Україна і Лукашенко: чим Путін розплатиться за прихильність Байдена

28 травня 2021, 15:06
Експерти визнають, що існує ризик, що українське питання на зустрічі Путіна і Байдена вирішать за спиною самої України.
Україна і Лукашенко чим Путіна розплатиться за прихильність Байдена
Україна і Лукашенко: чим Путіна розплатиться за прихильність Байдена / REUTERS

Президенти США і Росії – Джо Байден і Володимир Путін – зустрінуться 16 червня.

І поки представники Києва прогнозують жорсткий "баттл" через Україну - експерти відзначають, що торги двох президентів можуть стосуватися й інших країн.

Так чи інакше, називається принаймні п'ять тем, які вони повинні обговорити: Україна, Близький Схід, Білорусь, Євросоюз і Китай, пише ТСН.

Зустріч Путіна і Байдена: у чому головна небезпека для України

читайте такожДружба проти Китаю і ризики для України: чого чекати від зустрічі Байдена-ПутінаЕксперти визнають, що існує ризик, що українське питання на зустрічі Путіна і Байдена вирішать за спиною самої України. Цілком допускається, що Україну просто розміняють у великій політичній грі.

У результаті Київ ризикує отримати велику пакетну угоду, в розробці якої не брав участі.

Почасти на користь такого варіанту говорить той факт, що президенту України Володимиру Зеленському так і не вдалося організувати зустріч з Байденом раніше за Путіна.

Чим готовий пожертвувати Путін заради відносин із США

Експерти кажуть, що Кремль у політичній грі з Вашингтоном готовий поступитися в таких питаннях:

  • послабити ракетне протистояння між Ізраїлем і Сектором Газа: вважається, що саме Москва є одним зі "спонсорів" терористичного угруповання ХАМАС - у той час як США зараз надають фінансову допомогу Палестині;
  • не йти на зближення з Китаєм: саме Пекін, який так швидко розвивається, на сьогодні є головним економічним конкурентом Вашингтона - і союз Москви і Пекіна не вигідний Штатам;
  • послабити підтримку Білорусі.

Що стосується Мінська і режиму Олександра Лукашенка, то тут Євросоюз і Вашингтон ходять по тонкому льоду: чим жорсткіше санкції проти Мінська – тим сильніше залежність Білорусі від Росії. У зв'язку з цим західні аналітики і пропонують замість глобальних санкцій впроваджувати точкові санкції проти "гаманців" режиму Лукашенка (і тут мова йде в тому числі і про представників Росії).

Як зазначає видання, Путін може допомогти Байдену поставити Лукашенка на місце і забезпечити спокійний транзит влади в Білорусі від диктаторського до псевдо-демократичного режиму – в обмін на "плюшки" для себе.

Раніше експерт розкрив таємний умисел США в питанні відмови від санкцій проти СП-2. Дії адміністрації Байдена щодо Північного потоку-2 "є загадковими і можуть мати кілька різних тлумачень".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти