Сценарій Путіна щодо Донбасу і питання Конгресу: експерт оголосив про удар Байдена по Зеленському

29 липня 2021, 05:28
У Білому домі не хочуть, щоб Зеленський виступив у Вашингтоні з чіткою позицією України щодо Донбасу, вважає Андрій Піонтковський.
Джо Байден
Байден радитиме Зеленському вирішити питання щодо Донбасу на базі невигідних для України Мінських угод - експерт / Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена перенесла зустріч з президентом України Володимиром Зеленським з липня на серпень для того, щоб чинити тиск на українського главу держави з метою виконання Мінських угод щодо Донбасу на базі існуючих умов, які не вигідні Києву. Такі рекомендації повинні пролунати від Байдена. У Білому домі прагнуть ізолювати Зеленського від перемовин з Конгресом, оскільки Україна користується двопартійною підтримкою американського парламенту. Про це заявив російський політолог Андрій Піонтковський.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що у Вашингтоні очікують на згоду Зеленського з рекомендаціями Байдена щодо виконання Мінських угод в тій інтерпретації, у якій їх бачать Німеччина, Франція і Росія. Однак у Офісу президента є своя точка зору з цього питання, тому готується виступ Зеленського з діаметрально протилежними планам Білого дому заявами.

читайте такожКрах СП-2 і удар по планах Байдена: журналіст заявив про бунт в Білому домі через Росію"Зеленському всіляко дають зрозуміти, що від нього очікують у Вашингтоні повної згоди з рекомендаціями Байдена. А рекомендацією Байдена буде: йдіть і виконуйте Мінські угоди, як вам кажуть Меркель, Макрон і Путін, і продовжуйте, як казав Лавров, звиватися на гачку Мінських угод. Офіс президента, зрозуміло, не влаштовує ця позиція, і вони хочуть там виступити з зовсім іншою точкою зору України", - вважає експерт.

За його словами, Вашингтон готує Зеленського до зустрічі з Байденом за своїм сценарієм: до Києва приїжджають різні представники американської адміністрації, які кажуть про те, що Україна наразі не готова до інтеграції із Заходом. Метою таких дій є чинення тиску на Зеленського, щоб він не заявив про принципову позицію Києва, і не провів перемовини з Конгресом, в якому українську державу підтримують і "республіканці", і "демократи".

"Загалом, це тиск на Зеленського, щоб він не заявив суб'єктну позицію України у Вашингтоні. І другий момент - це ізолювати від Конгресу, в якому Україна наразі користується двопартійною підтримкою", - підкреслив Андрій Піонтковський.

Зустріч Зеленського і Байдена

У Білому домі 21 липня, після укладення угоди США і Німеччини щодо Північного потоку-2, опублікували офіційну заяву, згідно з якою президент України Володимир Зеленський запрошений на зустріч з господарем Білого дому Джо Байденом на 30 серпня.

Колишній глава МЗС України, дипломат Костянтин Грищенко зазначав, що США затягували візит Зеленського до Вашингтона для того, щоб поїздка відбулася в потрібні для Білого дому терміни. Київ вимагає від Штатів чіткої відповіді на питання щодо ПДЧ до НАТО і ситуації з протидією СП-2. Причому Україну в цьому підтримує Конгрес. У Білому домі перенесли дату на серпень, щоб у Зеленського не було можливості провести перемовини з парламентом, який в цей час повинен перебувати у відпустці.

Радник глави ОП Олексій Арестович заявив, що у Києві знають про протистояння Білого Дому та Конгресу щодо Північного потоку-2. Однак Україна має намір працювати не на поділ, а на створення фундаменту для конструктивних перемовин. Причому чиновник вважає, що Зеленському все ж таки вдасться зустрітися з представниками американського парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти