США дратують викрутаси Німеччини щодо танків Leopard 2 - CNN

20 січня 2023, 13:59оновлено 20 січня 2023, 15:15
Західний чиновник на умовах анонімності заявив виданню, що для Шольца питання танків "це червона, червона, червона лінія".
США дратують викрутаси Німеччини щодо танків Leopard 2 - CNN
Шольц до останнього не хоче давати Україні танки / Фото УНИАН, Википедия

Адміністрація Байдена не змогла домовитися з Німеччиною щодо того, чи відправляти танки в Україну напередодні ключової зустрічі лідерів оборони Заходу в Німеччині в п’ятницю.

Останніми днями офіційні особи Німеччини заявили, що не надсилатимуть свої танки Leopard в Україну і не дозволять будь-якій іншій країні, на озброєнні якої є танки німецького виробництва, робити це, якщо США також не погодяться відправити свої танки M1 Abrams до Києва.

"Вони тримають нас над бочкою" (поставити в складну ситуацію, з якої є єдиний вихід, - ред), — сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена CNN у четвер, додавши, що німці не відмовляються від розгляду будь-яких інших пропозицій США, щоб підштовхнути Берлін відправити танки Leopard.

відео дня

На Німеччину тиснуть з усіх боків

Протистояння з танками відбувається на тлі значно більшої дискусії між США та їхніми європейськими союзниками щодо того, чи надсилати Україні все більш досконалу зброю, включно з ракетами більшої дальності, які дозволять Україні вражати цілі на відстані до 300 кілометрів.

Велика Британія, Польща, Фінляндія та країни Балтії наполягали на тому, щоб члени НАТО надали Києву важку техніку в умовах, на їхню думку, ключового перелому у війні. І Україна, і Росія, схоже, готуються до нових наступальних дій, і є ознаки того, що Москва може готувати додаткову мобілізацію військ.

Минулого тижня британці посилили тиск на своїх західних союзників, коли оголосили, що відправлять в Україну 14 своїх танків Challenger. Але Німеччина та США все ще були проти ідеї відправки власних танків станом на середу.

Потім Берлін ще глибше втягнув адміністрацію Байдена в протистояння, припустивши, що поставка танків залежала від того, що США зроблять те саме.

"Якщо Америка вирішить, що вони привезуть бойові танки в Україну, це полегшить завдання Німеччини", — сказав Bloomberg у вівторок віце-канцлер Німеччини Роберт Хабек з Давосу.

У середу в Давосі канцлер Німеччини Олаф Шольц, відповідаючи на запитання про постачання танків Україні, висловив подібну думку, сказавши, що Німеччина "стратегічно пов’язана з нашими друзями та партнерами" і що "ми ніколи не робимо щось самі, але разом з іншими, особливо Сполученими Штатами".

Чому "вперся" Шольц

Західний чиновник пояснив, що для Шольца питання танків "це червона, червона, червона лінія. Німецькі танки знову [воюють] проти Росії. Моральне питання. Зрозуміло, з історичної точки зору. Та все ж, якщо говорити про моральний тягар, то хотілося б, щоб німці тепер більше симпатизували Польщі. Не кажучи вже про Україну. Чи не німецькі танки вбивали українців і 80 років тому? Тепер вони можуть захистити їх від російської варварської агресії".

Американці розчаровані

Ряд високопоставлених чиновників адміністрації в приватному порядку висловили розчарування німецькими чиновниками через те, що США вважають хибною еквівалентністю між американськими та німецькими танками.

"Це безглуздо", — сказав високопоставлений чиновник адміністрації щодо запиту Німеччини про американські танки разом із німецькими. "Вони ніби думають, що вони однакові, а ні. Немає відчуття, що вони розуміють різницю".

Офіційні особи США, знайомі з ситуацією, повідомили CNN у четвер, що питання танків ще не вирішене перед зустріччю в п’ятницю, і що було б дивно, якби Німеччина передумала, незважаючи на приватну кампанію тиску Остіна.

"Шольц хоче бути в тісному контакті зі США", — сказав представник CNN Сет Моултон після обговорення цього питання з Шольцом цього тижня в Давосі. "Я думаю, що США повинні дати кілька танків, якщо це те, що потрібно Німеччині. Це називається лідерство".

Жорстка позиція поляків

У середу прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький припустив, що Варшава може просто проігнорувати будь-які обмеження, які Німеччина прагне накласти на експорт Польщі своїх танків німецького виробництва.

"Згода – це другорядне питання. Або ми отримаємо цю згоду, або ми самі зробимо те, що має бути зроблено", – сказав Моравецький. "Німеччина, м’яко кажучи, найменш проактивна країна з групи. Ми продовжимо тиснути на канцлера".

Більше новин про танки для України:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти