПС Наталія Рубан. І додала, що з 5000 запланованих перевірок на поточний рік, 95% стосуватимуться великого капіталу.

    З плановими перевірками ДСНС можна ознайомитися тут, а Держпраці - тут.

    Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

    Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

    Реклама

    Останні новини

    Реклама
    Реклама
    Реклама
    Ми використовуемо cookies
    Прийняти