США вдарили санкціями по Росії й озвучили нові загрози

2 березня 2021, 16:15оновлено 2 березня 2021, 17:00
Нові американські санкції через Навального передбачають експортні та візові обмеження.
Слідом за ЄС санкції проти Росії запровадили США
Слідом за ЄС санкції проти Росії запровадили США / Фото Reuters

Слідом за Євросоюзом 2 березня США оголосили про запровадження санкцій проти Росії.

Причиною також послужило переслідування російського опозиціонера Олексія Навального. При цьому американська розвідка "з високим ступенем впевненості" (with high confidence) назвала ФСБ винною в отруєнні Навального.

Санкції США проти Росії: хто потрапив до списку

Нові санкції США проти Росії стосуються семи "високопоставлених представників" російської влади. При цьому в Білому домі наразі відмовилися оголошувати їхні прізвища.

Також Штати запроваджують санкції проти 14 організацій "за виробництво біологічної та хімічної зброї".

Як розповів на брифінгу представник адміністрації США, з чотирнадцяти компаній у списку санкцій - 13 є комерційними, включаючи:

  • дев'ять російських,
  • три німецьких,
  • одну швейцарську,
  • а також державний дослідницький інститут в Росії.

На що впливають санкції ЄС проти Росії

Нові американські санкції через Навального припускають візові обмеження для фізосіб.

Крім того, для російських організацій із санкційного списку Вашингтон посилює обмеження на експорт. Будь-який експорт і реекспорт продукції, яка пов'язана з зазначеними організаціями буде підпадати під ліцензійний режим США "з презумпцією відмови" в ліцензії.

Санкції США проти Росії: наслідки

У Білому домі оголосили, що США не мають наміру домагатися перезавантаження відносин із Росією. Там вже анонсували запровадження нових санкцій проти Москви.

Після санкцій за Навального Вашингтон має намір запровадити санкції з наступних причин:

"Наші дії і дії наших партнерів повинні ясно накладати на Росію відповідальність, коли вона переступає кордони, які прийняті і поважаються іншими країнами", — йдеться в заяві адміністрації президента Джо Байдена.

Санкції США проти Росії: новини

Чому затримали Навального

У Олексія Навального є умовний термін - 3,5 роки з випробувальним терміном 5 років. Його політик отримав за звинувачення у розкраданнях у фірмах Ів Роше.

Термін повинен був закінчитися 30 грудня 2020. За російським законодавством умовний засуджений повинен з певною періодичністю відзначатися за місцем реєстрації.

До свого отруєння, коли опозиціонер був здоровий і перебував у Росії, він не прийшов на реєстрацію шість разів:

  • 13 січня,
  • 27 січня,
  • 3 лютого,
  • 16 березня,
  • 6 липня,
  • 17 серпня.

Попри це дружина Навального отримала дозвіл на його транспортування до Німеччини, коли він перебував у комі.

Під час лікування у російських правоохоронців претензій до Навального не виникало. Питання почали з'являтися після 12 жовтня, коли його виписали з клініки Шаріте.

Однак Навальний продовжував перебувати в Німеччині. За два дні до закінчення його випробувального терміну ФСВП відправила Навальному попередження: якщо до 29 грудня 2020 року, він не приїде, то служба може попросити замінити умовний термін на реальний.

Попри попередження, опозиціонер не прибув до Росії. Після чого ФСВП, згідно із законом, 30 грудня оголосила Навального в розшук.

2 лютого Симоновський районний суд міста Москви виніс вирок Олексію Навальному про заміну йому умовного терміну на реальний у справі компанії Ів Роше - політика засуджено на 3,5 року. Суд врахував час його перебування під домашнім арештом, внаслідок чого Навального мають намір відправити до колонії на 2 роки 8 місяців.

Бабушкінський районний суд міста Москви 20 лютого відхилив апеляцію захисту Навального і підтвердив законність заміни йому умовного терміну на реальний у справі компанії Ів Роше. Навального відправлять до колонії № 2 у місті Покров Володимирської області на 2 роки 5 місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти