США вийшли з Договору з відкритого неба: у Німеччині зробили заяву

23 листопада 2020, 08:07
У Берліні підкреслили, що мають намір і далі виконувати умови договору з відкритого неба.
Хайко Маас
Хайко Маас прокоментував вихід США з ДВН / Фото REUTERS

Офіційний Берлін "надзвичайно" шкодує щодо виходу США з Договору з відкритого неба, заявив міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас.

"Ми надзвичайно шкодуємо, що США зважилися на такий крок і тепер його реалізували. Наш власний підхід до договору залишається незмінним: ми вважаємо його важливою частиною архітектури контролю над озброєннями, який робить внесок у взаємну довіру і таким чином в безпеку у Північній півкулі, від Ванкувера до Владивостока. Федеральний уряд, звісно, буде й далі виконувати договір. Придбання нових спостережних літаків типу Airbus A319 - це чітка демонстрація цього", - йдеться в заяві міністра, поширеній пресслужбою відомства, його цитує РИА Новости.

За його словами, Німеччина виступає за всеосяжну модернізацію контролю над звичайними озброєннями в Європі.

"Ми маємо коригувати наявні багатосторонні договори і створювати нові механізми довіри, якщо хочемо бути готовими для викликів миру і безпеки в цьому столітті. Над цими складними завданнями ми і далі рішуче працюватимемо разом з нашими партнерами", - особливо зазначив Маас.

Договір з відкритого неба – про що йшлося раніше:

  • Влада Сполучених Штатів Америки офіційно підтвердила вихід з Договору з відкритого неба (ДВН), повідомив державний секретар США Майк Помпео.
  • "Сьогодні, відповідно до раніше направленого повідомлення, набув чинності вихід Сполучених Штатів з Договору з відкритого неба. Завдяки цьому Америка стає ще безпечнішою, оскільки Росія як і раніше не виконує свої зобов'язання", - зазначив він.
  • Своєю чергою у Кремлі вважають, що таке рішення американської влади робить договір нежиттєздатним.
  • "Ми шкодуємо і вважаємо, що вихід США з цього договору робить цей договір далі нежиттєздатним", - зазначив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков.
  • 21 травня глава Білого дому Дональд Трамп ухвалив рішення про те, що США вийдуть з Договору з відкритого неба, але з можливістю його відновлення. За словами Дональда Трампа, таке рішення було ухвалене, оскільки Росія не дотримувалася договору.

Довідка:

Договір з відкритого неба був підписаний у 1992 році. Він дозволяє вільні польоти неозброєних розвідувальних літальних апаратів у повітряному просторі країн-підписантів. Метою договору є сприяння зміцненню довіри між державами через вдосконалення механізмів контролю за військовою діяльністю та за дотриманням чинних договорів у галузі контролю над озброєннями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти