Можлива відставка Шмигаля: політолог дав прогноз, хто може стати новим прем'єром-міністром України

1 серпня 2021, 06:02
Більшість чиновників з нинішнього Кабміну мають прекрасні шанси зберегти свої посади. Найгірші вони у глави Мін'юсту Дениса Малюськи.
Шмигаль
Шмигаля можуть відправити у відставку / УНІАН

Принципове рішення про відставку прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля на Банковій ухвалено. На цю посаду можуть претендувати міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов і міністр економіки Олексій Любченко. Втім, до осені у Банкової може з'явитися новий фаворит. Таку думку в коментарі Главреду озвучив політолог, кандидат наук з державного управління Віктор Таран.

Експерт нагадав, що відставка прем'єр-міністра означає відставку всього Кабміну, після чого у депутатів залишається 30 днів для того, щоб або сформувати новий уряд, або йти на дострокові вибори.

"Сценарій дострокових виборів поки малоймовірний - забагато ключових гравців в оточенні Зеленського виступають проти цього. Тому прогнозую, що депутати швиденько проголосують за кандидатуру прем'єра і тих міністрів, яких подасть Банкова. Зараз більшість чиновників мають прекрасні шанси зберегти свої посади. Найгірші вони у глави Мін'юсту Дениса Малюськи. Думаю, чіткіші прогнози можна буде робити вже в кінці серпня", - зазначив Таран.

відео дня

Що стосується наступника Шмигаля, то новим главою Кабміну може стати міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов і міністр економіки Олексій Любченко.

"Як ми бачимо, всі рішення ухвалюються виключно на Банковій. І єдиний ключовий фактор, який відіграє роль - персональні зв'язки із Зеленським. Якщо враховувати цей фактор, то Чернишов має більше шансів, ніж Любченко. Але, звичайно, до осені може багато змінитися. Особливо після візиту до Вашингтона і на тлі регулярних емоційно-спонтанних рішень Банкової. Тому не виключаю, що на початок вересня у Банкової може виникнути новий фаворит", - резюмував політолог.

Як повідомляв Главред, на думку політолога Віктора Тарана змінити прем'єр-міністра Дениса Шмигаля президент Володимир Зеленський планував давно. Ключова причина - незадовільні економічні та соціальні показники. Однак, зробити цього не міг через нині вже колишнього главу МВС Арсена Авакова. Тепер же після добровільної відставки останнього руки офісу розв'язані, а Зеленський може нарешті почати кадрові перестановки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти