Сплеск цін на газ у Європі і атака Газпрому: експерт пояснив переполох на газовому ринку

26 жовтня 2021, 06:30
Європу охопила справжня газова паніка, проте ситуація з газом може бути не настільки критичною, вважає Михайло Крутихін.
газ
Європі вистачить газу, щоб пережити середню зиму - експерт / Reuters

Європейські країни зможуть спокійно прожити середню зиму, а низка держав, серед яких Великобританія, Італія та Іспанія, й зовсім накопичили дуже багато палива. Навряд чи у Європі настає газова катастрофа, про що наразі говорять. Газова паніка викликана діями Газпрому, який відмовився від додаткових постачань палива через Україну, почав відбір газу з європейських газових сховищ, і скоротив обсяги вже існуючих постачань по українській ГТС. Тим самим росіяни розв'язали панічну кампанію з газового питання, що могло призвести до зльоту цін. Про це заявив експерт у сфері енергетики Михайло Крутихін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що Великобританія, Італія та Іспанія практично повністю заповнили свої газові сховища, накопичивши дуже багато палива. Також є декілька держав, де ПГС (підземні газові сховища, - ред.) заповнені на 75-76%, але й це не критичні показники. Газу цілком вистачить для того, щоб пережити середню зиму.читайте такожСплеск цін на газ у Європі та провина Німеччині: Польща рознесла Берлін через Північний потік-2

За його словами, панічні заяви про "наступаючу катастрофу" продиктовані, скоріше, низкою дій Газпрому. Компанія відмовляється постачати додаткові обсяги газу до Європи, і фактично розв'язала паніку щодо ситуації з газовим питанням.

"Я бачу європейські держави, які накопичили вже дуже багато газу в підземних сховищах. У Великобританії 101% заповнюваності, у Італії, Іспанії - 100%. Є декілька країн, де 75-76%, але це не критично. Можна абсолютно спокійно середню зиму прожити, пережити. А ось те, що відбувається з панічними оголошеннями про наступаючу катастрофу... Я думаю, що це в значній мірі викликано певним тріо. Ми бачимо, що "Газпром" раз у раз оголошує: вибачте, Європа може замерзнути, тому що, по-перше, я не буду постачати з Росії додаткові обсяги газу понад те, що вже є, за контрактом. І дійсно, "Газпром" відмовився укладати нові контракти на весь четвертий квартал і весь наступний рік", - вважає Крутихін.

Експерт акцентував увагу на тому, що далі Газпром задіяв три ключові фактори – відмову від додаткових поставок газу, відбір газу зі сховищ в ЄС і скорочення існуючого прокачування палива через Україну – які зіграли серйозну роль в появі газової паніки у Європі. Такі настрої підхопили на ринках, після чого ціна різко злетіла. Тому високі ціни на газ в ЄС могли виникнути не через дефіцит палива, а саме через газову паніку.

читайте такожСША завдадуть потужного удару по Росії і розберуться з Газпромом через Північний потік-2"Потім "Газпром" замість того, щоб наповнювати газом свої підземні сховища у Європі на зиму, почав відбір газу з цих сховищ. По-третє, ми бачимо, що "Газпром" різко скоротив прокачування газу через українську територію - якщо в січні це було 186 млн кубометрів на день прокачано, то наразі 86 млн кубометрів на день. Ось ці 3 дії "Газпрому" - це вже достатньо для того, щоб показати, що "Газпром" нагнітає напруженість у газових справах. І за ці повідомлення дуже сильно вхопилися ті, хто грає з газовими контрактами, ф'ючерсними контрактами на широкому фінансовому ринку. І вони, роздуваючи ці панічні повідомлення, стали нагнітати ціну на свої паперові фінансові інструменти. І бачимо, що ціна поповзла вгору - може бути, не через те, що газу не вистачає у Європі, а через те, що розв'язана така панічна газова кампанія", - підкреслив Михайло Крутихін.

Газова криза у Європі

Ринок газу в Європейському Союзі з початку серпня занурився в серйозну кризу. Ціна на газ у Європі зростала швидкими темпами і била рекорди. Наприклад, 6 жовтня вартість тисячі кубометрів на біржах досягла показника в 1924 долара.

Російський президент Володимир Путін того ж дня допустив можливість збільшення транспортування палива до Європи на 15%. Після цих слів ціна на газ різко впала до 980 доларів.

Згідно з даними на вівторок, 26 жовтня, ціна на газ у Європі на нідерландському хабі TTF становить близько 1000 доларів за тисячу кубічних метрів газу.

Шантаж Газпрому і запуск магістралі Північний потік-2

Газова криза у Європі викликана низкою факторів, серед яких низькі запаси газу в підземних сховищах після торішньої зими і позиція Газпрому, який відмовляється від додаткового прокачування палива до ЄС на тлі майбутнього введення до експлуатації газопроводу Північний потік-2.

Керівник НАК Нафтогаз Юрій Вітренко вважає, що Росія влаштувала шантаж Європи газовим питанням. За його словами, на цей рік росіяни заздалегідь забронювали менші обсяги постачань газу через українську ГТС. Наразі Москва й зовсім поставила ЄС ультиматум: або дешевший газ і запуск ПП-2, або високі ціни і проблеми з постачаннями шляхом газотранспортної системи України.

У компанії-операторі ГТС України кажуть, що різке зростання цін на газ у Європі пов'язане з політикою Газпрому. Росіяни намагаються виторгувати для себе більш оптимальні умови в процесі сертифікації газопроводу Північний потік-2.

В американському Мінфіні зробили заяву про те, що США покарають Газпром за порушення санкцій, пов'язаних з реалізацією проекту Північний потік-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти