Байден має намір жорстко протистояти Пекіну, конфлікт США і Китаю неминучий - New York Times

28 листопада 2020, 16:45
Джо Байден за 20 років кардинальним чином поміняв свою думку щодо політики Китаю.
Джо Байден
Джо Байден називає правлячий режим в Китаї "диктатурою" - NYT / Фото Reuters

Кандидат у президенти США, фактично обраний глава держави Джо Байден має намір проводити жорстку політику проти Китаю. Відносини держав можуть максимально загостритися і призвести до більш серйозного протистояння Вашингтона і Пекіна.

Про це йдеться в статті американського видання The New York Times, в якій описуються проблеми політико-економічних відносин США і КНР за останні роки.

Автори статті відзначають, що у нещодавньому минулому Байден, який неодноразово відвідував Китай, у 2001 році посприяв вступу КНР до Світової організації торгівлі і демонстрував дипломатичний підхід до вирішення проблем з Піднебесною, відтепер налаштований рішуче проти Пекіну. Проблема полягає в наростаючій потужності китайської держави, яку США сприймають як головного конкурента. Головними проблемами двох наддержав у спробі знайти компроміс, як і раніше, є політичні, економічні та ідеологічні розбіжності. Байден налаштований змінити КНР, проте у Пекіні готові протистояти цим планам.читайте такожВорог на десятиліття: як США мають намір остаточно задавити Китай

Примітно, посилення тиску на Китай підтримують і соратники Байдена – Джейк Салліван, Тоні Блінкен і Джеффрі Прескотт – які висловлюють думку про те, що Штатам необхідно протистояти "поганій поведінці Китаю". Крім того, низка республіканців підтримують прагнення Байдена і його оточення.

Журналісти The New York Times прогнозують, що обрання Байдена може ознаменуватися неминучим конфліктом двох держав. У Китаї не хочуть протистояння, проте не збираються поступатися Вашингтону.

"Стає зрозумілим, що якщо Байден стане президентом, його 40-річний період осмислення відносин США і Китаю досягне максимальної межі. Аналітики по обидва боки Тихого океану стверджують, що більш серйозний конфлікт може бути неминучий, враховуючи ідеологічні системи, націоналістичні настрої і траєкторії двох країн: одна - супердержава на підйомі, інша - намагається зберегти свій вплив. Міністр закордонних справ Китаю Ван і заявив, що його країна відкидає "нову холодну війну", але при цьому додав, що "Сполучені Штати повинні відмовитися від своїх фантазій про перебудову Китаю відповідно до потреб США", - відзначають у NYT, підкреслюючи, що Байден і його колеги не залишають надій на зміни у Китаї.читайте такожІмперія добра завдає удару: чому США побили всі горщики з Китаєм і до чого тут Росія

США - Китай новини

  • Директор Національної розвідки США Джон Раткліфф заявляв, що Китай є найбільш серйозною загрозою для Вашингтона. Незважаючи на певний вплив Росії, саме Китай займає провідні позиції і реально встановлює правила гри на світових ринках.
  • 15 листопада Китай і ще 15 держав Азіатсько-Тихоокеанського регіону уклали угоду про вільну торгівлю. Як стверджують аналітики, за певними параметрами угода стала наймасштабнішою в історії. Всебічне регіональне економічне партнерство (ВРЕП) охоплює близько 30% населення усієї планети. Торговий блок може суттєво вдарити по позиціях США і Євросоюзу на світовій торговій арені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти