Путін наказав Газпрому збільшити закачування газу в сховища Європи

27 жовтня 2021, 20:07
Закачування газу в європейські сховища дасть можливість надійно, стабільно, ритмічно виконувати контрактні зобов'язання Газпрому, повідомив Путін.
путина
Путін закликав збільшити поставки газу в Європу / Reuters

Президент Російської Федерації Володимир Путін віддав наказ Газпрому збільшити поставки газу у сховища компанії в Європі. Це буде зроблено після того, як завершиться закачування газу в підземні сховища в РФ, повідомляє ТАСС.

"Після того, як завершаться роботи по закачуванню до підземних сховищ газу в Росії, до 7 або 8 листопада, розпочати планову роботу з підвищення обсягу газу в ваших ПСГ в Європі - в Австрії і в Німеччині", - заявив він.

Путін заявив, що закачування газу в європейські сховища дасть можливість надійно, стабільно, ритмічно виконувати контрактні зобов'язання Газпрому, постачати партнерів ЄС газом в осінньо-зимовий період.

відео дня

"Крім усього іншого, безумовно, створить більш сприятливу ситуацію на енергетичному ринку Європи в цілому", - додав він.

Шантаж Газпромом Європи через запуск СП-2

Проблеми на газовому ринку Європи пов'язують з певними факторами, серед яких виділяють низькі запаси газу в сховищах країн ЄС після холодної зими і позицію Газпрому, який відмовляється від додаткових поставок палива шляхом української газотранспортної системи.

Голова Нафтогазу Юрій Вітренко стверджує, що газова криза в ЄС безпосередньо пов'язана з Газпромом. На цей рік росіяни законтрактували менші обсяги прокачування газу через Україну в Європу, а тепер фактично поставили європейцям ультиматум: або дешевший газ і запуск газопроводу Північний потік-2, або проблеми з поставками палива шляхом української ГТС.

У компанії-операторі ГТС України вважають, що ціни на газ в Європі зросли у зв'язку з діями Газпрому. Росіяни торгуються за більш оптимальні для себе умови запуску Північного потоку-2 - газопроводу, який йде в обхід України.

В Асоціації газової інфраструктури Європи нагадали про те, що найменше газу залишилося в сховищах Австрії. Нідерландів та Португалії. Організація пов'язує кризу з високим попитом на паливо в Євросоюзі минулої зими і дефіцитом поставок скрапленого газу. Однак експерти також вважають, що ситуація на ринку не зміниться незалежно від долі Північного потоку-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти