5 корисних порад ветеринара на Новий рік: як убезпечити улюбленця від неприємних сюрпризів на свято

20 грудня 2021, 07:25
792
Ветеринарний лікар розповів, чим небезпечна новорічна ялинка для собак і котів, та як не зіпсувати свята собі й домашньому улюбленцю.
Ветеринарний лікар Іван Панченко розповів, чому не варто дарувати котів і собак на Новий рік та інші свята
Ветеринарний лікар Іван Панченко пояснив, чому небезпечно підгодовувати домашнього улюбленця з новорічного столу "людською" їжею

Якщо для нас Новий рік – це веселе і гучне свято, то для наших домашніх улюбленців святкові дні створюють не тільки масу приводів для стресу, але й суттєві ризики здоров’ю та життю. Звуки феєрверків, новорічна ялинка та навіть смачні страви з новорічного столу – все це для котів і собак легко може стати джерелом небезпек.

Як виявилося, ветеринари називають новорічні свята зовсім не святково – "панкреатичним сезоном" – та знають топ-"ворога" домашніх тварин, від якого вони потерпають на Новий рік.

Главред поспілкувався з ветеринарним лікарем клініки SuperVet Іваном Панченком, аби дізнатися, як не зіпсувати свято собі та своєму чотирилапому другу, зокрема, як мінімізувати стрес тварин через гучні салюти та стрілянину петард у новорічну ніч, чи можна пригощати собак і котів "людською" їжею зі святкового столу, чим саме небезпечною є новорічна ялинка для домашніх улюбленців, а також чому не варто дарувати комусь кошенят і цуценят на Новий рік чи будь-яке інше свято.

відео дня

Як зменшити стрес домашнього улюбленця, коли починаються святкові феєрверки та салюти? Як на Новий рік змінюються правила вигулу домашніх тварин, аби вони не лякалися стрілянини петард чи салютів і не губилися?

Аби зменшити стрес домашнього улюбленця від шуму феєрверків і петард у період новорічних свят, найпростіше, що може зробити його власник – щільно закрити вікна, щоб тварина менше лякалася гучних звуків. Тим більше, ми напевне знаємо, коли саме буде найбільше звуків салютів, наприклад, вночі 31 грудня та 1 січня феєрверки запускатимуться найчастіше. Тож у цей час обов’язково закрийте вікна, аби приглушити ці звуки для тварини.

Виводити на прогулянку собак у святкові дні потрібно, обов’язково беручи на повідець, щоб вони не втекли, почувши гучні звуки. Крім того, не варто виходити на вулицю з твариною у критичні години, тобто в розпал запуску феєрверків – ближче до опівночі 31 грудня гуляти буде дуже небезпечно.

Особливо ці застереження актуальні для собак мисливських і гончих порід, а також порід із холеричним типом темпераменту: такс, спанієлів, хаскі тощо. Особисто знаю чимало прикладів, коли під час салютів собаки лякалися й тікали, власники їх потім довго не могли знайти, а хтось таким чином втратив тварину назавжди.

Собаки-холерики будь-яку стресову ситуацію дуже глибоко переживають. Гончі, зокрема, складно переносять ці періоди феєрверків, бо вони нерідко мають нестійку психіку. Оскільки собаки цих порід утримуються в домашніх умовах, господарі часто ними особливо не займаються – не навчають тварин елементарним командам і не працюють із кінологом.

Із котами трошки легше, адже здебільшого вони домашні, без вигулу на вулиці. Однак бувають і коти, що звикли гуляти на повідцю – таких однозначно краще не виводити на вулицю в дні, коли найбільше феєрверків, навіть на повідцю. У ліпшому випадку кіт, почувши салют, з переляку залізе на дерево разом із повідцем, а в гіршому – будуть більш серйозні проблеми.

Якщо досвід попередніх років показав, що тварина дуже лякається феєрверків і стресує, власник може полегшити їй цей період гучної стрілянини. В такому випадку у нагоді стануть:

  • ошийники з феромонами, які заспокоюють тварину: такий ошийник діє місяць, тож його можна вдягнути на тварину 25 грудня, і він діятиме якраз до завершення новорічних свят;
  • спреї із феромонами: такий спрей просто потрібно поставити вдома, і він періодично буде пшикати, розпиляючи феромони, що буде сприяти заспокоєнню тварини;
  • препарати на основі альфа-казозепинів, які зменшують стрес тварини: це – звичайні таблетки, які можна давати тварині тривалими курсами, протягом двох-трьох тижнів; такі таблетки потрібно почати давати домашньому улюбленцю хоча б за три-чотири доби до 31 грудня.

Ці три засоби можна застосовувати без шкоди для здоров’я тварини. Існують й інші заспокійливі засоби, але вони застосовуються лише за призначенням ветеринарного лікаря.

Іван Панченко, ветеринар
Ветеринар Іван Панченко пояснив, чому в період новорічних свят не можна вигулювати собак без повідця, особливо собак мисливських і гончих порід / Особистий архів Івана Панченка

Чим для домашніх котів і собак може бути небезпечною новорічна ялинка та її прикраси? Як уникнути неприємностей із нею, зокрема, не допустити, щоб тварина наїлася мішури або "дощику"? Яка може бути надана перша допомога?

Новорічна ялинка небезпечна для домашніх тварин саме "дощиками" і ниточками, за які вішаються прикраси. Дощики – у топі новорічних небезпек для домашніх улюбленців.

Ялинку треба намагатися встановити в такому місці вашого дому чи квартири, де тварина взагалі не буде з нею контактувати. Втім, це важко зробити власникам котів, тому що кіт все одно пролізе в будь-який куточок – куди не постав ялинку, він усе одно її знайде. Тому я би радив власникам котів взагалі не прикрашати ялинку "дощиками". Тим більше, якщо ви знаєте точно, що ваш кіт цікавиться такими речами.

Як правило, "дощик" не залишає байдужими кошенят, які люблять із ним бавитися, а також котів бенгальської та абісинської порід, які є дуже допитливими за своєю натурою. Якщо у вас вдома саме такий домашній улюбленець, повністю відмовтеся від таких прикрас.

читайте такожЧи пов'язане жорстоке поводження з тваринами і проблеми з психікою - відповідь психологаУ період новорічних свят нам дуже часто доводиться оперувати тварин, які наїдаються "дощику", й діставати його хірургічним шляхом. Така операція завдає великої шкоди кишківнику тварини, а часом і створює суттєвий ризик життю. Адже коли "дощик" потрапляє у кишківник, він починає накручувати на себе увесь кишківник, стягуючи його в "гармошку" або розрізаючи його. Усе це вкрай небезпечно для тварини.

Власникам слід бути максимально уважними до тварин у період новорічних свят.

В разі, якщо ви побачите "дощик" або ниточку, яка висітиме із заднього проходу кота чи собаки, в жодному разі самостійно її не смикайте і не намагайтеся витягнути. Таку тварину потрібно якомога швидше відвести до ветеринарного лікаря, який надасть фахову допомогу.

"Дощик" небезпечний тим, що дуже часто він намотується на екскременти. Кишківник тварин сам по собі не є великим, але в ньому є ще й тонкий відділ, де взагалі все дуже маленьке та тоненьке. Тож "дощика" з каловими масами достатньо, щоб утворилася непрохідність.

Якщо тварина проковтнула довгий "дощик", частина його цілком може вийти, але решта лишиться в кишківнику, і тварина не зможе позбутися його природним шляхом (дефекацією). Просто потягнувши за кінчик "дощику", власник не зможе дістати його – навпаки, він зробить ще гірше, бо лише намотає кишківник, що суттєво збільшить небезпеку для життя тварини.

Якщо у тварини раптом починається блювота новорічними прикрасами й "дощиком", давати протиблювотні препарати не потрібно. Навпаки, слід дати тварині вирвати тим "дощиком", аби він вийшов зі шлунку і не потрапив у кишківник. Більше того, в деяких випадках навіть потрібно спровокувати блювоту.

Бувають ситуації, коли власники не можуть одразу повезти тварину до ветлікарні, тоді слід надати деяку першу допомогу:

  • якщо є блювота, повторююсь, її в жодному разі не потрібно зупиняти;
  • якщо помітний "дощик" із заднього проходу, його можна ножицями акуратно підрізати, аби тварина при ходьбі не намотувала його на лапи і не смикала з кишківника;
  • крім того, варто дати послаблюючий засіб тварині, наприклад, вазелінове масло – масло змастить кишківник, і "дощику" буде простіше вийти з організму.

Але в будь-якому разі тварину обов’язково потрібно показати лікарю.

Варто зазначити, що раз ми вже заводимо вдома тварину, нам потрібно поступатися певними власними бажаннями і не наражати тварину на небезпеку. Відмова від "дощику" – не така вже й велика жертва, погодьтеся. Тим більше, зважаючи на те, наскільки він є небезпечним для домашніх улюбленців, особливо для котів. Тому краще не ризикувати і відмовитися від цієї новорічної прикраси взагалі.

Ветеринарний лікар Іван Панченко
Ветеринарний лікар Іван Панченко пояснив, чому не варто комусь дарувати котів і собак на Новий рік / Особистий архів Івана Панченка

Який "святковий стіл" можна влаштувати домашньому улюбленцю, аби новорічні смаколики не нашкодили йому? Чи можна пригощати "людською" їжею зі столу?

Зазвичай тварини, яких 31 грудня з новорічного столу підгодовують салатиками, 1-3 січня вже лежать у ветклініці в стаціонарі на крапельниці з загостреннями панкреатиту, гастриту тощо. Ветеринари називають період новорічних свят "панкреатичним сезоном".

Коли на Новий рік власники тварин починають підгодовувати їх тією їжею, яку їдять самі, починаються проблеми зі здоров’ям домашнього улюбленця.

Звісно, одна справа, якщо організм тварини звик до такої їжі, бо її постійно так годують. Адже дехто весь час годує домашню тварину тим, що їсть сам. Такі тварини не будуть гостро реагувати на "людську" їжу з новорічного столу.

Зовсім інша справа – тварини, які харчуються виключно кормом або дотримуються суворої дієти (нічого смаженого, солоного, жодних спецій і засмажок). Такі собаки і коти, лише раз скуштувавши щось із новорічного столу своїх власників, майже одразу матимуть неприємні наслідки. Таких тварин часто доводиться госпіталізувати із "гострим животом", приступами гострої блювоти та діареєю.

читайте також10 порад дієтолога щодо новорічного столу: як смачно і без шкоди для здоров’я зустріти 2022-ий рікОтже, на Новий рік тварину слід годувати звичайним раціоном – тим кормом, яким ви годуєте щодня. Тобто якщо тварина харчується кормом, рекомендовано постійно, незалежно від свят чи особливих для вас дат, давати їй звичний для неї корм.

Якщо вам занадто хочеться приготувати щось святкове не тільки для себе, а й для свого улюбленця, можна потішити його якісним вологим кормом. На щастя, зараз достатній вибір хороших вологих смачних кормів. Це має бути спеціалізований, промислово виготовлений корм для певного виду тварин.

Якщо ваша тварина харчується натуральними продуктами, ви можете приготувати для неї щось незвичайне. Але – з дотриманням тих вимог, яким має відповідати їжа для тварин. Існує чимало рецептів страв для тварин, які дотримуються натурального харчування, зокрема, м’ясних "тортиків".

Та до всього слід підходити зі здоровим глуздом: якщо в цьому рецепті є компоненти, які ваша тварина вживає постійно, за ним можна готувати, якщо ні – експериментувати з їжею не варто.

Взагалі, ми маємо пам’ятати, що Новий рік – це свято для людей, і тварину олюднювати не варто. Для тварини Новий рік – це звичайний день, такий самий, як і всі інші. Для неї святковим є кожен день життя.

Якщо ви хочете створити свято для вашого улюбленця, краще подаруйте йому нову іграшку, м’ячик, довше почухайте його, пограйтеся з ним. Для тварини це буде набагато ціннішим.

Крім того, не варто перегодовувати тварину з нагоди свята – вона має дотримуватися свого режиму харчування. Якщо у неї триразове харчування, не варто у новорічну ніч годувати її частіше, аби не зіпсувати ні собі, ні вашому котику чи собаці свята.

читайте такожКоронавірус у котів і собак: як розпізнати і лікувати небезпечну хворобу

До того ж, є тварини-алергіки або такі, що мають хронічне запалення кишківника – для таких навіть невеличкі експерименти і відхилення від норми харчування закінчуються візитом до ветеринара і курсом лікування. Наприклад, ви дасте маленький шматочок сиру чи риби – і все, у тварини погіршується самопочуття, починається діарея.

Звісно, трапляються ситуації, коли кіт або собака, не запитуючи про дозвіл, "пригощається" з новорічного столу самостійно, тобто краде шматок їжі зі столу. Якщо так сталося, не потрібно панікувати. Найголовніше – уважно спостерігати за поведінкою і самопочуттям тварини. Якщо вона стає знервована або, навпаки, в’яла, починає відмовлятися від їжі, з’являється блювота або розлади травлення, слід вжити певних заходів та показати її ветеринару. Зокрема, якщо починається діарея, можна самостійно дати тварині сорбенти: ентеросгель, альмагель тощо, правильно розрахувавши дозування.

Як зробити новорічні дні менш стресовими для домашнього улюбленця, якщо власник планує поїхати на день-два: залишити тварину саму вдома у звичній обстановці, віддати друзям чи лишити в готелі для тварин?

У цьому питанні підходи до собаки і до кота мають бути різними.

Котів краще залишати вдома, у звичному для них місці й умовах життя. Якщо котів декілька, це краще, тому що вони не так сумуватимуть, коли залишаться самі, своєю зграєю. Якщо ви плануєте поїхати буквально на пару днів, не варто котів залишати в готелі для тварин – для них це буде надлишковий стрес.

Найкращим варіантом буде попросити когось зі знайомих провідувати котів, підгодувати їх вдома у звичних умовах, змінювати їм воду на свіжу та міняти котячий туалет. Це – найоптимальніший варіант.

Також слід пам’ятати, що зараз існують електронні туалети та годівнички. Якщо у вас такі речі є, це буде взагалі супер. Але все одно варто, щоб хтось навідувався до тварин і приглядав за ними. Бо залишити котів на декілька днів взагалі без догляду доволі ризиковано. Хоча багато хто робить саме так...

Готелі для котів також у нас існують, і вони досить хороші. Але є одне "але": більшість таких готелів у нас не можуть розділити утримання собак і котів. Тому, якщо ви вирішили залишити свого кота в готелі, витратьте час і підшукайте такий, де коти і собаки будуть перебувати в різних приміщеннях. Тому що якщо вони лишатимуться разом протягом тривалого періоду, це дуже стресово для них. Кіт завжди чує собаку, відчуває запах, навіть якщо не бачить його – і буде нервувати.

Ветеринар Іван Панченко
За словами ветеринарного лікаря Івана Панченка, новорічні дні ветеринари називають "панкреатичним сезоном" / Особистий архів Івана Панченка

Приймаючи рішення щодо собаки, слід враховувати його темперамент. Якщо це досить самостійний і самодостатній собака, він комфортно себе почуватиме, навіть залишившись на певний час один, без господаря. Єдине – потрібно, щоб його хтось вигулював. Але все-таки собаку ліпше віддавати друзям чи знайомим на перетримку.

Якщо ж ідеться про маленького песика, який не злазить із рук господаря, треба шукати альтернативу. Таких собак можна віддати в готель. Тому що часто готелі мають вигульні майданчики, там є й інші собаки, і вони разом гратимуться. У таких умовах собакам, які звикли до компанії, буде веселіше.

Інший варіант – знайти спосіб взяти собаку з собою. Адже люди, що завели собаку, мають розуміти свою відповідальність і не можуть поїхати на тиждень, залишивши тварину сидіти в клітці весь цей час.

Про що варто потурбуватися власнику кота чи собаки вже на початку року (наприклад, щорічне щеплення, профілактичний огляд у ветеринара, профілактика паразитів або щось інше)?

Календарний рік нечасто співпадає з планом заходів для домашніх улюбленців – вони здійснюються за своїм графіком. Тож прямо з нового року нічого не змінюється. Звісно, потрібно потурбуватися про те, щоб улюбленцю були вчасно проведені щорічні щеплення: якщо щеплення робилося в листопаді, наступний раз буде теж у листопаді через рік, а не в січні.

Протипаразитарні обробки, обробки проти бліх, профілактичні огляди у ветеринарних лікарів – все це теж обов’язково має бути, але ці заходи відбуваються не за календарем, а за графіком обробок, відраховуючи від дати, коли та чи інша процедура була проведена востаннє.

Якщо у вас старіюча тварина, якій більше семи років, рекомендується проходити огляди у ветеринара раз на рік. Якщо у вас молода тварина, то огляди – в залежності від ситуації.

Тобто жодних особливих процедур, прив’язаних саме до початку року, немає.

читайте такожПодарунок на Новий рік 2022 для кота: чим порадувати пухнастого улюбленця - ідеї презентів

Окреме питання – "живі подарунки". Чи є хорошою ідеєю робити комусь сюрприз і дарувати кота або собаку на Новий рік? Про що слід потурбуватися тому, хто збирається зробити такий подарунок?

Це – болюче питання: надто часто зустрічаються "наслідки" таких "подарунків". Я в жодному разі не радив би дарувати комусь тварину.

Єдине виключення – коли ви точно знаєте, що людина давно мріє про тварину і готується її завести, знаєте, яку саме тварину вона хоче, якого віку, якої породи. У такому випадку, можливо, подібний подарунок буде доцільним. Але обов’язково потрібно бути переконаним, що людина цього хоче і планує такий крок.

Якщо ж хтось раптом вирішує, наприклад, подарувати татові собаку, бо татові нудно, такого в жодному разі не можна робити. Як правило, такий подарунок приносить задоволення тільки протягом перших кількох днів.

Тварина – це велика відповідальність. Домашні улюбленці хворіють, їм потрібні відповідні умови утримання, їм потрібне регулярне харчування та постійна турбота й увага. З котами трошки легше, бо вони більш самодостатні. А от із собаками складно, бо вони потребують значно більшої уваги та піклування людини. Люди, які були неготові до такої відповідальності, у підсумку відмовляються від тварини.

Ветеринарний лікар Іван Панченко
Ветеринар Іван Панченко розповів, якими смаколиками можна пригостити домашнього улюбленця на Новий рік / Особистий архів Івана Панченка

Інша ситуація, якщо дитина мріє про домашню тварину, наприклад, собаку. Тут спрацює один чудовий метод. Візьміть у знайомих собаку на кілька днів, аби вона пожила у вас, поруч із дитиною. Як правило, через один-два дні дитина сама відмовляється від цієї ідеї, тому що вранці доводиться раніше встати і вигуляти собаку, потім помити йому лапи, погодувати, пізніше знову гуляти. Один раз, можливо, дитина вигуляє собаку, але потім ентузіазм зникає.

Звісно, при цьому важливо враховувати певні моменти:

  • наскільки дитина усвідомлює, що таке тварина, і що її не можна хапати й робити їй боляче. Якщо дитина ще зовсім маленька або не розуміє цього, тоді в жодному разі не потрібно брати собаку, навіть на один-два дні;
  • наскільки готовий до такого досвіду пес, який він за характером і темпераментом. Якщо це компанійський собака, то він спокійно перенесе перебування в гостях. В інших випадках, все це може спричинити стрес для тварини.

Я, наприклад, "позичав" племінниці на пару днів свого собаку, бо дитина дуже хотіла песика. А мій пес чудово переносить спілкування з іншими людьми і тимчасову відсутність господарів – йому добре всюди, де погодують і де комфортно. І через два дні дитина сказала, що більше собачку не хоче.

Тому пам’ятайте, що тварина – не іграшка та аж ніяк не легковажний новорічний подарунок. Мати чотирилапого друга – це велика відповідальність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти