Лавров дорікнув ЄС у бажанні не відстати від США і "покарати Росію"

13 вересня 2020, 14:38
Очільник МЗС Росії назвав умову, за якої РФ відновить співпрацю з ЄС.
Лавр
Лавров дорікнув ЄС у бажанні покарати Росію / Reuters

Росії треба підстрахуватися і знизити залежність від Євросоюзу для відновлення взаємодії з ЄС у повному обсязі, заявив очільник Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Про це Лавров розповів в ефірі програми "Москва. Кремль. Путін" на телеканалі "Росія" (ВГТРК), його цитує Інтерфакс.

За його словами, Євросоюз намагається не відстати від США.

"Ми переконалися за ці роки в ненадійності наших західних партнерів, включаючи членів ЄС. Євросоюз, на жаль, пішов шляхом принесення в жертву своїх геоекономічних, стратегічних інтересів на догоду миттєвим бажанням не відстати від США в тому, що називається "покарання Росії". Ми звикли до цього. Тепер розуміємо, що всі наші майбутні плани, маю на увазі можливості повернення до повноформатного партнерства з Євросоюзом, ми маємо вибудовувати обов'язково з використанням "страхувальної сітки", - сказав Лавров.

За його словами, Росія не повинна залежати від ЄС.

"Тобто забезпечити собі всі можливості, щоб якщо ЄС залишиться на своїх негативних, деструктивних позиціях, ми не залежали від його забаганок і могли забезпечувати свій власний розвиток самостійно і в партнерстві з тими, хто готовий до співпраці на основі рівноправності і взаємоповаги", - пояснив глава МЗС РФ.

Північний потік-2 і санкції - про що йшлося раніше:

  • 12 вересня депутат Бундестагу від партії "Альтернатива для Німеччини" Вальдемар Гердт заявив, що керівна партія — Християнсько-Демократичний союз (ХДС) — має намір "покарати" Росію за отруєння опозиціонера Олексія Навального і відмовитися від будівництва газопроводу "Північний потік-2".
  • 9 вересня посли Європейського Союзу продовжили дію персональних санкцій проти 175 фізичних осіб та 44 юридичних осіб, яких вважають відповідальними за підрив територіальної цілісності України.
  • 9 вересня польський уряд запропонував Німеччині використовувати свою газотранспортну систему у тому разі, якщо Берлін відмовиться від реалізації російського проєкту "Північний потік-2".
  • 8 вересня канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що рішення щодо майбутнього проєкту "Північний потік-2" через ситуацію з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального буде "не німецьким, а європейським".
  • 6 вересня очільник МЗС Німеччини Хайко Маас заявив, що є "багато ознак" причетності Росії до отруєння Олексія Навального, і тепер все залежить від Москви. За словами очільника МЗС Німеччини, ситуацію з Навальним не варто звужувати до дискусій про будівництво "Північного потоку-2". Маас уточнив, що понад 100 компаній, половина яких німецькі, беруть участь у будівництві газопроводу. Крім того, в реалізації "Північного потоку-2" залучені 12 країн ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти