Байден і Путін уклали угоду щодо України: Ілларіонов попередив Київ про небезпеку

1 серпня 2021, 07:10
Вашингтон і Кремль не влаштовує влада в Україні – Путін і Байден закликають до її заміни, вважає Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
У Байдена і Путіна збігаються думки щодо ситуації з Донбасом і інтеграцією України до НАТО – Ілларіонов / УНІАН

Позиції президента США Джо Байдена і господаря Кремля Володимира Путіна збігаються за низкою напрямків, пов'язаних з Україною. Йдеться про Мінські угоди, ненадання Плану дій щодо членства в НАТО і відсутність бачення української держави в Північноатлантичному альянсі. Лідери Штатів і Росії фактично уклали пакт щодо України - їх не влаштовує діюча влада і вони закликають до її заміни. Головним завданням Києва у такій ситуації залишається не допустити реалізації угоди, аналогом якої був в історії пакт Молотова-Ріббентропа. Про це заявив старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав про те, що точка зору американського і російського президента на три ключові проблеми – Мінські угоди, ПДЧ для Києва до НАТО і відсутність перспектив української держави щодо включення до Альянсу – вже збігається. При цьому і у Вашингтоні, і в Кремлі закликають до зміни українського керівництва, однак різними способами.

читайте такожПлани Путіна щодо Західної України і посилення тиску Москви: Ілларіонов пояснив цілі Кремля"Є декілька напрямків, за якими їх погляди і позиції збігаються повністю: щодо Мінських угод, ненадання ПДЧ, невключення України в члени НАТО. Тому президенту Зеленському у Вашингтоні буде важливо похитнути той де-факто пакт, який Байден уклав з Путіним. І у того, і в іншого є претензії до нинішньої України, до керівництва, і той, і інший натякають на проблеми з нинішніми українськими елітами, Путін відкрито закликає до їх заміни, Байден робить це побічно", - зазначив Ілларіонов.

Також він додав, що за такого сценарію розвитку подій дипломатія України повинна спрацювати таким чином, щоб не припустити укладення угоди накшталт пакту Молотова-Ріббентропа, яку було укладено нацистською Німеччиною і СРСР.

Найважливіше завдання української дипломатії - не допустити реалізації цього пакту так, як було реалізовано інший пакт, укладений 23 серпня 1939 року у Москві (пакт Молотова-Ріббентропа). Такого роду пакти укладаються проти слабкого", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Нагадаємо, раніше економіст Ілларіонов заявив, що Путін після зустрічі з Байденом у Женеві серйозно посилив тиск на Україну. Його стаття Про історичну єдність росіян і українців й зовсім показала, що Росію відтепер цікавлять не тільки південно-східні, а й західні регіони української держави.

Зустріч Зеленського і Байдена

У Білому домі 21 липня зробили офіційну заяву, згідно з якою президента України Володимира Зеленського запрошено до Вашингтону на зустріч з лідером США Джо Байденом на 30 серпня.

Український дипломат Костянтин Грищенко вважає, що США спеціально затягували з датою візиту президента Зеленського до Вашингтона. Причиною тому є жорсткі вимоги Києва до Білого дому щодо ПДЧ до НАТО і Північного потоку-2 – незручні для американської адміністрації теми. Україну щодо цих питань підтримує Конгрес, і для Білого дому вкрай небажано, щоб Зеленський провів перемовини з представниками американського парламенту. Тому візит було призначено на дату, коли у законодавців канікули.

Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія казав, що на Зеленського і Байдена на зустрічі у Вашингтоні ймовірно очікує розмова на підвищених тонах, тому що у Києві вкрай незадоволені угодою щодо Північного потоку-2. У цій ситуації Україна готова зробити ставку на Конгрес, який підтримує українську державу.

Російський політолог Андрій Піонтковський зазначав, що Байден на перемовинах із Зеленським закликатиме президента України до виконання Мінських угод щодо Донбасу в нинішніх умовах, які не вигідні Києву. На його думку, візит Зеленського було спеціально перенесено на 30 серпня, щоб ізолювати українського гаранта від діалогу з Конгресом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти