Вірменія спростувала захоплення Азербайджаном 6 сіл у зоні карабаського конфлікту

27 вересня 2020, 15:12
У Єревані заяву Баку про захоплення 6 сіл назвали провокацією.
Нагірний Карабах
Вірменія спростувала заяву Азербаджана про захоплення сіл / Reuters

27 вересня збройні сили Азербайджану напали на невизнану Нагірно-Карабаську Республіку. Між силами Вірменії та Азербайджану почалися запеклі бої. Як заявили в пресслужбі Армії оборони невизнаної НКР, Азербайджан втратив у зіткненнях 4 вертольоти, 15 безпілотників, 10 танків і БМП.

Про це повідомляє Telegram-канал "Sputnik ближнее зарубежье".

"Пресслужба Армії оборони невизнаної НКР повідомляє, що Азербайджан втратив у зіткненнях 4 вертольоти, 15 безпілотників, 10 танків і БМП", - сказано в повідомленні.

Водночас президент Азербайджану Ільхам Алієв привітав своїх громадян з успішним контрнаступом армії.

"Я впевнений, це покладе край окупації!", - підкреслив він.

Захоплення сіл

Як повідомляє Інтерфакс, збройні сили Азербайджану в неділю під час операції в зоні карабаського конфлікту взяли під контроль кілька сіл на Фізулінсько-Джабраїльському напрямку. Про це заявив прессекретар Міністерства оборони Азербайджану Анар Ейвазов.

Однак у Єревані цю заяву Баку про захоплення 6 сіл назвали провокацією. Міністерство оборони Вірменії спростувало інформацію Баку щодо захоплення населених пунктів азербайджанськими військовими під час операції на лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.

"Повідомлення Міністерства оборони Азербайджану щодо захоплення шести населених пунктів не відповідає дійсності. Дане повідомлення є інформаційною провокацією", - заявила журналістам прессекретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян, повідомляє Інтерфакс.

Загострення в Нагірному Карабасі - Вірменія і Азербайджан пішли радитися

Також стало відомо, що після обіду парламент Азербайджану скликав позачергове засідання у зв'язку з ситуацією в Карабасі, повідомляє джерело РИА Новости.

Також агентство повідомило що "і прем'єр Вірменії скликав засідання Радбезу через ситуацію в Карабасі".

Війна в Нагірному Карабасі – про що йшлося раніше:

  • 27 вересня Кабмін Вірменії запровадив воєнний стан в країні і оголосив загальну мобілізацію через події у Карабасі.
  • Також в Єревані заявили, що винищувачі Су-30СМ ВПС Вірменії можуть бути залучені до зони бойових дій на кордоні з Азербайджаном.
  • Крім того, президент невизнаної Нагірно-Карабаської республіки (НКР) Араік Арутюнян оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію.
  • 27 вересня Азербайджан завдав ударів по цивільних об'єктах Нагірного Карабаху. Омбудсмен невизнаної республіки Нагірний Карабах Артак Бегларян повідомив журналістам про жертв і поранених серед цивільного населення Карабаху. За його словами, в Мартунинському районі загинули дитина і жінка, ударам піддалися школи в Степанакерті.
  • 20 вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Вірменія демонструє маневри, які вказують на наміри Єревана почати велике військове протистояння у зоні конфлікту в Нагірному Карабасі. Плани вірменської сторони підтверджують дані Азербайджанської розвідки.

Конфлікт в Нагірному Карабасі - що важливо знати:

Азербайджан і Вірменія знаходяться у стані військового конфлікту через суперечку про приналежність Нагірного Карабаху. У далекому 1991 році Нагірний Карабах, за підтримки Єревана, оголосив про свій суверенітет і незалежність від Азербайджану. Це стало причиною трирічного збройного конфлікту.

У період збройного зіткнення загинули понад 30 тисяч осіб.

Держави підписали бішкекський протокол щодо перемир'я і перевели конфлікт у заморожений стан. Однак час від часу між Єреваном і Баку відбуваються перестрілки.

Міжнародна спільнота вважає Нагірний Карабах територією Азербайджану. Такої ж позиції дотримується і офіційний Київ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти