Кремль може фізично ліквідувати Лукашенка - експерт

25 серпня 2020, 10:46
Росія може більше підбурювати ситуацію в Білорусі, щоб загнати Лукашенка в глухий кут, вважає Анатолій Октисюк.
Лукашенко
Кремль може ліквідувати Лукашенка / Reuters

Кремль може фізично ліквідувати Олександра Лукашенка за допомогою своїх інфільтрованих спецслужб чи співробітників у силових структурах. Це один з варіантів розвитку подій.

Про це розповів політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse Анатолій Октисюк під час чату на Главреді - відео можете подивитися наприкінці тексту.

"Об’єктивно все залежатиме від того, яку позицію займатимуть росіяни щодо білоруського протесту. У них є декілька варіантів. Перший – фізично ліквідувати Лукашенка за допомогою своїх інфільтрованих спецслужб чи співробітників у силових структурах (думаю, там кожен другий завербований росіянами)", - пояснив експерт.

Октисюк вважає, що також в Білорусі можуть відбутися дострокові парламентські вибори, і Росія зможе висунути свою людину.

"Другий варіант – домовитися з Лукашенком про транзит влади. Наприклад, у Білорусі можуть відбутися дострокові парламентські вибори, що наразі і обговорюється. На цих виборах опозиції дадуть себе проявити і створять коаліційний уряд. А до того моменту Росія висуне свою людину, яка й пройде в структуру влади", - розповів експерт.

Крім того, Росія також може загнати Лукашенка в глухий кут.

"Третій варіант – контрольований хаос. Росія може більше підбурювати ситуацію в Білорусі, аби загнати Лукашенка в глухий кут, щоб він став більш зговірливим, і можна було б вийти на нові домовленості щодо союзної держави. Ця версія дуже популярна у російських експертних колах, які вважають за потрібне притиснути Лукашенка до стінки, аби передусім він визнав російським Крим, потім погодився на поглиблення військової співпраці по лінії ОДКБ (аби можна було розгорнути нові військові частини на території Білорусі), а вже потім – затвердити дорожні карти за союзним договором, де були б прописані економічні, політичні та гуманітарні напрямки. Тоді за рік-два Білорусь вийде на вибори союзного парламенту", - детально пояснив Октисюк.

Експерт підсумував, що за умови другого чи третього варіанту, про які йшлося вище, у Лукашенка буде не більше року. Цього часу буде достатньо задля проведення конституційної реформи в Білорусі та досягнення домовленостей про інтеграцію з Росією в єдину союзну державу.

"Інтеграція Білорусі в союзну державу з РФ – це те, над чим зараз сидять у Кремлі і до чого підштовхують Лукашенка", - додав експерт..

читайте такожЛукашенко зажадав звільняти непокірних вчителівНагадаємо, раніше політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse Анатолій Октисюк заявив, що чим більше Олександр Лукашенко триматиметься за владу, тим більше він буде втягувати до цієї чорної діри Росію, а це Україні вигідно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти