Повний крах Північного потоку-2: у США попередили Росію про удар у разі нападу на Україну

30 листопада 2021, 07:10
Санкції і військова техніка для України можуть стати серйозною відповіддю на погрози з боку Москви, вважає Джон Гербст.
Північний потік-2
Від нападу Росії на Україну постраждає проект Північний потік - 2-дипломат / Reuters

Адміністрація Байдена грамотно реагує на загрозу з боку Росії і почала попереджати Москву про відповідну реакцію. США можуть відповісти санкціями, військовою допомогою для України і на дипломатичному рівні. Найбільш ефективним інструментом можуть стати санкції і військова техніка, спрямована Києву. Якщо Росія все ж таки зважиться напасти, на Москву очікують не тільки серйозні обмеження, але й крах проекту Північний потік-2. Про це заявив колишній американський посол у Києві Джон Гербст.

"На мій погляд, адміністрація Байдена наразі більш-менш добре відповідає на загрозу з боку Кремля. Вони рано побачили цю загрозу, почали говорити з Кремлем про це. Їм не сподобалися відповіді Кремля, і вони почали публічно казати про цю небезпеку і про відповідь з нашого боку. У відповіді є декілька частин, одна з них — це сильні санкції. Друга частина - військова допомога для України, і третя - дипломатична відповідь. Але найголовніше, на мій погляд, це санкції і військова техніка для України", - розповів він у ефірі телеканалу Україна 24.

читайте такожСоюзники України у ФРН готують удар по ПП-2 і планують зірвати запуск труби в останню хвилинуКрім того, за його словами, Москва може зіткнутися з дійсно серйозними санкціями з боку Вашингтона. Можуть бути впроваджені обмеження щодо російських банків, державного боргу і високопоставлених осіб. Якщо Росія все ж зважиться на військове вторгнення в українську державу, тоді не буде і газопроводу Північний потік-2.

"Я не думаю, що це будуть декоративні санкції. Я очікую, наприклад, проти декількох великих російських банків. Я не виключаю санкцій на російський борг. Санкції проти сімей високопоставлених осіб, щоб вони не могли жити на Заході і мати свої дачі, вчитися на Заході. Я маю на увазі сильні санкції, які насправді лякають Кремль. Я гучний противник "Північного потоку-2". І я впевнений, що якщо Росія почне велику ескалацію, цьому проекту кінець. Хочу сказати, що навіть без цієї ескалації є шанс на кінець цього проекту", - підкреслив Джон Гербст.

Нагадаємо, раніше посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що через відтермінування сертифікації газопровід Північний потік-2 може запрацювати тільки через півроку. За такого сценарію ініціатива Києва про прокачування додаткових 55 мільярдів кубометрів газу до Європи може бути ефективно реалізована.

Призупинення сертифікації Північного потоку-2

Федеральне мережеве агентство Німеччини (німецький регулятор, - ред.) ухвалило рішення щодо призупинення сертифікації компанії-оператора російського газопроводу Північний потік-2.

У ФРН сказали, що структура власності проекту ПП-2 не відповідає нормам німецького законодавства.

Згідно з вимогою регулятора, компанія Nord Stream AG повинна створити на території Німеччини нову компанію, яка стане власником ділянки труби, прокладеної німецькою територією.

Допоки не буде виконано вимогу регулятора, сертифікація газопроводу Північний потік-2 не відновлять.

У Нафтогазі заявили, що Росія фактично намагається створити компанію, яка стане оператором тільки ділянки труби, яка проходить Німеччиною. Як стверджує голова НАК Юрій Вітренко, це "юридичний трюк" з боку Газпрому. Він закликав Вашингтон впровадити санкції проти нової "компанії-оператора" ПП-2.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков сказав, що РФ готова виконати всі вимоги Німеччини для того, щоб швидше запустити магістраль Північний потік-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти