У Казахстані під егідою боротьби з курінням знищено вирощування тютюну

3 листопада 2021, 17:33
На гроші фонду Блумберга місцеві активісти пролобіювали знищення плантацій тютюну в Казахстані.
сигарети, куріння
Фото REUTERS

Посівні площі тютюнових культур в країні скоротилися в 3,5 рази - постраждали тисячі казахстанських фермерів. Тепер Казахстан тютюн імпортує. Рівень куріння при цьому не падає.

У Казахстані акцизи і ціни на сигарети підвищують два рази на рік. З липня 2021 р. мінімальна ціна пачки сигарет становить 520 тенге (32 грн.). Але, незважаючи на підвищення цін, рівень куріння в країні не падає - кожен четвертий житель Казахстану продовжує курити, але тепер вже контрабандні сигарети, повідомляє казахстанське видання "Караван".

За інформацією видання, спонсором антитютюнової кампанії в Казахстані виступає фонд американського мільярдера Майкла Блумберга. А провідником його політики в республіці виступає лідер національної коаліції "За Казахстан, вільний від тютюнового диму" Джаміля Садикова.

відео дня

І для Казахстану ключова проблема не тільки в тому, що антитютюнова компанія, що фінансується фондом Блумберга, не знижує куріння. Набагато важчим результатом цієї компанії стало знищення плантацій тютюну в країні.

Тютюн в Казахстані вирощується в основному в південно-східному регіоні республіки, де ця галузь розвивалася ще з 1930-х років. Найбільші тютюнові плантації були зосереджені в Єнбекшиказахському районі, в 100-150 км від Алмати.

Тільки за 5 років – з 2012 по 2016 рр. – посівні площі тютюну в Казахстані скоротилися в 3,5 рази – з 1275 до 357 гектарів. В результаті, виріс імпорт в Казахстан - і тютюну, і вже готових сигарет.

"У Республіці зникли тютюнові плантації. Нашим фермерам терміново довелося переходити на інші культури. Тютюн нашим виробникам доводиться закуповувати за кордоном. Теж за долари – як і гранти пані Садикової", - пише "Караван".

Нагадаємо, це вже далеко не перший скандал, в який потрапляє фонд Блумберга. Так, в лютому 2021 р. повідомлялося, що в Філіппінах фонд Блумберга звинуватили в корупції і передачі хабарів (у вигляді грантів) місцевим чиновникам.

Управління з безпеки харчових продуктів і медикаментів Філіппін визнало, що його співробітники, будучи державними службовцями, отримували грошові кошти від ініціативи Блумберга.

Міністр охорони здоров'я Вірменії Арсен Торосян також визнав, що вірменські урядові структури підписали грантові угоди з трьома організаціями, які також отримують фінансування від Фонду Блумберга.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти