Плани Путіна щодо західної України і посилення тиску Москви: Ілларіонов пояснив цілі Кремля

31 липня 2021, 07:25оновлено 31 липня 2021, 16:05
Путін посилив тиск на Україну після перемовин з Байденом у Женеві, вважає Андрій Ілларіонов.
Путина
Відтепер Путіна цікавлять і західні кордони України - Ілларіонов / Reuters

Загрози Києву з боку Москви, як і раніше, залишаються дуже високими. Президент РФ Володимир Путін значно посилив тиск на Україну після зустрічі з господарем Білого дому Джо Байденом у Женеві, за підсумками якої сторони могли досягти певного компромісу. Публічні заяви, позов до Європейського суду з прав людини та зміни до законодавства свідчать про те, що Кремль став проводити більш агресивну політику щодо української держави. Причому в новій статті Путіна мова фактично йде про те, що Москву відтепер цікавить і територія західної України. Про це заявив старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що після зустріч Байдена і Путіна у Женеві рівень загрози для української держави тільки виріс. На його думку, це обумовлено можливими певними домовленостями між президентами двох держав.

Дивіться відео ТСН: Байден заявив, що у Росії немає нічого, крім нафти і ядерної зброїчитайте такожЗгубний вплив Путіна і атака на Україну: у Сенаті США поставили ультиматум Білому дому через СП-2"Що стосується загроз. Загрози анітрохи не зменшилися, вони продовжують залишатися високими. А судячи з тих дій, які були здійснені Путіним за останні півтора місяці, починаючи з женевського саміту, відчувається, що він став натхненним, окриленим тим очевидним взаєморозумінням, яке у нього виникло з його співрозмовником щодо того, чи буде цей співрозмовник віддавати накази, що надають підтримку Україні", - вважає Ілларіонов.

За його словами, публічні заяви Путіна, зміни до законодавства, і звернення з позовом до Європейського суду з прав людини демонструє, що Москва дуже серйозно посилила тиск на Київ.

Крім того, вважає експерт, у своїй статті про Україну Путін й зовсім позначив, що відтепер Москву цікавлять ще й західні регіони української держави. Києву потрібно зберігати пильність і чинити опір таким планам.

"Це все свідчить про те, що Путін жодним чином не відмовився від своїх намірів, і певним чином став навіть більш агресивним. В останній статті, яка там багато обговорюється, видно, що Путін неявно натякає, що західний кордон історичної Росії проходить не річками Західного Бугу, Збручу і Дністера, як це було в його статті 2012 року. Наразі кордони, з його точки зору, поширюються на західний кордон України. Але це дає додаткову інформацію для України, що опір цим планам має здійснюватися, не треба втрачати пильності", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Стаття Путіна про Україну

На сайті Кремля 12 липня з'явилася стаття президента Росії Володимира Путіна про Україну. У своєму матеріалі він звинуватив Київ у нібито небажанні виконувати Мінські угоди і, мовляв, організації "кривавих провокацій" в зоні конфлікту.

При цьому Путін назвав Україну елементом "глобальної змови" проти російської держави і заявив, що Київ нібито залишив Донбас.

Президент України Володимир Зеленський уточнив, що статтю Путіна він не читав. Однак дорікнув главі Кремля в наявності часу на написання подібних матеріалів і відсутності можливості проведення зустрічі на рівні лідерів двох держав.

Володимир Путін, у свою чергу, сказав, що перед тим, як провести зустріч президентів Росії та України, українська влада повинна уважно ознайомитися з його статтею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти