Тиск Байдена на Україну і особливий статус Донбасу: експерт розкрив план РФ на перемовини Путіна

20 листопада 2021, 07:10
Зустріч у Женеві стала успішною для Росії, тому Москва наполягає на новому раунді перемовин Путіна та Байдена, вважає Андрій Піонтковський.
Джо Байден
Москва планує підключити Байдена до тиску на Україну з метою виконання Києвом Мінських угод на умовах Кремля – експерт / Фото Reuters

У Росії намагаються організувати нову зустріч президента Володимира Путіна з господарем Білого дому Джо Байденом. У Вашингтоні про такі перемовини нічого не знають. Москва на тлі успіху зустрічі у Женеві намагається підготувати ще одну дискусію, щоб підключити Байдена до тиску на Україну з подальшим виконанням Києвом Мінських угод на умовах Кремля. Про це заявив політолог Андрій Піонтковський.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що росіяни вже два місяці наполягають на зустрічі Путіна і Байдена. Однак у Штатах про підготовку нових перемовин нічого не знають.читайте такожБайден і Путін уклали угоду щодо України: Ілларіонов попередив Київ про небезпеку

"Вже приблизно два місяці триває кремлівський фарс. Якесь нове "інформоване" джерело заявляє про ймовірну, плановану зустріч Путіна з Байденом. У нас тут, у Вашингтоні, нічого щодо цього не говориться", - зазначив експерт.

За його словами, мотивацією для Кремля у даному питанні виступає минула зустріч Путіна і Байдена у Женеві, коли американський президент сказав неоднозначні слова щодо Мінських угод і особливого статусу. Зустріч стала перемогою Москви і поразкою Вашингтона, про що написали навіть американські журналісти.

"Москва відчайдушно намагається витягнути Байдена на особисту зустріч з Путіним, спираючись на успіх зустрічі 13-15 червня у Женеві. Тоді Путіну якимось чином вдалося так запудрити Байдену мізки, що він під його диктовку промимрив щось про доброчинність Мінських угод і особливого статусу. Коли Байден повернувся наступного дня до Вашингтона, його зустріли політичний скандал і загальне обурення. CNN - найближчий до Байдена канал - вийшов з назвою "Путін отримав від Байдена все що хотів", - сказав Піонтковський.

Також він додав, що Москва ставить перед собою завдання переконати Джо Байдена чинити тиск на Україну, щоб Київ пішов за сценарієм виконання Мінських угод в інтересах Кремля. Саме тому російська влада наполягає на перемовинах. Однак у Вашингтоні пам'ятають Женевський провал, тому такої зустрічі не буде.читайте такожНа зустрічі Путіна і Байдена буде не до України

"Москва не вгамувалася, а стала продовжувати витягати Байдена на цю зустріч, але тут ще не тільки досвід Женеви. Всі пам'ятають ганебну сторінку в американській історії - Гельсінкі, зустріч з Путіним. Останній володіє якоюсь чекістською магією, яка дозволила йому задурити мізки спочатку безграмотному Трампу, а потім і, скажімо так, Байдену, що знаходиться не в найкращій формі. Я думаю, що на жодну особисту зустріч Байдена американський політикум просто не відпустить", - підкреслив Андрій Піонтковський.

Зустріч Байдена та Путіна

Спікер Кремля Дмитро Пєсков 24 жовтня заявив, що Росія і США бачать необхідність у проведенні нової зустрічі російського глави держави Володимира Путіна і глави Білого дому Джо Байдена в найближчому майбутньому. За його словами, жодної конкретики щодо цього питання наразі немає, проте сторони повинні обговорити можливість проведення таких перемовин.

18 листопада Пєсков уточнив, що зустріч Путіна і Байдена може пройти до кінця нинішнього року. Москва зацікавлена в перемовинах з Вашингтоном на вищому політичному рівні з причини, мовляв, загрози НАТО біля кордонів РФ і ситуації з Україною. Як вважають у Кремлі, перемовини можуть відбутися у відеоформаті.

Прессекретарка Білого дому Джен Псакі сказала, що у Вашингтоні поки що не готові говорити про перемовини Байдена і Путіна, причому в будь-якому форматі. Однак там не виключають такої дискусії "в якийсь момент в майбутньому".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти