США вдарили по Росії новими санкціями через отруєння Навального

17 березня 2021, 15:18оновлено 17 березня 2021, 15:59
Нові торгові санкції США проти Росії торкнуться експорту, пов'язаного з нацбезпекою. Щодо авіації та космосу до 1 вересня діятиме низка винятків.
Санкція
США вдарили по Росії новими санкціями / Reuters

Сполучені Штати Америки оголосили про нові санкції проти Росії через отруєння опозиціонера Олексія Навального "Новачком".

"Міністерство торгівлі США розширить обмеження на експорт до Росії у зв'язку з отруєнням хімічною зброєю", - йдеться e заяві на сайті установи.

Санкції включатимуть нові експортні обмеження і набудуть чинності 18 березня.

У Мінторзі уточнили, що влада США відмовлятиме в експорті до Росії товарів, які пов'язані з національною безпекою. Також влада США припинять дію ліцензій на обслуговування і заміну деталей та обладнання, які були раніше поставлені до Росії.

Нові обмеження є продовженням санкцій, запровадженням Мінторгом на початку березня. Тоді під обмеження потрапили дев'ять російських компаній - ГК "Хіммед", "Фемтеко", "Інтерлаб", "Лабінвест", "Аналіт продактс", "Інтертек Інструментс", "Фармконтракт", "Рау фарм" і "Регіонснаб", а також проти 27-го Наукового центру Міноборони.

У США вважають, що ці організації могли мати відношення до створення та розповсюдження зброї масового знищення й хімічної зброї.

Крім того, США вносять РФ до списку країн, з якими повністю заборонено експорт та імпорт зброї й оборонних послуг, заявили в Держдепартаменті.

Санкції США проти Росії - про що йшлося раніше:

  • 29 січня в Білому домі заявили про те, що американська адміністрація веде роботу з підготовки нових санкцій проти РФ у зв'язку з отруєнням Навального. Американці мають намір детально вивчити інцидент, після чого особисто президент Джо Байден ухвалить рішення щодо застосування обмежень проти Росії.
  • 13 лютого в Держдепі США заявили, що Джо Байден доручив розвідці підготувати доповідь про всі протиправні дії Росії за останні кілька років. За підсумками буде ухвалено рішення щодо запровадження нових обмежень.
  • 22 лютого радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Вашингтон найближчими тижнями визначиться з заходами у відповідь на торішню хакерську атаку Росії на американські федеральні відомства. Він уточнив, що це будуть не тільки санкції.

Отруєння Навального - про що важливо знати:

22 вересня Олексія Навального виписали з клініки Шаріте.

14 вересня лабораторії Франції та Швеції підтвердили факт отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального речовиною з групи Новачок.

14 вересня лікарі клініки Шаріте відключили Олексія Навального від апарату штучної вентиляції легенів.

6 вересня очільник МЗС Німеччини Хайко Маас заявив, що є "багато ознак" причетності Росії до отруєння Олексія Навального.

2 вересня канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що офіційний Берлін засуджує отруєння Олексія Навального речовиною з Новачка. У зв'язку з цим інцидентом у Німеччини є низка запитань до Росії.

2 вересня у Кабміні Німеччини заявили, що лабораторія Бундесверу (збройні сили Федеративної Республіки Німеччина) знайшла в організмі російського опозиціонера Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок".

22 серпня Навального привезли до Берліна для лікування в клініці Шаріте.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти