Вступ України до НАТО: у США розкрили плани на липневий саміт Альянсу

2 квітня 2024, 20:03
Україна вступить до Північноатлантичного альянсу, потрібно вирішити питання щодо механізму її інтеграції в блок, сказав державний секретар США Ентоні Блінкен.
Україна, НАТО
Потрібна "дорожня карта" вступу України до НАТО - Блінкен / Колаж: Главред, фото: УНІАН

У США розраховують, що на саміті НАТО, який має відбутися 9-11 липня у Вашингтоні, союзники обговорять "дорожню карту" вступу України до Альянсу. Раніше держави вже запевнили Київ у тому, що держава вступить до колективного блоку безпеки Заходу. Про це заявив державний секретар Ентоні Блінкен.

Під час пресконференції з главою МЗС Франції Стефаном Сежурне він розповів про те, що питання майбутнього вступу України до НАТО обговорюватиметься на рівні міністрів закордонних справ країн Альянсу.

Американський дипломат акцентував увагу на тому, що на саміті НАТО 2023 року союзники запевнили: Київ буде в блоці.

відео дня

"Проблема в тому, щоб мати хорошу і зрозумілу "дорожню карту", щоб прийти до цього. І я вірю, що саміт у НАТО, приурочений 75-річчю Альянсу (у Вашингтоні - ред.) справді буде сфокусований на тому, як ми можемо розробити цю "дорожню карту", - сказав Ентоні Блінкен і наголосив, що "дорожня карта" стане "необхідним містком" для вступу України до НАТО.

Що відомо про НАТО?

НАТО, Північноатлантичний альянс - міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 31 держави Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949.

Відповідно до статутних документів Альянсу головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів із використанням політичних і військових засобів, пише Вікіпедія.

7 березня 2024 року НАТО офіційно прийняло Швецію, тож тепер Північноатлантичний альянс має союз із 32 державами.

Україна в НАТО - головні новини:

Україна зможе вступити в Альянс тільки всією своєю територією, сказав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. За словами чиновника, в Альянсі поки що не пропонують Києву моделі інтеграції до блоку із конкретними термінами.

Україна очікує на рішення, які наблизять до НАТО, сказав президент Володимир Зеленський під час зустрічі з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом. Зеленський і Столтенберг поговорили про підготовку липневого саміту НАТО.

Україну можуть не запросити в НАТО в липні 2024-го, вважає помічник генерального секретаря Альянсу з політичних питань і політики безпеки Борис Руге. Натівський чиновник сказав, що Брюссель очікує від Києва реформ у сфері безпеки та політичних перетворень.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти