У ЄС вибухнула дискусія через плани проти Росії - Bloomberg

13 березня 2021, 22:02
Євросоюз може розробити нову стратегію політики щодо Росії.
Євросоюз
Високопосадовці ЄС закликають переглянути політику блоку щодо Росії - ЗМІ / Reuters

У Євросоюзі деякі високопоставлені чиновники пропонують послабити політику Брюсселя щодо Москви. Таку позицію не підтримують європейські країни, які вважають, що дії Росії не спрямовані на досягнення компромісу. Лідери ЄС готуються до перегляду стратегії наднаціонального об'єднання щодо Росії, повідомляє американське видання Bloomberg.

Згідно з даними журналістів, в понеділок пройшла зустріч глави європейської дипломатії Жозепа Борреля з послом Євросоюзу у Москві Маркусом Едерером і низкою великих чиновників. Зокрема, зазначається, що Едерер заявляв про застарілість політики ЄС щодо Росії, яка прямо сфокусована на питанні конфлікту в Україні. Він порекомендував Брюсселю розробити нову програму дій.

Видання вказує, що незважаючи на відсутність планів ЄС відновити відносини з Росією, перемовини показують наявність серйозних розбіжностей. Наразі Брюссель керується п'ятьма принципами у відносинах з Росією:

  • Повномасштабне виконання мирних угод з Україною
  • Зміцнення співпраці з країнами-сусідами Росії
  • Посилення роботи над протидією російським загрозам
  • Вибіркове співробітництво щодо низки питань (наприклад, у боротьбі з тероризмом)

У Бореля відмовилися коментувати зміст перемовин з Едерером і підкреслили, що ЄС і надалі має намір протидіяти Росії і співпрацювати з Москвою там, де це необхідно Брюсселю.читайте такожУ ЄС зробили заяву про слова Лаврова і Пєскова про розрив Москви з Брюсселем

Відносини Євросоюзу і Росії

  • Політичні відносини РФ і Європейського Союзу перебувають у кризі після того, як Москва у 2014 році анексувала Крим, окупувала Донбас і вчинила низку інших дій, які розцінюються як порушення міжнародного законодавства. Відносно російських політиків, чиновників, а також інших фізичних і юридичних осіб, діє широкий арсенал різних санкцій Заходу.
  • У лютому глава МЗС РФ Сергій Лавров оголосив про те, що Росія готова буде піти на розрив відносин з ЄС у тому випадку, якщо Європа буде впроваджувати санкції, які завдадуть шкоди стратегічно важливим секторам російської економіки.
  • Спікер Кремля Дмитро Пєсков пізніше пояснив, що такий крок розглядається як крайній захід. Росія має намір продовжувати співпрацю з Євросоюзом.
  • 2 березня ЄС запустив нові санкції проти Росії через переслідування російського опозиціонера Олексія Навального. Під обмеження потрапили керівники силових відомств РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти