Стали відомі деталі перших перемовин США і Китаю

11 лютого 2021, 08:48
У Пекіні вважають, що Вашингтон повинен діяти більш обережно, обговорюючи корінні інтереси Китаю.
Байден
Байден дорікнув КНР в проблемах, пов'язаних з Гонконгом, Тайванем і Синьцзяном / Reuters

У середу, 10 лютого, пройшли перші телефонні перемовини лідерів США та Китаю - Джо Байдена і Сі Цзіньпіна. Під час розмови американський президент акцентував увагу на проблемах Пекіна в сфері прав людини, несправедливих економічних практиках і агресивних діях в регіоні, спрямованих, в тому числі, і проти Тайваню. Китайський глава держави, у свою чергу, застеріг Вашингтон від втручання в питання, що стосуються Гонконгу, Тайваню, Сіньцзяну, які у КНР назвали внутрішньою справою Китаю.

У оприлюдненій пресслужбою Білого дому заяві йдеться про те, що президент Байден в якості одного з пріоритетів США позначив питання вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону.

Також він вказав, що у Вашингтоні стурбовані низкою проблем, пов'язаних з політикою Китаю, серед яких примусові економічні практики Пекіна, репресивні дії проти Гонконгу, порушення прав людини у Сіньцзяні, а також посилення агресивних дій КНР у регіоні, які зачіпають ситуацію з Тайванем.читайте такожВорог на десятиліття: як США мають намір остаточно задавити Китай

"Президент Байден прихильний справі практичних, орієнтованих на результат зобов'язань, коли це просуває інтереси американського народу і наших союзників", - підкреслюється у заяві.

У свою чергу, глава КНР Сі Цзіньпін акцентував увагу на тому, що проблемні питання, пов'язані з Гонконгом, Тайванем і Синьцзяном – це внутрішні справи Китаю і сфера інтересів Пекіна, до якої Штати повинні ставитися з повагою. Причому Вашингтону слід діяти раціонально при обговоренні цих проблем.

"Питання, що стосуються Гонконгу, Тайваню, Сіньцзяну, - внутрішня справа Китаю, пов'язані з державним суверенітетом і територіальною цілісностю Китаю. Американська сторона повинна поважати корінні інтереси Китаю і діяти обдумано", - цитує слова китайського лідера Центральне телебачення Китаю.

Протистояння США і Китаю

  • Журналісти The New York Times, аналізуючи загострення відносин США і Китаю в останні роки, ще восени прийшли до висновку, що за президентства Джо Байдена на Вашингтон і Пекін очікує серйозне протистояння. США стурбовані наростаючою міццю КНР і мають намір протидіяти Пекіну. Якщо на початку 2000-х років Байден був прихильником співпраці з Китаєм, то за його президентства буде проводитися жорстка політика щодо Піднебесної. Посилення тиску на Китай підтримують і в адміністрації Байдена.
  • 10 лютого міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив, що протистояння з Китаєм буде головним пріоритетом зовнішньої політики Вашингтона. Президент Джо Байден доручив Пентагону переглянути стратегію США щодо КНР, у сферах розвідки, технологій і військової присутності Штатів в районі Південно-Китайського моря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти